‘Türkiye’ye ilhak’ tartışması Kıbrıs’ı karıştırdı

celikci

Active member
‘Türkiye’ye ilhak’ tartışması Kıbrıs’ı karıştırdı
Kıbrıs’ın kuzeyinde Cumhurbaşkanlığına yakın bir siyasetçinin “Türkiye Kıbrıs’ın tamamını ilhak etmeli” fikrini ortaya atması siyasi çalkantıya niye oldu. Cumhurbaşkanlığı, diplomatik krize de yol açabilecek bu sözlerle ilgili yazılı açıklamasında, ‘söz konusu fikrin kendilerini bağlamadığını’ vurguladı. KKTC’deki muhalif bölümlerse ilhak fikrine sert reaksiyon gösterdi.

‘ANAVATANA İLHAK’ ÖNERDİ

KKTC Cumhurbaşkanlığı İktisat ve Doğal Kaynaklar Komitesi üyesi ve iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) Yüksek Disiplin Heyeti Lideri Fuat Nalcıoğlu, Ercan Havalimanı’nın Türkiye’de iç çizgiler statüsüne alınması tartışmasının gölgesinde şu tartışmalı paylaşımı yaptı: “Bir Kıbrıs Türkü olarak, Kıbrıs’tan gidecek ve Kıbrıs’a gelecek yolcuların Türkiye havalimanlarında iç çizgilerden uçağa binmeleri sonucunı selamlıyorum. Ben Kıbrıs’ın bütünüyle, Kıbrıs’ın gerçek sahibi olan, anavatan Türkiye’ye İLTİHAK etmesini savunuyorum.”

Nalcıoğlu’nun pazar günkü erken milletvekilliği seçimlerinin hemilk öncesinde ve ‘vilayetleştirme’ tartışmasının gölgesinde getirdiği bu teklif adanın kuzeyinde gündeme damga vurdu. Muhalif bölümler Ercan Havalimanı’nın statüsüyle ilgili değişiklik teklifini ‘KKTC’nin Türkiye’nin bir vilayetine dönüşmesi çabası’ olarak görürken, Nalcıoğlu’nun paylaşımına yönelik olumsuz reaksiyonlar de dün akşam saatlerinde ağırlaştı.

‘SAVUNUYORUZ DEMEDİM, NOKTA’

Nalcıoğlu ise reaksiyonlar üzerine toplumsal medyadan yaptığı yeni açıklamada, ‘ilhak’ fikrinin yalnızca kendisini bağladığını savunarak, “Tamamen benim şahsi görüşlerimi içeren bu paylaşımımı, berbat niyetle KKTC Cumhurbaşkanlığına ve partime bağlama teşebbüsünü yersiz gereksiz ve yanlış buluyorum. Ben “SAVUNUYORUM” dedim. Savunuyoruz demedim. Nokta” sözlerini kullandı.

KKTC CUMHURBAŞKANLIĞI: RESMİ TEZ OLAMAZ

Nalcıoğlu’nun Kıbrıs’ı karıştıran paylaşımıyla ilgili olarak KKTC Cumhurbaşkanlığı da yazılı bir açıklama yayınlamak zorunda kaldı. Bu açıklamada, Nalcıoğlu’ndan ‘Marketçiler Birliği Başkanı’ diye kelam edilmesi dikkat çekerken, ‘Resmi tez değil’ vurgusu yapıldı:

“Marketçiler Birliği Lideri Fuat Nalcıoğlu’nun şahsi toplumsal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamasının, basın organlarında Cumhurbaşkanlığı’nın resmi siyaseti olarak lanse edilmeye çalışılması, büsbütün gerçek dışı ve medya etiğiyle bağdaşmayan bir yaklaşımdır… KKTC’nin rastgele bir ülke tarafınca ilhak edilmesi yahut bir ülkeye KKTC’nin iltihak etmesi hiç bir şartta KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın resmi tezi olamaz.”

‘ELİMİZDEKİ DEVLETTEN niye VAZGEÇELİM?’

Nalcıoğlu cephesinden ve Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen son açıklamalara karşın Kıbrıs’ta ‘ilhak’ tartışması sürüyor. İlhak fikrine Kıbrıs Türk toplumunun geniş kesitleri ve siyasetçiler karşı çıkıyor. Eski başbakan yardımcısı ve dışişleri bakanı, beraberinde Halkın Partisi’nin (HP) başkanı olan Kudret Özersay, Bağımsızlık Bildirisi’nde KKTC’nin diğer hiç bir devletle birleşmeyeceğinin yazdığını anımsattı.

“Biz devlete inanan insanlarız diyerek, devlete inanırmış üzere yapıp daha sonrasında da devletin kapısına kilit vururuz yaklaşımını hakikat bulmayız” diyen Özersay, Kıbrıslı Rumlar kadar Kıbrıslı Türklerin de devlet sahibi olma, kendi kendini yönetme hakkına sahip olduğunu tabir etti. Özersay ayrıyeten, “Elimizdeki devletten vazgeçip bizi diğer bir devlet yönetsin fikri hem yanlışsız değildir, birebir vakitte bunu Kıbrıs Türk halkına yakıştırmak yakışıksızdır. Bunlar seçime girildiği süreçte ortaya çıkan sansasyonel söylemlerdir” vurgusunda bulundu.

KIBRIS’IN GÜNEYİNDE VE YUNANİSTAN’DA DA YANKI BULDU

Kıbrıs’ın kuzeyindeki ilhak tartışması adanın güneyinde ve bununla birlikte komşu Yunanistan’da da yankı buluyor. Başta Kıbrıs Haber Ajansı olmak üzere birfazlaca Kıbrıslı Rum medya kuruluşu son gelişmeleri takipçileriyle paylaştı. Yunanistan’da da kimi değerli medya kuruluşları Kıbrıs Türk tarafında ilhak tartışmasının gündemde olduğu bilgisini izleyicilerine duyurdu.

ALINTIDIR