TTB Asistan ve Genç Uzman Doktorlar Kolu ve Merkez Kurulu, Sıhhat Bakanlığı tarafınca artırılan Tıp ve Tıpta Uzmanlık Takımları ile ilgili yazılı açıklama yaptı.
TTB, Sıhhat Bakanlığı’nın, meslek örgütlerinin uzmanlık derneklerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin görüşlerini almak, uzman tabip takımı muhtaçlığını pahalandırmak, eğitimin içerik ve niteliğini gözetmek ve sistemin asıl sıkıntılarını fazlaca boyutlu tartışarak tahlil üretmek yerine, kontenjan sayılarını sorumsuzca arıttırarak değişikliğe gittiğini savundu.
TTB, tıpta uzmanlık öğrencilerinin son senelerda daha da derinleşen meseleleri ve verdikleri uğraş sonunda bakanlığın asistan ıslahatı ismiyle sadece nöbet sonraki müsaade hakkında başhekimliklere rica mektubu yazdığını, asistan tabiplerin nöbet fiyatları ve özlük hakları konusunda rastgele bir düzgünleştirme yapmadığını kaydetti. Açıklamada, doktorların çabasına karşılık Cumhurbaşkanının “Giderlerse gitsinler biz asistan doktorlarımızla devam ederiz” kelamlarının akabinde, hiç bir planlama yapılmadan tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi açan zihniyetin artık de uzmanlık eğitiminin niteliğini de yok sayarak, asistanlığı “batan sıhhat sisteminin can simidi” olarak gördüğünü ilan ettiği binlerce takım ile itiraf ettiği savunuldu.
“GERÇEK NİYET UZMAN DOKTOR TAKIMLARINI ARTTIRARAK UCUZ İŞ GÜCÜ YARATMAK”
TTB’nin açıklaması şu biçimde:
TTB, Sıhhat Bakanlığı’nın, meslek örgütlerinin uzmanlık derneklerinin, akademisyenlerin, öğrencilerin görüşlerini almak, uzman tabip takımı muhtaçlığını pahalandırmak, eğitimin içerik ve niteliğini gözetmek ve sistemin asıl sıkıntılarını fazlaca boyutlu tartışarak tahlil üretmek yerine, kontenjan sayılarını sorumsuzca arıttırarak değişikliğe gittiğini savundu.
TTB, tıpta uzmanlık öğrencilerinin son senelerda daha da derinleşen meseleleri ve verdikleri uğraş sonunda bakanlığın asistan ıslahatı ismiyle sadece nöbet sonraki müsaade hakkında başhekimliklere rica mektubu yazdığını, asistan tabiplerin nöbet fiyatları ve özlük hakları konusunda rastgele bir düzgünleştirme yapmadığını kaydetti. Açıklamada, doktorların çabasına karşılık Cumhurbaşkanının “Giderlerse gitsinler biz asistan doktorlarımızla devam ederiz” kelamlarının akabinde, hiç bir planlama yapılmadan tıp fakültesi, eğitim ve araştırma hastanesi açan zihniyetin artık de uzmanlık eğitiminin niteliğini de yok sayarak, asistanlığı “batan sıhhat sisteminin can simidi” olarak gördüğünü ilan ettiği binlerce takım ile itiraf ettiği savunuldu.
“GERÇEK NİYET UZMAN DOKTOR TAKIMLARINI ARTTIRARAK UCUZ İŞ GÜCÜ YARATMAK”
TTB’nin açıklaması şu biçimde:
- Öncelikle Sıhhat Bakanlığı’na verilen 17 bin 266 asistan takımı ilan edilmiştir. Açılan Sıhhat Bakanlığı takımlarının tercihini artırmak için ise 07.04.2022 tarihinde bir kanunla Sıhhat Bakanlığı ismine uzmanlık eğitimi yapanların ek mecburi hizmeti kaldırılmış, ayrıyeten, istifa ettiği için bir daha devlet memurluğuna başlayamayan, yani Sıhhat Bakanlığı ismine açılan takımları tercih edemeyecek olan doktorların Sıhhat Bakanlığı ismine üniversitelerde açılan uzmanlık takımlarını tercih edebilmeleri önündeki mani kaldırılarak bunun bir kazanım olduğu muştusu verilmiştir. Her ne kadar doktorlar içindeki eşitsizlikleri kısmen gideren bu düzenlemeyi olumlu bulsak da gerçek niyetin uzman doktor takımlarını arttırarak ucuz iş gücü yaratmak olduğunu anlamak güç değildir.
- TUS takımları Ekim 2020’de 5 bin 977, Eylül 2021’de 6 bin 135, Şubat 2021’de 6 bin 300 iken; Mart 2022’de 12 bin 294 takım açıklanmıştır. Bu artışın niçinleri Sıhhat Bakanlığı tarafınca açıklanmamıştır. Eğitici ve eğitim verilen ünitenin kapasitesine göre açılması gereken takımlarda, eğiticilerin görüşleri ve mevcut hali ile dahi birçoğu yetersiz olan eğitim şartlarının varlığı göz gerisi edilmiştir. Bu durumun nitelikli uzman yetişmesindeki zorlukları daha da artıracağı ortadadır.
- 18.04.2022 tarihinde açıklanan TUS kontenjanlarında takımların büyük çoğunluğunun Sıhhat Bakanlığı ismine açıldığı, 12 bin 294 takım içerisinde sırf 239 takımın YÖK’e bağlı açıldığı ve bunların vakıf üniversitelerine ilişkin takımlar olduğu görülmektedir. Gerisi arkasına yapılan bu değişikliklerin Sıhhatte Dönüşüm Programı mühletince tüm imkanları ellerinden alınan, borçlandırılarak tüketilen ve akademik özerkliği yok edilen üniversite hastanelerinin bakanlığa devredilmesi niyetinin sinyallerini taşımaktadır.
- Özerk akademinin, bilimin yok sayıldığı, tümüyle tasfiye edilmeye çalışıldığı, nitelik yerine niceliğin öncelendiği bir ortamda binlerce asistanın eğitiminin nasıl olacağı, eğitici takımın yetip yetmediği, kâfi teorik ve pratik eğitim yahut laboratuvar çalışmalarının olup olamayacağı üzere birfazlaca sorun göz gerisi edilmektedir.
- Asistan tabipler faydasına yapıldığı sav edilen değişiklikler, tam da sorunun başladığı yerde asistan tabiplerin birer tıpta uzmanlık öğrencisi olduğu, eğitim almak için hastanelerde oldukları gerçeği ile bağdaşmayan ve onları sadece işgücü olarak goren anlayış ile yapılmaktadır. Emel asistan doktorların nitelikli eğitim hakkını alabileceği kuralları sağlamak olması gerekirken, hastanelerin iş yükünü kaldıracak tabip bulma arayışıdır.
- Nitelikli bir tıpta uzmanlık eğitimi için anabilim kısımlarının yahut eğitim kliniklerinin standartlara uygun olması, uzmanlık öğrencisine eğitim verebilecek eğitici sayı ve niteliğinin, teorik ve pratik eğitim ortamının kâfi olması gerekmektedir. Birinci basamak sıhhat hizmetlerinin öncelenmediği, üçüncü basamak hastanelere eğitim değil hizmet hastaneleri olarak yaklaşıldığı, üniversitelerin, bilimin yok sayıldığı sıhhat siyasetleriyle ne doktorların nitelikli eğitim hakkı ne de halkın sıhhat hakkı sağlanamaz.
- Uzun müddettir tıp eğitimi takımlarında yapılan denetimsiz artışların devamı olarak tıpta uzmanlık öğrenci takımlarının artışı, hekimliğe hücum olduğu kadar toplumun sıhhat hakkına da ataktır. Tıp ve tıpta uzmanlık eğitimi, nitelikten asla ödün verilemeyecek eğitim süreçleri iken, hekimliği ucuz iş gücüne dönüştürmeyi hedefleyen, sıhhati metalaştıran anlayışın maksadında hekimlik mesleği ve halkın sıhhati vardır.”