Sayıştay somut norm denetimi yapabilir mi ?

Anje

Global Mod
Global Mod
Sayıştay ve Somut Norm Denetimi: Yetkisi ve Sınırları

Sayıştay, kamu kaynaklarının doğru ve etkin kullanımıyla ilgilenen en temel denetim organlarından biri. Kamu harcamalarının hukuka uygunluğunu ve mali saydamlığı sağlamak, denetim görevlerinin merkezinde yer alıyor. Ancak buradaki kritik soru şu: Sayıştay, yasaların Anayasa’ya uygunluğunu somut olay çerçevesinde denetleyebilir mi, yani somut norm denetimi yapabilir mi? Bu soru, hukuk sistemimizdeki yetki ayrımları ve denetim yöntemleri açısından oldukça önemli.

Somut ve Soyut Norm Denetimi: Temel Farklar

Öncelikle somut norm denetimi ile soyut norm denetimini netleştirmek gerekiyor. Soyut norm denetimi, bir kanunun Anayasa’ya uygunluğunu, belirli bir uyuşmazlık bağlamından bağımsız olarak inceler. Anayasa Mahkemesi’nin klasik görevi burada devreye girer. Somut norm denetimi ise, belli bir olay veya uyuşmazlık temelinde, ilgili kanun veya yönetmeliğin Anayasa’ya uygunluğunu sorgular. Yani somut norm denetimi, bir davanın veya işlemin dayandığı hukuki normu doğrudan ele alır ve sonuçta o somut olaya etkisi üzerinden değerlendirme yapılır.

Bu ayrımı anlamak, Sayıştay’ın yetkilerini tartışırken kritik. Çünkü Sayıştay’ın görevi, esas olarak mali denetim çerçevesinde işlemlerin hukuka uygunluğunu incelemek, kaynakların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmektir. Burada “somut norm denetimi” yapmak ile, Anayasa’ya aykırılık iddiasını bir dava üzerinden çözmek arasında fark vardır.

Sayıştay’ın Yetki Alanı ve Hukuki Dayanak

Sayıştay, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile düzenlenen çerçevede hareket eder. Bu kanun, Sayıştay’a idare faaliyetlerini denetleme, mali tabloları inceleme, gelir ve giderlerin uygunluğunu kontrol etme yetkisi verir. Bu bağlamda Sayıştay, bir harcamanın mevzuata uygun olup olmadığını denetler, yani işlemin yürürlükteki kanunlara ve yönetmeliklere uygunluğu üzerine odaklanır.

Buradan hareketle, Sayıştay’ın işlevi daha çok “yasal uygunluk denetimi” veya “formal denetim” olarak tanımlanabilir. Yani bir işlemin yetkili merciin verdiği kanun ve yönetmeliklere uygun olup olmadığı kontrol edilir. Somut norm denetimi ise, bir kanun veya yönetmeliğin Anayasa’ya uygunluğunu tartışır; burada denetimi yapacak merci genellikle Anayasa Mahkemesi’dir. Bu nedenle Sayıştay’ın doğrudan somut norm denetimi yapma yetkisi yoktur.

Pratikte Görülen Örnekler

Ancak işin ilginç yanı, Sayıştay pratikte bazen dolaylı olarak somut norm denetimi etkisi yaratabilecek önerilerde bulunabilir. Örneğin, bir harcama işleminin kanuna aykırı olduğu tespit edildiğinde Sayıştay, ilgili yasayı veya yönetmeliği işaret ederek Anayasa Mahkemesi’ne veya Meclis’e bildirimde bulunabilir. Bu, teknik olarak somut norm denetimi değildir; ama dolaylı bir denetim etkisi yaratır.

Burada bağlantı kurabileceğimiz başka bir alan da uluslararası denetim örnekleri. Örneğin ABD’de Government Accountability Office (GAO) bazı durumlarda “policy review” kapsamında, somut olaylar üzerinden yasal normların uygulanabilirliğini değerlendirir. Türkiye’de Sayıştay’ın yetkileri daha sıkı sınırlandırılmış olsa da, denetim raporları ve tavsiyeleriyle yasaların uygulanması üzerine dolaylı bir baskı oluşturabilir.

Somut Norm Denetimi ve Yargı Yolu

Somut norm denetimi, esas olarak yargısal bir süreçtir. Bireyler veya kurumlar, belirli bir işlem veya kararın dayandığı kanunun Anayasa’ya aykırı olduğunu iddia ederek dava açabilir. Burada görev, mahkemeye ve nihai olarak Anayasa Mahkemesi’ne düşer. Sayıştay ise idari işlemlerin mali boyutunu inceler ve kanunların uygulanabilirliğini kontrol eder.

Özetle, Sayıştay’ın işlevi, mali sorumluluk ve kamu kaynaklarının hukuka uygun kullanımını denetlemekle sınırlıdır. Somut norm denetimi, yani bir kanun veya düzenlemenin belirli bir olay kapsamında Anayasa’ya uygunluğunu sorgulamak, doğrudan yetki alanına girmez. Ancak rapor ve önerileriyle bu sürece dolaylı katkı sağlayabilir.

Geniş Bir Perspektif: Denetimin Geleceği

Bugün internetten araştırma yapan birinin perspektifiyle bakarsak, denetim alanı hızla dönüşüyor. Dijitalleşme, veri analitiği ve yapay zeka, Sayıştay’ın denetim metodolojilerini de değiştirebilir. Somut norm denetimi yetkisi olmasa da, büyük veri analizi ve risk yönetimi odaklı denetimler, hukuka aykırılığın erken tespitine yardımcı olabilir.

Ayrıca farklı alanlardan bağlantılar kurarsak, finansal denetim ile çevresel ve sosyal denetim arasındaki sınırlar da giderek bulanıklaşıyor. Örneğin bir kamu harcaması sadece mali açıdan uygun olmayabilir; aynı zamanda çevresel düzenlemelere aykırı da olabilir. Bu tür çok katmanlı denetim perspektifleri, gelecekte Sayıştay’ın işlevini somut norm tartışmalarıyla daha da ilişkilendirebilir.

Sonuç

Sayıştay, doğrudan somut norm denetimi yapamaz; görevi mali ve hukuki denetim çerçevesinde sınırlıdır. Ancak rapor ve tavsiyeleriyle dolaylı bir etki yaratabilir, yasaların uygulanabilirliğini ve hukuka uygunluğunu dolaylı olarak izleyebilir. Modern denetim teknikleri ve çok katmanlı perspektifler sayesinde, mali denetim ile norm denetimi arasındaki etkileşim gelecekte daha da belirgin hale gelebilir.

Sayıştay’ın yetkileri ve sınırları, hukuk sistemimizdeki denetim ayrımlarını anlamak açısından kritik bir örnek teşkil eder. Mali denetim ile yargısal norm denetimi arasındaki bu çizgiyi doğru çizmek, hem hukuk hem de kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından önemlidir.

Bu çerçevede, somut norm denetimi yapıp yapamayacağı sorusu, yetki alanlarının ve denetim türlerinin net bir şekilde anlaşılmasını gerektirir. Sayıştay, kendi sınırları içinde oldukça güçlü bir denetim mekanizması sunar, ama Anayasa’ya uygunluk tartışmasını bir dava üzerinden çözmek, her zaman yargının alanına bırakılmıştır.