KOSGEB 2024 desteği nedir ve ne kadar ?

Ask

New member
KOSGEB 2024 DESTEĞİ NEDİR? (KISA CEVAP: “PARA VAR AMA ÖYLE HERKESİN GÖZÜNÜ KIRPIP ALACAĞI TİPTE DEĞİL”)

KOSGEB 2024 desteği denince çoğu kişinin zihninde aynı sahne canlanıyor: Bir elinde kahve, diğer elinde “devlet hibesiyle iş kuruyorum” hayali… Sonra gerçek dünya hafifçe omza dokunuyor ve diyor ki: “Form doldurdun mu?”

Şaka bir yana, KOSGEB 2024 destekleri Türkiye’de girişimciliği teşvik etmek için verilen en önemli kamu desteklerinden biri. Ama bu destek, “geldim, para dağıtıyorum” basitliğinde değil; daha çok “planı olan gelsin, projesi olan konuşsun” çizgisinde ilerliyor.

2024 yılı itibarıyla KOSGEB’in ana yaklaşımı; küçük ve orta ölçekli işletmeleri güçlendirmek, yeni girişimcileri sisteme dahil etmek ve özellikle teknoloji, üretim ve ihracat odaklı iş fikirlerini desteklemek üzerine kurulu.

Yani özetle: “Ben bir şey kuracağım ama ne kuracağım tam belli değil” diyenlerle, “ben şu sektörde şu problemi çözeceğim” diyenler aynı masada oturmuyor.

KOSGEB DESTEĞİ NE KADAR? (İŞTE HERKESİN MERAK ETTİĞİ KISIM)

Gelelim en çok sorulan soruya. “Ne kadar veriyorlar?”

2024 yılı KOSGEB destekleri programdan programa değişiyor ama genel çerçeve şöyle:

* Geleneksel girişimcilik destekleri: yaklaşık 100.000 TL – 150.000 TL bandına kadar çıkabiliyor

* İleri girişimcilik (özellikle teknoloji ve üretim): 300.000 TL – 750.000 TL arası destekler görülebiliyor

* Makine, ekipman ve işletme giderleri için ilave destekler: proje bazlı olarak değişiyor

* Bazı durumlarda faizsiz kredi veya geri ödemeli destekler: 1 milyon TL seviyelerine kadar çıkabiliyor (ama burada şartlar “kolay gelsin” değil, “hazırlıklı gel” seviyesinde)

Şunu net söylemek lazım: KOSGEB parayı “al ve git” şeklinde vermiyor. Çoğu destek ya geri ödemeli ya da belirli harcama kalemlerine bağlı.

Yani hayal şu: “Parayı alıp dükkanı açıyorum.”

Gerçek: “Parayı alıyorsun ama önce iş planı, sonra onay, sonra harcama, sonra rapor…”

Biraz devlet versiyonu “level atlamalı oyun” gibi.

KİMLER BAŞVURABİLİR? (HERKES DEĞİL AMA HİÇ KİMSE DEĞİL)

KOSGEB 2024 desteklerine başvurmak için genelde şu profil aranıyor:

* Türkiye’de kayıtlı bir işletme kurmuş olmak (ya da kurma aşamasında olmak)

* KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamlamak

* Vergi mükellefi olmak

* İş planı hazırlayabilmek (burada “ben yaparım abi ya” yaklaşımı pek işlemiyor)

Bir de kritik nokta var: Sektör uygunluğu. Her iş kolu destek kapsamına girmiyor. Özellikle üretim, yazılım, teknoloji, ihracat gibi alanlar daha avantajlı.

Kısacası KOSGEB diyor ki:

“Ben seni desteklerim ama ne yaptığını bilerek desteklerim.”

Bu noktada sistem, biraz sert ama adil bir öğretmen gibi. Hazırlıksız geleni geri çeviriyor ama doğru geleni de oldukça ciddi şekilde destekliyor.

DESTEK TÜRLERİ: PARANIN SADECE “PARA” OLMADIĞI YER

KOSGEB desteklerini sadece nakit para gibi düşünmek büyük hata olur. Sistem daha çok paket halinde çalışıyor:

1. **Kuruluş Desteği**

Yeni işletme kurulumunda belli bir miktar destek veriliyor. Ofis açma hayali kuranların ilk kapısı burası.

2. **Ekipman ve Makine Desteği**

“Ben üretim yapacağım” diyenler için en kritik alan. Çünkü işin kalbi burada atıyor. Makine yoksa üretim de yok, üretim yoksa KOSGEB de biraz “ben seni izliyorum” moduna geçiyor.

3. **Personel Desteği**

İstihdamı artırmaya yönelik destekler var. Yani “tek başıma dev şirket kurarım” romantizmi yerine, “bir ekip kuruyorum” yaklaşımı daha değerli.

4. **Danışmanlık ve Eğitim Destekleri**

Bazen en önemli destek paradır ama bazen de doğru yönlendirmedir. KOSGEB bu kısmı da boş geçmiyor.

BAŞVURU SÜRECİ: SABIR TESTİ GİBİ AMA SONU OYUN SONU SEVİYESİ

Başvuru süreci dışarıdan bakınca basit görünür: form doldur, gönder, para gelsin.

Ama gerçek şu şekilde işler:

Önce girişimcilik eğitimi alınır.

Sonra iş planı hazırlanır.

Sonra sistem üzerinden başvuru yapılır.

Sonra değerlendirme süreci başlar.

Sonra eksik varsa geri döner.

Sonra tekrar gider.

Sonra tekrar incelenir.

Bu döngü bazen insanı “ben zaten küçük bir kahve dükkanı açacaktım, NASA’ya mı başvurdum?” dedirtebilir.

Ama süreç doğru yönetildiğinde sonuç alınabilir. Burada kritik olan şey hız değil, hazırlık.

KOSGEB 2024’TE NEYİ DEĞİŞTİ?

2024 yılıyla birlikte KOSGEB’in yaklaşımı biraz daha “ölçülebilir başarı” odaklı hale geldi.

Artık sadece iş kurmak yetmiyor; işin sürdürülebilir olması bekleniyor. Yani sistem sana diyor ki:

“Tamam kurdun, güzel. Peki 6 ay sonra hâlâ ayakta mısın?”

Ayrıca dijitalleşme ve teknoloji tabanlı işler daha fazla ön plana çıktı. Yazılım, e-ticaret, Ar-Ge projeleri gibi alanlar daha hızlı destek alabiliyor.

Bir diğer değişim de denetim ve raporlama tarafında. Artık verilen desteklerin nasıl kullanıldığı daha detaylı takip ediliyor.

Kısacası sistem biraz daha “verdim gitti” değil, “verdim, takip ediyorum” modunda.

GERÇEK HAYAT NOTU: KOSGEB PARA DAĞITAN MAKİNE DEĞİL, ORTAK GİBİ DÜŞÜN

KOSGEB’i yanlış anlamak çok yaygın. İnsanlar bazen bunu bir “devlet ikramiyesi” gibi görüyor. Oysa daha doğru tanım şu:

KOSGEB bir ortak gibi davranır.

Sen işini kurarsın, o destek olur.

Sen ciddiyet gösterirsin, o finansal omuz verir.

Ama iş ciddiyetsiz olursa sistem çok net: destek yok.

Bu yüzden en önemli unsur proje kalitesi. İyi hazırlanmış bir iş planı, çoğu zaman destekten daha değerlidir çünkü kapıyı açan şey odur.

SON SÖZ YERİNE: GERÇEKÇİ BİR BAKIŞ

KOSGEB 2024 destekleri, doğru kullanıldığında girişimciler için ciddi bir fırsat alanı yaratıyor. Ama bu alan “kolay para” değil, “doğru planlama” alanı.

Bir iş fikri olan için KOSGEB, hızlandırıcı etki yapabilir. Ama fikir yoksa, sistem tek başına fikir üretmiyor; sadece olanı güçlendiriyor.

Kısacası mesele şu:

Fikir senden, destek sistemden.

Gerisi biraz emek, biraz sabır, biraz da doğru zamanda doğru adım atmak meselesi.