Yunanistan’da 18 yaşındaki mülteci üniversite imtihanından menedildi

celikci

Active member
Yunanistan’da 18 yaşındaki mülteci üniversite imtihanından menedildi
“Buraya epeyce uzaklardan daha düzgün bir gelecek umuduyla geldim. Bu niçinle epeyce güç kaidelerde, epey çalıştım. Yunanca öğrendim. Ağır uğraşlar sonucunda üç yıl içerisinde okulumdan mezun oldum. Tek istediğim bir üniversiteye girip, tarım işçiliğinden öteki bir meslek sahibi olmak ve anneyle babamı gururlandırmaktı”.

Bu ileti, daha hoş bir gelecek için Yunanistan’a yerleşen 18 yaşındaki Sazeb’e ilişkin. Geçtiğimiz günlerde üniversiteye giriş imtihanından menedilen genç mülteci, üstteki satırların yer aldığı bir mektupla lisedeki hocasına sesleniyor. Sazeb not ortalamasının yükseltilmesi ve üniversite umudunun sürmesi için gerek hocasından gerekse de Yunanistanlı yetkililerden yardım talep ediyor.

Sazeb, geçtiğimiz günlerde Yunanistan üniversitelerine giriş imtihanının birinci ayağında, ‘Modern Helence’ dersi sorularını imtihan salonunda yanıtlarken yetkililer tarafınca kritik imtihandan ‘lise not ortalaması düşük’ sebebi öne sürülerek menedildi. Sazeb’in imtihan salonundan çıkarıldığı süreçte, Almanya’daki yakınlarıyla bir ortaya gelmenin planlarını yapan bir küme mülteci Yunanistan makamlarının işgüzarlığına ve ataletsizliğine takıldı.

Yunanistan merkezli sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, Sazeb’in ve öbür mültecilerin başına gelenleri muhafazakâr Yeni Demokrasi iktidarının mülteci sorunundaki tavrını katılaştırmasıyla ilişkilendiriyor.

‘EŞİT EĞİTİM HAKKI ELİNDEN ALINIYOR’

Yunanistan’da insan hakları problemlerini yakından takip eden nadir basın organlarından bir tanesi olan Efimerida ton Syntakton, Sazeb’in başına gelenleri geçtiğimiz günlerde okuyucularıyla paylaştı. Kelam konusu habere bakılırsa, Sazeb iki yıl evvel tek başına Yunanistan’a ulaştı ve iltica talebinde bulundu. İltica talebiyle birlikte Sazeb, Selanik’te ‘Arsis’ isimli sivil toplum kuruluşunun himayesindeki bir mülteci kampına yerleşti ve bir meslek lisesinde eğitim görmeye başladı.

Liseden mezun olma kademesine gelen Sazeb, geçtiğimiz günlerde üniversite giriş imtihanına katıldı. Sazeb’in giriş imtihanındaki birinci güçlü etabı ‘Modern Helence’ dersiydi. Sazeb başka üniversite adayları üzere kelam konusu dersle ilgili soruları yanıtlamaya başladıktan kısa bir süre daha sonra makus bir sürprizle karşı karşıya kaldı. Efimerida ton Syntakton gazetesinin aktardığına nazaran, imtihan salonundaki yetkililer Sazeb’in imtihan kağıdına el koydu ve kendisine üniversiteye giriş imtihanından menedildiği söylemiş oldu. Merkez Makedonya Eğitim Müdürü’nün onayıyla alınan kelam konusu karara göre Sazeb, liseden mezun olmadan evvel bir laboratuvar dersinde başarısız oldu ve bu niçinle üniversiteye giriş imtihanına katılma hakkına sahip değil.

Sazeb’i Yunanistan’da eğitimini destekleyen Arsis ile birlikte bir küme Yunanistanlı aktivist ve hukukçu, genç insanın başına gelenleri Yunanistan gündemine taşımak için kolları sıvadı. Arsis, mevzuyla ilgili olarak eşit eğitim hakkının çiğnendiğine işaret ediyor.

‘TEK İSTEDİĞİM EŞİMİ GÖREBİLMEK’

Sazeb’in üniversite hayalinin yıkıldığı süreçte, Suriyeli 24 yaşındaki Büşra ile onlarca mültecinin Avrupa’daki yakınlarıyla bir ortaya gelme hayalleri suya düştü. Yunanistan makamlarını, mültecileri vaktinde Almanya’ya ulaştıramaması niçiniyle onlarca ailenin hasret giderme ve bir daha ortak bir gelecek kurma planları rafa kalktı.

“Mutlu sona ulaşmak için beş sene bekledim. Ne diyeyim? Eşim başıma gelenler niçiniyle kalp krizi geçirdi. Berlin’de bir hastaneye kaldırıldı. Tek istediğim onu gorebilmek” diyen Büşra, 2015 yılında ülkesi Suriye’deki iç savaş niçiniyle Avrupa yoluna koyuldu. İç savaş şartlarında eşinden başka kalan Büşra, bir küme yakınıyla birlikte 2020 yılında Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaştı. 2020 sonlarına doğruysa Almanya, Büşra’nın kocasıyla buluşmasına yeşil ışık yaktı.

Alman yetkililerin, Yunanistan’daki bir küme mültecinin aileleriyle buluşmasına müsaade vermesi üzerine mültecilerle birlikte yakınlarının ve insan hakları savunucularının dikkati Atina’ya çevrildi. Lakin Yunanistan makamları, mültecilerin aile bireyleri ile yinedan bir ortaya gelmesine imkan tanıyan Dublin Anlaşması’nın altı aylık vakit dilimi içerisinde gerekli adımları atmadı.

Yunan yetkililer ise, buna münasebet olarak korona virüsü krizini ileri sürdü. Mevzuyu yakından takip eden hak savunucularıysa bu iddiayı yetersiz buluyor, zira salgının yoğunluğunu kaybetmesinden daha sonra yetkililer vaktinde mültecilerin Almanya’ya nakli için bir turizm acentesiyle muahedeye varmadı. Ayrıyeten, hali hazırda iltica müracaatları kabul edilen insanların evraklarının Yunanistan Postaları (Elta) yoluyla ilgililerle ulaştırılmasında büyük meseleler yaşanmaya davam ediliyor. Bu gecikmeler mültecilerin sevk süreçlerini yavaşlatıyor.

MUHAFAZAKAR HÜKÜMETİN SORUMLULUĞU

Sazeb ve Büşra üzere biroldukça mültecinin Yunanistan’da başına gelenleri kabul edilemez olarak bakılırsan Yunanistan muhalefeti ve sivil toplum kuruluşları, muhafazakar iktidarın son devirde göçmen ve mülteci mevzularında halini sertleştirmesi niçiniyle komşu ülkede yeni sıkıntıların gündeme geldiği ikazında bulunuyor.

Muhalif kesitler Kiryakos Miçotakis’in korona krizi devrinde oy oranını korumak için sağcı ve yabancı aykırısı kesitlere yakın adımlar attığını ve mülteci sorununda katı bir hal aldığı görüşünde.

Ayrıyeten, Atina üzere Berlin de başta olmak üzere öbür Avrupa merkezlerinin mülteci problemlerini çözmek için adım atmadığı belirtiliyor. Almanya’nın Büşra’nın içerisinde bulunduğu kümesi altı aylık mühlet limitinin aşılmasını mazeret ederek ülkeye kabul etmediği ve bu yüzden de birfazlaca mültecinin Yunanistan’da makûs kurallar altında yaşama ya da Türkiye’ye geri dönme ikileminde kaldığına işaret ediliyor.

ALINTIDIR