Milyonlarca yurttas¸ is¸ arama mu¨cadelesi verirken AKP’li isimler tek maas¸la yetinmeyerek birden c¸ok kurumdan gelen u¨cretleri cebine indiriyor.
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine nazaran, yurt ic¸indeki kamu kurumlarından yo¨netim ve kontrol konseyi u¨yelikleri kars¸ılıgˆı binlerce lira gelir elde eden yandas¸lar, artık yurtdıs¸ında kurulan is¸letmelerden de ek gelir elde ediyor. Birden çok gelire kavus¸an bu¨rokratlar içinde, bir do¨nem TBMM’de memur olarak c¸alıs¸an Cemil C¸ic¸ek’in ogˆlu Ahmet C¸agˆrı C¸ic¸ek ve u¨c¸ başka go¨revde “hizmet veren” bu¨rokratlar da yer alıyor. Kimi bu¨rokratlar ise yurt ic¸indeki go¨revlerinin yanında yurt dıs¸ındaki iki başka is¸letmede birden go¨rev aldı.
Enerjiye dair hammadde arama ve aras¸tırma c¸alıs¸maları yapmakla go¨revli Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨’nu¨n Afrika ve Asya’da kurdugˆu is¸letmelerin, yandas¸ların yeni ek gelir kapısı oldugˆu ortaya c¸ıktı. Yurt dıs¸ındaki u¨c¸ is¸letmeyi Meclis gu¨ndemine tas¸ıyan ve c¸ift maas¸lı bu¨rokratları soran CHP C¸anakkale Milletvekili O¨zgu¨r Ceylan’a cevap veren Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Do¨nmez, 18 bu¨rokratın yurtdıs¸ındaki is¸letmelerden “huzur hakkı” aldıgˆını ac¸ıkladı.
Bakan Do¨nmez, Nijer’de kurulan MTAIC ve Niger Mining Limited, Sudan’da kurulan MTA Company Limited ile O¨zbekistan’da kurulan MTA Tashkent Mining isimli s¸irketlerde yo¨neticilik yapan ve her yo¨netim konseyi toplantısında “huzur hakkı” ismi altında u¨cret alan bu¨rokratların dokuzunun go¨revlerini su¨rdu¨rdu¨gˆu¨nu¨, 10 yo¨neticinin ise artık memleketler arası is¸letmelerle bagˆının kalmadıgˆını tabir etti. Bakan Do¨nmez’in cevabına go¨re, mevcut go¨revlerinin yanında memleketler arası is¸letmeler aracılıgˆı ile huzur hakkı alan kamu go¨revlileri s¸u s¸ekilde:
Nijer MTAIC ve Niger Mining Limited S¸irketi Yo¨neticileri:
BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine nazaran, yurt ic¸indeki kamu kurumlarından yo¨netim ve kontrol konseyi u¨yelikleri kars¸ılıgˆı binlerce lira gelir elde eden yandas¸lar, artık yurtdıs¸ında kurulan is¸letmelerden de ek gelir elde ediyor. Birden çok gelire kavus¸an bu¨rokratlar içinde, bir do¨nem TBMM’de memur olarak c¸alıs¸an Cemil C¸ic¸ek’in ogˆlu Ahmet C¸agˆrı C¸ic¸ek ve u¨c¸ başka go¨revde “hizmet veren” bu¨rokratlar da yer alıyor. Kimi bu¨rokratlar ise yurt ic¸indeki go¨revlerinin yanında yurt dıs¸ındaki iki başka is¸letmede birden go¨rev aldı.
Enerjiye dair hammadde arama ve aras¸tırma c¸alıs¸maları yapmakla go¨revli Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨’nu¨n Afrika ve Asya’da kurdugˆu is¸letmelerin, yandas¸ların yeni ek gelir kapısı oldugˆu ortaya c¸ıktı. Yurt dıs¸ındaki u¨c¸ is¸letmeyi Meclis gu¨ndemine tas¸ıyan ve c¸ift maas¸lı bu¨rokratları soran CHP C¸anakkale Milletvekili O¨zgu¨r Ceylan’a cevap veren Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı Fatih Do¨nmez, 18 bu¨rokratın yurtdıs¸ındaki is¸letmelerden “huzur hakkı” aldıgˆını ac¸ıkladı.
Bakan Do¨nmez, Nijer’de kurulan MTAIC ve Niger Mining Limited, Sudan’da kurulan MTA Company Limited ile O¨zbekistan’da kurulan MTA Tashkent Mining isimli s¸irketlerde yo¨neticilik yapan ve her yo¨netim konseyi toplantısında “huzur hakkı” ismi altında u¨cret alan bu¨rokratların dokuzunun go¨revlerini su¨rdu¨rdu¨gˆu¨nu¨, 10 yo¨neticinin ise artık memleketler arası is¸letmelerle bagˆının kalmadıgˆını tabir etti. Bakan Do¨nmez’in cevabına go¨re, mevcut go¨revlerinin yanında memleketler arası is¸letmeler aracılıgˆı ile huzur hakkı alan kamu go¨revlileri s¸u s¸ekilde:
Nijer MTAIC ve Niger Mining Limited S¸irketi Yo¨neticileri:
- S¸eref Kalaycı (2019’dan bu yana Yo¨netim Şurası Bas¸kanı – Güç ve Natürel Kaynaklar Bakan Yardımcısı – Eti Maden Y.K. U¨yesi)
- Ahmet Mahmut Kılıc¸ (Y.K. Bas¸kan Vekili – C¸ukurova U¨niversitesi O¨gˆretim U¨yesi)
- Leman C¸etiner (Y.K. U¨yesi – Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanlıgˆı Daire Bas¸kanı – TKI· Y.K. U¨yesi)
- Cengiz Fazilet (2019-2021 ortası Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨ru¨ – Eski TTK Y.K. U¨yesi)
- Yasin Erdogˆan (2019-2021 ortası Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨ru¨)
- Sudan MTA Company Limited
- Vedat Yanık (Bu yıldan itibaren Yo¨netim Şurası Bas¸kanı – MTA Genel Mu¨du¨ru¨)
- Cengiz Fazilet (2018-2021 Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨ru¨ – Eski TTK Y.K. U¨yesi)
- Ahmet C¸agˆrı C¸ic¸ek (2019’dan bu yana Y.K. U¨yesi – EPDK Y.K. U¨yesi – AKP’li Cemil C¸ic¸ek’in ogˆlu)
- Abdu¨lkadir Yılmaz (Bu yıldan itibaren Y.K. U¨yesi – MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı)
- Muhammet Emin Ayaz (2018-2022 Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı)
- Mithat Cansız (2018-2019 Y.K. U¨yesi – Eski Güç ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı – Varlık Fonu Bas¸danıs¸manı)
- MTA Tashkent Mining S¸irketi
- Murat Zekeriya Aydın (2020’den bu yana Y.K. Bas¸kanı – Eski Güç ve Doğal Kaynaklar Bakanlıgˆı Güç I·s¸leri Genel Mu¨du¨ru¨)
- Mehmet Go¨kay U¨stu¨n (2018- 2020 Y.K. Bas¸kanı – Aydem Güç Y.K. U¨yesi – Eski Tu¨rkiye Elektrik Ticaret A.S¸ Y.K. U¨yesi)
- Veli Altundagˆ (Bu yıldan itibaren Y.M. U¨yesi – MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı)
- Has¸im Agˆrılı (Bu yıldan itibaren Y.M. U¨yesi – MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı)
- Vedat Yanık (2019-2022 Y.K. U¨yesi – MTA Genel Mu¨du¨ru¨)
- Mu¨cahit O¨zdemir (2018-2020 Y.K. U¨yesi – DMO Yo¨netim Heyeti Bas¸kanı ve Genel Mu¨du¨r)
- Cevat Genc¸ (2018-2019 Y.K. U¨yesi – Maden ve Petrol I·s¸leri Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨ Genel Mu¨du¨ru¨)
- Ercan Demiryu¨rek (2020-2021 Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı – Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanlıgˆı mu¨fettis¸i)
- Ahmet O¨zgu¨ven (2021-2022 Y.K. U¨yesi – Eski MTA Genel Mu¨du¨r Yardımcısı)