‘Belaruslu muhalif gazeteci itirafa zorlandı’

celikci

Active member
‘Belaruslu muhalif gazeteci itirafa zorlandı’
Belarus’un bir yolcu uçağını zorla Minsk’e indirmesinin akabinde gözaltına alınan muhalif gazeteci Roman Protasevich’in kendisine yöneltilen suçlamaları ‘itiraf ettiği’ röportajı Belarus devlet televizyonunda yayınlandı. Protasevich’in ailesi ve muhalefet başkanları, gazetecinin ‘itirafa zorlandığını’ savundu.

Perşembe akşamı yayınlanan röportajda Nexta editörü Protasevich, Belarus’ta geçtiğimiz yıl düzenlenen seçimlerde zaferini ilan eden Devlet Lideri Aleksandr Lukaşenko’yu ‘devirmeye çalıştığını’ ve hükümet aykırısı protestoları organize ettiğini söylüyor. Görüntünün sonuna yanlışsız ağladığı görülen Protasevich, röportajda Lukaşenko’yu överek ‘onun hakikat olanı yaptığını ve kendisine hürmet duyduğunu’ da belirtiyor.

‘AİLESİ, AZAP GÖRDÜĞÜNÜ DÜŞÜNÜYOR’

Protasevich’in itirafa zorlandığını söyleyen muhalefet başkanı Sviatlana Tikhanovskaya’nın danışmanı Franak Viacorka, “Protasevich’in ‘itiraflarını’ görmek acı verici. Ailesi, azap gördüğünü düşünüyor” tabirlerini kullandı. Twitter paylaşımında, “Bu benim bildiğim Roman değil” diyen Viacorka, Belarus’ta siyasi tutukların özgür bırakılması için davette bulundu.

‘BU BİR DEVLET TERÖRÜDÜR’

Gözaltında bulunan gazetecinin babası ise “Oğlumu epey uygun tanıyorum ve asla bu biçimde şeyler söylemeyeceğini biliyorum. Ona baskı uyguladılar ve muhtaçlık duydukları şeyleri söylemeye zorladılar” dedi. AFP’ye konuşan Protasevich’in babası, kelamlarına şöyleki devam etti: “21’inci yüzyılda, Avrupa’nın ortasında o bir uçaktan kaçırıldı, bu bir devlet terörüdür. Ona azap ediyorlar ve siyasi oyunlarında kullanıyorlar.”

‘İŞKENCE VE MAKÛS MUAMELENİN ÖRNEĞİ’

Protasevich’in babasının azap tezlerini bir dahaleyen İnsan Hakları İzleme Örgütü Yöneticisi Kenneth Roth da perşembe akşamı yayınlanan röportajın ‘vahşetin kanıtı’ olduğunu söylemiş oldu. Roth, “Bu, Lider Lukaşenko idaresinde azap ve makus muamelenin bir örneğidir” dedi. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR