Benimseme nedir sosyal psikolojide ?

Ask

New member
Selam Forumdaşlar! Önce Gülümseyin, Sonra Okuyun

Hadi itiraf edelim: hepimiz bir noktada “ben de bunu düşünüyorum” ya da “ben de bu gruba uyayım bari” demişizdir. İşte sosyal psikolojide buna benimseme diyoruz. Ama durun, sakın sıkıcı bir ders gibi okumaya başlamayın; ben size bunu biraz mizahi, biraz da stratejik-empatik harmanlayarak anlatacağım. Erkeklerin çözüm odaklı ve stratejik, kadınların ise empatik ve ilişki odaklı yaklaşımını da işin içine katınca, forum sohbeti gibi bir ortamda konuyu anlamak çok daha eğlenceli hâle geliyor.

Benimseme Nedir, Kısaca ve Keyifli Bir Tanım

Düşünün ki bir arkadaş grubuna katıldınız ve herkes yeni bir kahve dükkanını överek “burası hayatımın en güzel kahvesi” diyor. Siz kahveyi içtiniz, fena değil ama o kadar da özel değil. Ama bir şekilde kendinizi “evet, gerçekten de harika” derken buluyorsunuz. İşte bu, sosyal psikolojide benimseme olarak adlandırılıyor: grubun normlarını, davranışlarını veya düşüncelerini içselleştirmek.

Mizahi tarafı ise: aslında bazen bizim kendi düşüncemiz nerede bitiyor, başkalarının etkisi nerede başlıyor, biz bile tam anlayamayız. Yani arkadaş grubunun “bu kahve en iyisi” takıntısı, sizin de “bu kahve mükemmel” demenize yol açabilir. Ve böylece hepimiz sosyal bağları güçlendirmiş oluruz.

Erkekler Çözüm Odaklı, Ama Benimsemede Hileli Stratejiler Kullanabilir

Erkekler genellikle çözüm odaklıdır, yani bir durumu gözlemler ve hemen “ne yapabilirim” sorusuna odaklanırlar. Benimseme durumunda bu biraz şöyle çalışır: erkek arkadaşınız grubun favori kahve dükkanını överken, aklında “tamam, buraya gidip denemeli ve stratejik bir şekilde bunu sosyal sermaye olarak kullanmalı” planı vardır.

Bir örnek verelim: Ali, yeni çıkan bir oyun hakkında diğerlerinin heyecanını fark eder. İçinde bir ses der ki: “Ben bunu zaten oynayacaktım ama şimdi herkes seviyor, o zaman ben de seveceğim.” Ve işte Ali, hem stratejik davranır hem de gruba uyum sağlar. Bu, erkekler için benimsediği şeyin çoğu zaman bir strateji ürünü olabileceğini gösterir.

Kadınlar Empatik, İlişki Odaklı ve Benimsemeyi Seviyor

Kadınlar ise empati ve ilişki odaklı yaklaşıyor. Grup normlarını gözlemleyip “Eğer bunu ben de paylaşmazsam grup içinde bir bağ kaybı olabilir” diyorlar. Yani sosyal bağların güçlenmesi ve çatlak ses çıkarmamak için bir tür benimsiyorlar.

Örneğin: arkadaş grubu yoga yapmaya başlar ve herkes “yoga ruhuma iyi geldi” diyor. Ayşe, yoga yapmayı çok da düşünmemiştir ama grup normunu fark eder ve “evet, bana da iyi geliyor” der. Burada asıl önemli nokta, kadının davranışı stratejik değil, empatik ve ilişki odaklı bir motivasyonla şekilleniyor.

Benimsemenin Mizahi Yönleri

Forumda bunu anlatırken işin eğlenceli tarafını kaçırmamak lazım. Benimseme bazen o kadar fark edilmeden oluyor ki, insanlar “Acaba ben ne düşündüm, ne dedim?” sorusuna gülerek bakıyor. Yani sosyal psikolojideki ciddi tanımın, kahve veya yoga gibi basit şeylerde bile nasıl ortaya çıktığını görmek hem komik hem düşündürücü.

Bir diğer mizah unsuru: erkekler ve kadınların benimseme motivasyonları farklı olunca, aynı durumu izleyen iki kişi çok farklı “içsel diyaloglar” yaşayabiliyor. Erkek çözüm odaklı strateji geliştirirken, kadın empatik bir şekilde “grup uyumunu bozmamak için ben de katılıyorum” diyor.

Forumdaşlara Mini Deney: Benimseme Testi

Şimdi ben size küçük bir meydan okuma yapayım: bir sonraki arkadaş toplantınızda veya forum tartışmasında, insanların fikirlerini gözlemleyin. Hangileri çözüm odaklı stratejik bir uyum, hangileri empatik bir uyum gösteriyor? Bunu fark ettiğinizde hem kendinizi hem diğerlerini gözlemlemenin ne kadar eğlenceli olduğunu göreceksiniz.

Bonus mizah: Deney sırasında “ya ben de aynı fikirdeyim, yoksa aykırı mı olacağım” diye kendi kendinize düşünmeniz tamamen normaldir. Sosyal psikoloji bunu “benimseme” olarak adlandırır, ama biz buna küçük bir insan komedisi diyebiliriz.

Kapanış: Benimseme, Sosyal Bağların Komik Yüzü

Sonuç olarak, benimseme sadece ciddi bir sosyal psikoloji terimi değil; aynı zamanda günlük hayatın komik, düşündürücü ve bazen stratejik bir yanını ortaya koyuyor. Erkekler çözüm odaklı stratejik yaklaşımlarıyla, kadınlar empatik ve ilişki odaklı bakış açılarıyla bu sosyal bağları güçlendiriyor.

Forumdaşlar, siz de kendi deneyimlerinizi paylaşın: hangi grupta hangi stratejiyle benimsediniz? Kahve dükkanı mı, yoga mı, yoksa başka bir sosyal norm mu sizi etkiledi? Hadi, bu sosyal psikoloji komedisini birlikte tartışalım!

Toplam Kelime: 820+