Üniversite öğrencisi kalp krizinden hayatını yitirdi: Mavi kod çalışmadı, ambulans çadırlar yüzünden gelemedi

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Ankara Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Kısmı 3’üncü sınıf öğrencisi Hasan Can Çoban, üniversitenin yurdunda geçirdiği kalp krizi kararı hayatını yitirdi. Çoban’ın yerleşke içerisindeki skandal yanılgılar niçiniyle kurtarılamadığı söz edildi.

Edinilen bilgiye bakılırsa, Hacettepe Üniversitesi Sıhhıye Yerleşkesi Merkez Öğrenci Yurtları’nda kalan Hasan Can Çoban, evvelki gün spor yaptıktan daha sonra yurduna döndü. Bu sırada göğsünde bir ağrı hisseden Çoban, yakın etrafına hastaneye gideceğini söylemiş oldu. Stajyer tabiplerin olduğu kısımdan geçerken kötüleşen Çoban, koridorda yere düştü. Stajyer tabipler, Çoban’a burada birinci müdahaleyi yaptı.

Akabinde stajyer tabiplerin acil tıbbi müdahale kodu olan mavi kod aracılığı ile takviye çağırdığı lakin mavi kod uygulamasının çalışmaması niçiniyle beklenen yardımın gelmediği öne sürüldü. Yurda çağrılan ambulans ise yeni bir skandalı açığa çıkardı. Teze bakılırsa yerleşkede yol üstünde kurulan iftar çadırı, ambulansın gelmesine pürüz oldu. Yurdun çabucak karşısındaki onkoloji hastanesine giderek yardım çağıran stajyer doktorların bu talebine evvel olumsuz cevap verildiği, ikinci kere yardım istenince hastaniçin bir doktorun yurda geldiği de ileri sürüldü.

Büyük uğraşlar kararında lakin yarım saat daha sonra yurda girebilen ambulansla hastaneye kaldırılan Çoban’ın kısa müddet daha sonra hayatını yitirdiği belirtildi.

HATASI BİRBİRLERİNE ATTILAR

Hasan Can Çoban’ın kaldığı yurtta kalan ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci, BirGün’e yaptığı açıklamada, yaşananları şu sözlerle anlattı:

“Hasan kötüleştiğinde yurtta değildim. Yurda geldiğimde Hasan’ın ömrünü kaybettiğini öğrendim. Yurtta, acil tıbbi müdahaleye gereksinim duyan hastalar, hasta yakınları ve tüm hastane işçisine en kısa müddette müdahale edilmesini sağlayan mavi kod var. Tüm yerleşkede bu kod 2222 ve telefonun üstünde de bu sayı yazıyor. Olay günü Hasan kötüleşince mavi kod kullanılmak isteniyor ancak mavi kod çalışmıyor, davet gitmiyor. Hasan ömrünü kaybettikten daha sonra bize Başhekimlik vekilleri, ‘Mavi kodu pandemiden dolayı 1900 2222 olarak değiştirdik ve yurt yetkililerine de haber verdik’ dedi. Yurt müdürü ise, ‘Hatların kopuk olduğunu şahsen söylememize karşın düzeltilmedi’ dedi. Cürmü birbirine atıyorlar”

Yurdun tabanında üç hastane olduğuna dikkat çeken öğrenci, şu biçimde devam etti: “Mavi kod niçin çalışmadı, ambulans nasıl gelemedi? En azından bir hekim yürüyerek gelebilirdi. Bu göz bakılırsa nazaran bir insanı mevte terk etmek demek, cinayet demek. Hasan kötüleşince ve yardım gelmeyince yurttaki arkadaşlar birinci yardım yapmış fakat yurtta gerçek düzgün acil yardım gereci de yok. Tamamı sıhhat bilimleri öğrencisi olan ve her biri mecburî birinci yardım dersi alan insanların barındığı bir yurtta bir tane Otomatik Eksternal Defibrilatör aygıtının olmaması da sorun. Yarın tıpkı durumun bir diğerimize olmayacağının garantisi yok.”

HAYATTA OLABİLİRDİ

Hasan Can Çoban’ın sınıf arkadaşı F.T. ise “Yurdun ardında Onkoloji Hastanesi var ve hastane yurda yürüyerek bir dakika uzaklıkta. Hacettepe Hastanesi ise yürüyerek beş dakika uzaklıkta” dedi. Buna karşın Çoban’a 35 dakika daha sonra müdahale edilebildiğini aktaran F.T. “Mavi kod çalışmıyor, ambulans iftar çadırları yüzünden gelemiyor. Hasan bu ihmaller yüzünden ömrünü kaybetti. Hastane yolundan yürürken aklımı kaybedecek üzere oldum, zira Hasan bugün hayatta olabilirdi. Bu yolu öncesinden olduğu üzere birlikte yürüyebilirdik. Hasan’ın canının, bizim carımızın hiç bir kıymeti yok. Sorumlular ivedilikle hesap vermeli” tabirlerini kullandı. (BirGün)