YÖK’ten 9 vakıf üniversitesinde inceleme

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Birtakım vakıf üniversitelerinde çalışan akademisyenlerin yaşadığı fiyat ve işten çıkarılma sorunu gündemdeki yerini koruyor. Son olarak Nişantaşı Üniversitesi’nde ortalarında eşit işe eşit fiyat talebiyle dilekçe verenlerin de bulunduğu 20 ötüründa araştırma bakılırsavlisi işten çıkarıldı.

Vakıf üniversitesinde yaşanan problemlerin akabinde Yüksek Tahsil Kurumu (YÖK) açıklama yaptı. Akademik çalışanlardan fiyatlarının mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına artırımların yansıtılmadığı konularında şikâyetler aldıklarını belirten YÖK, toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumu hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu ancak bu üniversitelerin ismini açıklamadı.

YÖK tarafınca vakıf üniversitesindeki akademisyenlere ait şikayetlerin akabinde yapılan açıklama şöyle oldu:

“2020’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ”

• 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun ek 8’inci hususuna 7243 sayılı Kanunun 11 inci unsuruyla “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen fiyat meblağından az fiyat verilemez. Bu fıkra kapsamında devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal fiyatın hesaplanmasında ilgili mevzuat uyarınca aylıklara ait kararların uygulandığı takıma bağlı ödemeler dikkate alınır” kararı eklenmiş olup kelam konusu karar Kanunun Resmî Gazetede yayımlandığı 17.04.2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
“VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE BİLDİRİLDİ”

• Bahse ait 05.05.2020 tarihindeki Yürütme Şurası toplantısında ise; “vakıf yükseköğretim kurumlarının, öğretim elemanlarına unvanlarına bakılırsa ödeyecekleri fiyat tipine kontratlarda yer verilmesi ve sonuçlarının karşı tarafça anlaşılmasının temin edilmiş olması koşuluyla; devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen emsal fiyatın net yahut brüt ölçüsünden birisini temel alabileceklerine” karar verilmiş olup bu konu vakıf yükseköğretim kurumlarına bildirilmiştir.
“ŞİKÂYET DİLEKÇELERİ ACİLEN DEĞERLENDİRİLDİ”

• Öbür taraftan vakıf yükseköğretim kurumlarında bakılırsav alan akademisyenler tarafınca fiyat ödemelerine ait Başkanlığımıza gelen şikâyet dilekçeleri acilen değerlendirmeye alınmış olup husus hakkında 09.02.2022 tarihindeki Yükseköğretim Yürütme Şurası’nda; “vakıf yükseköğretim kurumlarına öğretim elemanlarına fiyatlarının vaktinde ve mevzuata uygun olarak ödenmesi konusunda gerekli dikkat ve itinanın gösterilmesi konusunun hatırlatılmasına” karar verilmiştir. İlgili karar vakıf yükseköğretim kurumlarına 02.03.2022 tarih ve 14390 sayılı yazımız ile bildiri edilmiştir.
“DOKUZ VAKIF ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA İNCELEME BAŞLATILDI”

• bir müddetdir basına yansıyan birtakım vakıf üniversitelerindeki akademisyenlerin maaşları ve işten çıkarılması ile ilgili şikâyetler üzerine YÖK gerekli inceleme ve soruşturmaları başlatmıştır. Akademik işçilerden fiyatlarının mevzuata uygun belirlenmediği ve maaşlarına artırımların yansıtılmadığı konularında yapılan şikâyetler üzerine 03.03.2022 tarihindeki ve 05.04.2022 tarihindeki yazılarımızla toplam dokuz vakıf yükseköğretim kurumuna Yükseköğretim Denetleme Heyeti Başkanlığı tarafınca inceleme başlatılmıştır.
“SÜREÇ ŞEFFAF FORMDA PAYLAŞILACAK”

• Kelam konusu üniversitelerdeki şikâyetleri denetlemek üzere YÖK Denetleme Şurası’ndan iki üye ve müfettişler bakılırsavlendirilmiştir. İncelemeler mevzuat kapsamında yapılmakta olup mevzuata muhalif tespitlerin olması halinde Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 25. unsuru kapsamında ilgili yükseköğretim kurumuna tedbirler uygulanacaktır. Ayrıyeten denetleme süreçleri ile ilgili olarak süreç şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılacaktır.