DSÖ’nün Kongo’ya gönderdiği 21 çalışan cinsel istismar olayına karıştı

ahmetbeyler

Active member
DSÖ’nün Kongo’ya gönderdiği 21 çalışan cinsel istismar olayına karıştı
DSÖ, çalışanlarının Kongolu bayanlara cinsel istismarda bulunduğu tezlerini soruşturmak üzere 1 Ekim 2020’de kurul kurdu.

Bağımsız komitenin raporu, DSÖ Genel Yöneticisi Tedros Adhanom Ghebreyesus’un da katıldığı basın toplantısında örgütün Cenevre’deki merkezinde belirtildi.

DSÖ Yöneticisi: Üzgünüm, bu affedilemez

Ghebreyesus, cinsel istismar mağduru bayanlara seslenerek, “Üzgünüm. DSÖ tarafınca size hizmet etmek ve sizi korumak için gorevlendirilen bireylerin size yaptıkları için üzgünüm. Bu olayların niye olduğu süregelen ızdırap için üzgünüm. Sizin başınıza gelenler asla kimsenin başına gelmemeli. Bu affedilemez.” tabirini kullandı.

Kurulun, KDC’de 2018-2020’de Ebola virüsüyle gayret esnasında onlarca cinsel istismar ve sömürü hadisesi tespit ettiğine dikkati çeken Ghebreyesus, o periyotta DSÖ bünyesinde çalışan 21 kişinin de bu argümanların faili olduğunu aktardı.

“Nihai sorumluluğu üstleniyorum”

Ghebreyesus, faillerden hesap sorulmasının en büyük önceliği olduğunu vurguladı.

Genel Yönetici olarak istihdam ettikleri bireylerin davranışları ve bu davranışlara müsaade veren sistemdeki başarısızlığa dair “nihai sorumluluğu” üstlendiğini vurgulayan Ghebreyesus, “Gelecekte bu tıp hadiselerin olmasını önlemek için yapmamız gereken her türlü değişikliği yapmak için şahsi sorumluluk alacağım.” dedi.

Ghebreyesus, KDC’de cinsel sömürü ve istismarda bulunduğu tespit edilen, DSÖ’de çalışan 4 kişinin kontratının bugün raporun açıklanmasıyla birlikte feshedildiğini aktardı. Öteki çalışanlar için ise soruşturmanın devam ettiğini söylemiş oldu.

İstifa etmeyeceği bildirisini verdi

“Tüm sorumluluğu üstlendiniz, istifa edecek misiniz” halindeki bir soruya ise Ghebreyesus, KDC’deki Ebola salgını devrinde 14 kere bu ülkeyi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Bu ziyaretler sırasında kendisine tezlere ait bilgi verilmediğini savunan Ghebreyesus, KDC’de yaşanan skandala karşın istifa etmeyeceği iletisini verdi.

Ghebreyesus, “Muhtemelen (bu ziyaretler esnasında) sorular sormalıydım. Artık bir daha sonraki adım için sorular sormak zorundayız.” demekle yetindi.