Ak darı nasıl yetiştirilir ?

Anje

Global Mod
Global Mod
Köy Meydanında Başlayan Sohbet: Ak Darıyla İlk Tanışmam

Geçen sonbaharda memlekete gittiğimde, yıllardır boş duran bir tarlanın kenarında oturmuş çay içiyorduk. Köyün en yaşlı çiftçilerinden Mehmet Amca, elindeki eski fotoğrafları gösterirken bir kare dikkatimi çekti. Fotoğrafta insanlar diz boyu gelen açık renkli başakların arasında çalışıyordu.

"Bu ne ekini?" diye sordum.

Gülümseyerek fotoğrafı elime verdi.

"Ak darı," dedi. "Şimdi pek gören kalmadı ama bir zamanlar bu köyün bereketiydi."

O an başlayan sohbet, beni sadece bir tarım ürününün yetiştiriciliğine değil, aynı zamanda Anadolu'nun değişen tarım kültürüne de götürdü. O gün masada sadece Mehmet Amca yoktu. Kızı Zeynep, komşuları Hasan ve köy öğretmeni Elif de vardı. Her biri konuya farklı bir açıdan yaklaşıyordu ve ortaya oldukça ilginç bir hikâye çıktı.

Ak Darının Geçmişten Günümüze Uzanan Yolculuğu

Mehmet Amca anlatmaya başladı:

"Eskiden kurak geçen yıllarda çiftçinin güvencesi ak darıydı. Su istemezdi, toprağa küsmek bilmezdi."

Gerçekten de araştırınca ak darının, kuraklığa dayanıklı tahıllar arasında önemli bir yere sahip olduğunu öğrendim. Özellikle yağışın düzensiz olduğu bölgelerde yüzyıllardır yetiştirilmiş. Anadolu'nun bazı kesimlerinde insan gıdası olarak kullanılırken, birçok bölgede hayvan yemi amacıyla değerlendirilmiş.

Hasan hemen söze girdi:

"Bugün iklim değişikliği konuşuyoruz ya, aslında büyüklerimizin ektiği birçok ürün bu sorunlara karşı zaten doğal çözümler sunuyordu."

Bu bakış açısı dikkat çekiciydi. Modern tarımın yüksek verim hedefleri bazı geleneksel ürünleri geri plana itmiş olsa da günümüzde kuraklık riskleri arttıkça ak darı yeniden ilgi görmeye başlamış durumda.

Sizce geçmişte kullanılan hangi tarım yöntemleri günümüzde tekrar değerlendirilmeli?

Ak Darı Nasıl Yetiştirilir? Hasan'ın Planı

Hasan, köyde her işi planlı yapan insanlardan biridir. Konu yetiştiriciliğe gelince hemen küçük bir not defteri çıkardı.

"Ak darı yetiştirmek zor değil," dedi. "Ama zamanı doğru ayarlamak gerekiyor."

Onun anlattıklarını daha sonra farklı kaynaklarla karşılaştırdım ve temel aşamalar şöyleydi:

• Öncelikle güneş alan bir tarla seçiliyor.

• Toprak çok verimli olmak zorunda değil ancak iyi drene edilmiş olması avantaj sağlıyor.

• Ekim genellikle ilkbaharda, don riski geçtikten sonra yapılıyor.

• Tohumlar yaklaşık 2-3 santimetre derinliğe bırakılıyor.

• İlk gelişim döneminde yabancı ot kontrolü önemli oluyor.

• Kuraklığa dayanıklı olsa da çıkış döneminde yeterli nem verimi artırıyor.

• Başaklar olgunlaşıp sararmaya başladığında hasat zamanı geliyor.

Hasan'ın yaklaşımı tamamen çözüm odaklıydı. Hangi toprağa ne kadar tohum atılacağını, hangi dönemde hangi işlemin yapılacağını tek tek hesaplıyordu.

Fakat masadaki herkes aynı noktaya odaklanmıyordu.

Zeynep'in Farklı Bakış Açısı: Toprakla Kurulan Bağ

Zeynep ise konuya biraz farklı yaklaşıyordu.

"Babam ve Hasan abi sürekli verim hesabı yapıyorlar," dedi gülerek. "Ama ben tarlada insanların ne hissettiğine de bakıyorum."

Önce ne demek istediğini anlayamadım.

Sonra anlattı.

Eskiden ak darı hasadı sadece tarımsal bir faaliyet değilmiş. Komşular birbirine yardım eder, aileler birlikte çalışır, akşamları uzun sofralar kurulurdu.

Bir ürünün değeri yalnızca kaç kilogram verdiğiyle ölçülmüyordu.

Bugün tarım konuşurken çoğu zaman ekonomik yönü öne çıkıyor. Ancak kırsal yaşamın sosyal bağlarını güçlendiren yönleri daha az konuşuluyor.

Zeynep'in anlattıkları bana şunu düşündürdü:

Bir tarım ürünü yalnızca tarlada mı yetişir, yoksa insanların ilişkilerinde de kök salar mı?

Elif Öğretmenin Dikkat Çektiği Gerçek

Sohbet ilerledikçe öğretmen Elif farklı bir konu açtı.

"Köydeki öğrencilerime ak darıyı sorduğumda çoğu bilmiyor," dedi.

Bu durum aslında oldukça anlamlıydı.

Birçok geleneksel ürün zamanla günlük hayatımızdan çıkınca yeni nesiller tarafından da unutuluyor. Oysa tarım tarihi sadece çiftçilerin değil, toplumun ortak hafızasının bir parçası.

Elif öğretmen öğrencileriyle küçük bir deneme bahçesi oluşturduklarını anlattı. Çocuklar ilk kez ak darı ekerken büyük heyecan yaşamış.

Bir öğrencinin söylediği söz özellikle akılda kalıcıydı:

"Marketten alınca sıradan geliyor ama toprağa atınca değerini anladım."

Belki de üretimle tüketim arasındaki mesafe arttıkça bazı şeylerin kıymetini daha zor fark ediyoruz.

Hasat Günü ve Beklenmedik Sonuç

Aylar geçti.

Sonbaharda tekrar köye uğradığımda Hasan'ın küçük deneme tarlasındaki ak darılar olgunlaşmıştı.

Hep birlikte hasada katıldık.

Beklenen kadar yüksek verim alınmamıştı çünkü yazın birkaç hafta süren aşırı sıcaklar gelişimi etkilemişti.

Hasan hemen nedenlerini analiz etmeye başladı.

"Gelecek yıl sıra aralığını değiştireceğim."

Mehmet Amca ise farklı düşündü.

"Ürün biraz az oldu ama toprak alıştı."

Zeynep gülümseyerek ekledi:

"Komşular da yeniden bir araya geldi."

O an fark ettim ki aynı sonuca bakan üç kişi üç farklı değer görüyordu.

Birisi verimi.

Birisi toprağın geleceğini.

Birisi insanları.

Belki de başarılı tarımın sırrı bunların hepsini birlikte değerlendirebilmekti.

Ak Darının Geleceği Hakkında Düşündürdükleri

Bugün ak darı birçok modern ürün kadar yaygın olmayabilir. Ancak kuraklığa dayanıklılığı, düşük girdi ihtiyacı ve tarihsel önemi nedeniyle yeniden keşfedilmeyi hak eden bitkilerden biri gibi görünüyor.

Tarım yalnızca teknolojiyle ilerlemiyor. Bazen geçmişin deneyimlerini yeniden okumak da geleceğe hazırlanmanın bir parçası oluyor.

Köyden ayrılırken Mehmet Amca'nın söylediği bir cümle hâlâ aklımda:

"Toprak bazı bilgileri kitaplardan önce öğrenir."

Belki de ak darının hikâyesi yalnızca nasıl yetiştirildiğini değil, insanın doğayla kurduğu ilişkinin nasıl değiştiğini de anlatıyor.

Forumdaki arkadaşlara bir soru bırakmak isterim:

Sizin bölgenizde geçmişte yaygın olup bugün unutulmaya yüz tutmuş hangi tarım ürünleri var? Yeniden değerlendirilmeleri gerektiğini düşündüğünüz ürünler hangileri?