Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer: LGS’de değişiklik yapılmayacak

ahmetbeyler

Active member
Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, katıldığı bir canlı yayında, gündeme ait soruları yanıtladı. “İstihdam garantili mesleksel eğitim” sistemine ait soru üzerine Özer, Türkiye’de mesleksel eğitimin mesleksel teknik Anadolu liseleri ve mesleksel eğitim merkezlerinde sürdürüldüğünü belirtti. Özer, Mesleksel Eğitim Kanunu’nda değişiklik yapıldığını hatırlatarak “Bu kanun değişikliğindilk evvel tüm Türkiye’deki mesleksel eğitim merkezlerinde 159 bin öğrenci vardı. Bunun yaklaşık 80 bini kalfaydı. Şu anda 370 bin öğrenci var” bilgisini verdi.

Bu kanun değişikliğinden daha sonra alanlarda öğrenci sayılarında yükselme olduğunu lisana getiren Özer, “Bu kanun değişikliğindilk evvel hoşluk ve saç bakım hizmetlerinde 40 bin öğrenci varmış, şu anda 70 bin. Motorlu araçlar teknolojisinde 29 bin çırak varken, bugün 59 bin 271, yiyecek içecek hizmetlerinde 9 bin 722 öğrenci varken, bugün 37 bin 715’e çıkmış. Muhasebe ve finansman alanında 471 öğrenci varmış, şu anda 5 bin 90’a, metal teknolojisi alanında 5 bin 812’ye çıkmış. Tesisat teknolojisi ve iklimlendirmede ise 3 bin 900 öğrenci varken bugün 7 bin 700’e çıkmış” dedi.

Özer, 2022’nin sonuna kadar 1 milyon genci mesleksel eğitimle buluşturmayı hedeflediklerini ve mesleksel eğitim merkezlerinin en büyük avantajının yaş sınırlamasının bulunmaması olduğunu aktardı.

‘LGS’de değişiklik yapılmayacak’

Yüz yüze eğitim sürecinin okullarda nasıl sürdürüldüğüne yönelik soru üzerine Özer, “Yüz yüze eğitimle 2021-2022 eğitim öğretim yılını tamamlayacağız” diye konuştu.

Özer, koronavirüs önlemlerinde yeni periyoda ait okullardaki uygulamaları anımsatarak “Yüz yüze eğitime devam etmeyle ilgili gündemi artık kaldırıyoruz, kapanma ihtimali yok” tabirini kullandı. Bu yıl ortasında yapılacak öğretmen atamasına yönelik takvimin ne vakit açıklanacağına ait soruyu yanıtlayan Özer, şunları söylemiş oldu:

“Üzerinde çalışma devam ediyor. Yalnızca biz meçhullüğü ortadan kaldırdık. Bir orta spekülasyon yapıldı, ‘hiç bir atama olmayacak.’ halinde. Biz de dedik ki ‘Atama olacak.’ Zira gereksinimimiz var. Bilhassa okul öncesi eğitimde okullaşma oranlarını artırmaya çalışıyoruz. Okul öncesi öğretmene gereksinimimiz var. Atama olacak, onu açıklayacağız. Yeni öğretmen istihdamında yükü okul öncesi eğitime vereceğiz. olağan olarak öteki alanlarda da gereksinimimiz olan yerler var, onları da kapsayacak biçimde bir düzenleme yapıyoruz”

Liselere Geçiş Sistemi’nin (LGS) içerik, imtihan mühletleri ve soruların dağılımında şu an için değişiklik yapılmayacağının ve gereksinim olması durumunda revizyon yapılabileceğinin altını çizen Özer, zarurî hizmet affı konusunun gündemde olmadığını da kelamlarına ekledi.