Tunus Meclis Lideri Gannuşi: Kan akmaması için Meclis binasını terk ettim

ahmetbeyler

Active member
Tunus Meclis Lideri Gannuşi: Kan akmaması için Meclis binasını terk ettim
Tunus Meclis Lideri Raşid el-Gannuşi, New York Times gazetesi için “Ülkemiz bir diktatörlüktü, buna geri dönemeyiz” başlıklı bir görüş yazısı kaleme aldı.

“SAİD TÜM YETKİLERİ ELİNDE TOPLADI”

Meclisin en büyük partisi Nahda Hareketi’nin başkanı Gannuşi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz tarihinde Anayasa’yı münasebet göstererek başbakanı azletme, Meclisin çalışmalarını 30 gün boyunca askıya alma, tüm milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırma kararlarıyla yürütme ve yargının tüm yetkilerini elinde topladığına işaret etti.

“ÇABALARI GERİ DÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYOR”

Gannuşi, “Said, demokratik ıslahatlar için savaşan Tunusluların on yıllık şiddetli eforlarını geri döndürmeye çalışıyor. Hareketlerinin anayasaya karşıt olduğunu ve Tunus’un demokrasisini tehdit ettiğini düşünüyorum.” sözlerine yer verdi.

“KAN AKMAMAMASI İÇİN TERK ETTİK”

Parlamenterlerle Meclise girişlerinin 26 Temmuz tarihinde askerler tarafınca Kays Said’in talimatıyla engellendiğini anımsatan Gannuşi, kan akması ve iç karışıklık tasasıyla yanındakilerle Meclis binasını terk ettiğini aktardı.

Tunus’ta “Arap Baharı”nın neredeyse yarım yüzyıllık bir diktatörlüğü sonlandırdığını ve hukukun üstünlüğü, güçler ayrılığı, şahsi hak ve hürriyetleri koruyacak devlet kurumlarının kurulması üzerine bir Anayasa’nın seçilmiş bireyler tarafınca hayata geçirildiğini paylaşan Gannuşi, makalesinde “Tunus’un 2014 Anayasası Arap dünyasının en ileri görüşlü Anayasası olarak övgü topladı. Lakin bugün, Said tarafınca parçalanıyor. Cumhurbaşkanı aldığı kararların ülkede toplumsal barışı sağlamak için ve süreksiz olduğunu söylüyor. Tersine, Said’in kararları diktatör rejim kurmanın el kitabında geçiyor” sözlerini kullandı.