Sitem Et Ne Demek ?

Aylin

New member
Sitem Et Ne Demek? Hadi Gelin, Biraz Mizahla Keşfedelim!

Herkese merhaba, sevgili forumdaşlar!

Bugün tam da hepimizin kafasını kurcalayan, hatta bazen hayatımızı biraz da olsa karmaşıklaştıran bir konuyu ele alıyoruz: "Sitem Etmek" ne demek? Evet, doğru duydunuz. Hepimizin zaman zaman yaptığı, ama kimseye itiraf edemediği o güzel insanlık hali. Biraz eğlenceli bir şekilde bakalım, sitem etmek sadece bir "seslenme" meselesi mi yoksa gizli bir anlam mı taşıyor?

Şimdi, sitem etmek dediğimizde ilk aklımıza gelen şey, genellikle "Ya bak, ben sana bir şey demiyorum ama içim içimi yiyor!" tarzı cümleler oluyor. Hem de en komik ve derin anlamlı halleriyle! Peki, gerçekten de sitem etmek sadece "şeyleri söyleyemedikçe sinirlenmek" mi? Yoksa daha derin bir felsefesi mi var? İşte tam da bu noktada, erkekler ve kadınlar arasındaki farkları mizahi bir şekilde ele alacağım.

Erkekler: Çözüm Odaklı, Stratejik ve Sadece 'Biraz' Duygusal

Evet, erkekler sitem etmek meselesine genelde çözüm odaklı yaklaşırlar. Bir şeyler ters gitmiştir, ama buradaki "ters gitme" olayını çözme ve düzeltme amacını gütmeden, doğrudan çözüm üretme peşindedirler. Mesela, bir erkek sitem etmeye kalkarsa, şunu söyler:

"Ya, sen geçen gün beni unuttun. Ama önemli değil, ben zaten bu tür şeylere alışkınım. Neyse, sonra giderim bir şeyler alırım, her şey yolunda, sen üzülme!"

Erkekler burada, sitemin derinliğini çözmek yerine hemen bir çözüm üretmeye çalışırlar. Çünkü sitem etmeye çalışırken, sorunun çözümü için stratejik bir yol haritası çizilmiştir bile. Örnek verelim: "Ben sana söyledim ama duymadın" dediğinizde, erkek cevabı genellikle şu olur: "Peki, o zaman bir dahaki sefere daha yüksek sesle söylerim."

Ve bu, bir tür "sitem etme" yöntemidir. Hem kendilerini rahatlatmış hem de çözüm arayışı ile gözle görülür bir strateji üretmişlerdir. Stratejilerinden ödün vermezler, çünkü çözüm odaklı olmamak, onların doğasında yoktur!

Kadınlar: Empatik ve İlişki Odaklı Yaklaşım, Gerçekten Derin

Kadınlar ise sitem etmeyi genellikle daha "duygusal" bir düzeyde yaparlar. Yani burada sadece kelimeler değil, duygular da devreye girer. Kadınlar, sitem ettikleri kişiye gerçekten ne hissettiklerini ifade etmekte ustadırlar. Bu sitem, bazen bir bakışla başlar, bazen de gözleri dolu dolu anlatılır.

Mesela, bir kadın şunu söyler:

"Sen geçen gün bana hiç sormadın, 'Nasılsın?' demedin, neyin var? Bunu bana yapamazsın, gerçekten kırıldım."

Ve o an, tüm forumdaki duygusal bağları çözebilecek bir açıklama yapılmış olur. Çünkü kadınların sitem etme tarzı, çözüm odaklı olmaktan çok, karşındaki kişiye "Bak, ben burada biraz incindim, ama bunu söylemek için cesaretim yoktu" demek gibidir. Çoğu zaman sitemin asıl amacı, "Beni anlamanı istiyorum" mesajını göndermektir.

Erkeklerin çözüm arayışına karşı, kadınlar sitem etmekle, aslında bir tür ilişkiyi yeniden kurmaya, daha sağlam bir bağ kurmaya çalışırlar. Belki de biz, erkekler ve kadınlar, sitemin dilini farklı farklı konuşuyoruz, ama sonuçta aynı sonuca varıyoruz: "Beni anla ve birazcık da olsa duygusal bağ kur!"

Sitem Etmek: Bir Sanat Mıdır?

Sitem etmek gerçekten bir sanat olabilir mi? Bunu her birimizin kendine özgü bir tarzla yaptığına göre, evet, bence kesinlikle olabilir. Tıpkı bir sanatçı gibi, sitem etmek için doğru zamanı ve doğru kelimeleri seçmelisiniz. Bazen sessiz kalmak, bazen ise ince bir espriyle sitemi dile getirmek en etkili yoldur.

Bazen, bir "sitem" cümlesi, tam yerinde söylenmişse, başka bir "doğrudan" tepkiye göre çok daha etkili olabilir. Duygularla harmanlanmış, ama aynı zamanda mantıklı bir çözüm önerisi de içeren sitem, adeta bir mesaj gibi çalışır. Evet, bazen bu mesajı almak biraz zor olabilir, ama işte hayatın gerçek sorusu: "Sitem etmek bir şikayet midir, yoksa sadece derin bir iletişim şekli mi?"

Sizce? Kim Daha İyi Sitem Eder? Erkekler mi, Kadınlar mı?

Şimdi, sevgili forumdaşlar, gelin hep birlikte bu konuda biraz daha eğlenelim. Kim sitem etmeyi daha iyi yapar? Erkekler mi, kadınlar mı? Hepimizin bildiği gibi, bu konuda kesin bir yargıya varmak imkansız. Ama belki de sitem etmek, her birimizin kişisel tarzına, ilişkiye ve duruma göre değişiyor. Kimi zaman sitem etmek, sadece bir "buzları eriten" araçtır. Kimi zaman ise tamamen bir savaşa dönüşebilir!

O yüzden sizce hangisi daha iyi sitem eder? Erkeklerin stratejik yaklaşımı mı, yoksa kadınların empatik duygusal dokunuşu mu? Yorumlarınızı merakla bekliyorum! Hadi bakalım, forumda bu konuda ne gibi hikayeler paylaşırsınız?

Ve unutmayın, kimseyi kırmadan, ama biraz da eğlenerek sitem edebiliriz. En güzel sitemler, belki de en eğlenceli olanlardır!