Trump’ın eski savunma bakanı Mark Esper Pentagon’a dava açtı

celikci

Active member
Trump’ın eski savunma bakanı Mark Esper Pentagon’a dava açtı
ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı sırasında kısa müddetliğine savunma bakanlığı yapan Mark Esper, anılarını anlattığı kitabının birtakım kısımlarının yayımlanmasını engellediği sebebi öne sürülerek ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) dava açtı. Esper Pentagon’un, Trump’ın başkanlığının son devrine ait anılarını anlattığı ‘Kutsal bir Yemin’ isimli kitabında temelinde kapalı olmayan kimi ayrıntıların yayımlanmasını engellediğini savundu.

‘AMERİKAN HALKININ BİLMEYE HAKKI VAR’

Esper’in yaptığı yazılı açıklamada, kitabı incelenmek üzere verdiği Pentagon’un metinden kimi kısımları ‘rastgele’ biçimde çıkardığı açıklandı. Eski Savunma Bakanı, istenen kısaltmaları ‘Amerikan halkının bilmeye ve anlamaya hakkı olduğu, değerli tarihi anlara dair önemli bir adaletsizlik’ olarak niteledi.

Esper’in federal mahkemeye sunduğu dokümanlarda de, “Önemli metinlerin yayımlanması, zımnilik mazeretiyle uygunsuz biçimde önleniyor. Engellenen kısımlar, kitapta geçen değerli öykülerin anlatılması açısından büyük kıymet taşıyor’ denildi.

’60 SAYFA ÇIKARILDI’

Şikayet dilekçesinde, Savunma Bakanlığı’nın kitaptan 60 sayfayı çıkardığı, Trump’tan yahut toplantılara katılan öteki isimlerden alıntı yapmamasının yahut konuşmaları tanım etmemesinin istendiği açıklandı.

PROTESTOCULAR VE SEÇİM KONUSUNDA ANLAŞAMAMIŞLARDI

Mark Esper, James Mattis’in Suriye’den çekilme konusunda Trump’la aykırı düşmesi daha sonrası ayrıldığı Savunma Bakanlığı’na Haziran 2019’da getirilmişti. Lakin Siyahların hayatı Değerlidir protestolarına karşı sokağa asker çıkarmayı reddetmesi ve Trump’ın seçim hezimetini kabul etmemesi daha sonrasında kovulmuştu. Trump Esper’i nazaranvden aldığını, başkanlık seçimlerinden iki gün daha sonra, Kasım 2020’de Twitter’dan duyurmuştu.

KOVULUNCA ‘ANAYASA’ VURGUSU YAPMIŞTI

Esper’in Trump’a yazdığı son mektuptaysa, “Ülkeye Anayasa’ya bağlılık çerçevesinde hizmet ediyorum, ötürüsıyla beni nazaranvden alma sonucunızı kabul ediyorum” demişti. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR