Türk iş insanı: Bizi askere almak istediler… Zorluk çıkardılar….

ahmetbeyler

Active member
Ukrayna’nın Rivne kentinde 20 yıllık kereste fabrikası bulunan iş insanı Tamer Ünal, eşi ve 2 çocuğuyla bir arada şiddetli bir seyahatin akabinde kendi imkanları ile Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Hudut Kapısı’ndan Türkiye’ye geldi. Kereste fabrikasının faaliyetine son vererek Türkiye’ye geldiğini belirten Ünal, Seyahatimiz biraz şiddetli geçti, 4 gündür yollardayız lakin Türkiye’ye gelebildik.

Şöyle söylemek istiyorum; süresiz oturum dokümanları olduğu için Türk vatandaşlarına zorluk çıkarttılar. Kapılardan bizi bırakmak istemediler. 2 gün evvel 3 kapı gezdik. Çıkabilmek için bize ‘Siz de askere yazılacaksınız, burada askere gideceksiniz, silah verelim size’ dediler. Alışılmış biz dedik ki; ailemiz var. Ailemizi yurt dışına yollamayı kabul ediyorlar. Lakin bizleri askere almak istediler. Süresiz oturum olanları. Diğer bir kapıdan lakin çıktık. Dört gündür yollarda lakin gelebildik buralara diye konuştu.

‘ÇOK TÜRK VATANDAŞI VAR, BİRÇOK DA GELEMEDİ’

Tamer Ünal, yaşadıkları Rivne kentinin de bombalandığını tabir ederek, “Orada askeri tesisler vardı, oraları bombaladılar. Sirenler hiç bir vakit susmadı, psikolojimiz bozuldu. Fakat gelebildik. Vatan olağan o diğer bir şey. Yapacak bir şey yok. Bütün emeklerimiz orada kaldı. Her şeyimizi bıraktık. Lakin orada hayli Türk arkadaşımız var. Şu anda orada besin zahmeti çekiyorlar. İlaç sorunu var. İnsanların oraya yardım etmesi lazım. Çok Türk vatandaşı var. Birçok da gelemedi. Öbür inançlı bölgelerden tahliye etmeye çalışıyorlar. Şunu da söylemek istiyorum. Lakin Türk Dışişleri Bakanlığı’nı arıyoruz. O biçimde ulaşabiliyoruz. Fakat artık kendi imkanlarımızla Türkiye’ye gelebildik. Lakin daha gelemeyen çok insan var. Güzeliyle vatanımızdayız. Öteki yapacak bir şey yok. Burada olmaktan da gururluyuz” diye konuştu.

‘FABRİKALAR VE İŞ YERLERİNİ KAPATTILAR’

Yaşanan savaş niçiniyle bölgede bulanan iş insanlarının büyük problem çektiğini aktaran Ünal, ‘her insanın şu anda hayli büyük ıstırabı var. Bankalardan paralarımızı alamadık. Sıkıntı alabildik. Alabildik derken ATM’ler esasen çalışmıyor. Çok kısıtlı para veriyorlar. Bankaların önünde kuyruklar var. İş insanları ve arkadaşlarımızla görüştüğümüzde herkes fabrikasını, her şeyini bıraktı. Bir de şu biçimde bir durum var. İşin iç tarafı. Birtakım bölgelerde Rus askerlerinin girdiği yerde bankaları yağmalamışlar. Marketleri yağmalamışlar. Ondan dolayı da bir sorun çekiyorlar. her insanın birikintisi orada kaldı. Kapıma kilidi vurdum, bıraktım geldim. Artık çalarlar mı ne yapacaklar onu da bilmiyoruz. Onu da vakit gösterecek. Şayet dönebilirsek tabi. bir daha de bugün size de söylemiş oldum. Tahminen gideceğiz. Tahminen Ukrayna olarak değil; tahminen Rus bayrağı karşımızda bakılırsaceğiz. Onu da bilmiyoruz. Ne olacağını da bilmiyoruz. Geldik, buraya bakalım ne olacak’ tabirlerini kullandı.