Trakya’da ağır bakımlarda koronavirüs hastası kalmadı

ahmetbeyler

Active member
Koronavirüs salgınında Türkiye’nin hadise sayısı yüksek vilayetlerinin yer aldığı Trakya’da olağanlaşmanın akabinde hastanelerin ağır bakım servislerinde koronvirüs hastası kalmadı.

Edinilen bilgiye bakılırsa, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’de hastanelerde oluşturulan koronavirüs ağır bakım üniteleri de yavaş yavaş kapanmaya başladı. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de hastanelerde tedavi goren koronavirüslü sayısı da 10’ların altına düştü.

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, ağır bakımda koronavirüs hastasının kalmadığını belirterek, “Kendi ülkemiz için konuşabileceksek hayli taban seviyelere indi diyebiliriz. Lakin Avrupa’da haftalık olay sayıları hala 500 binin üzerinde seyreden ülkeler mevcut yahut buna bir Güney Kore’yi ekleyebiliriz. Biz kendi ismimize hasta yatışlarına baktığımızda ağır bakım en son hastamızı iki hafta evvel yatırmışız. Ve bu hastamızın da tedavisi tamamlanarak 3 gün evvel taburculuğu sağlandı. Şu an ağır bakımlarımızda yeni yatan hastamız yok. Günlük bazda olay sayılarımız 5’in altına indi. Bu bedele baktığımızda artık koronavirüs son günlerin yaşıyor diyebiliriz” dedi.

‘Yüksek risk kümesi hastaları dikkat etmeli’

Doç. Dr. Doğan, bundan daha sonra bilhassa yüksek risk kümesindeki hastaların dikkatli olması gerektiğini söylemiş oldu. Doğan, “Sağlık Bakanlığımız bu mevzuda bir açıklama yaptı. Hastaneler ve toplu taşıma araçları dışında mecburî maske kullanmasını kaldırıldı. Olay sayılarındaki bu azalma devam ederse bu alanlarda da bir rahatlama geleceğini düşünüyorum. Artık kişisel bazda olaya yaklaşmak lazım. Bilhassa yüksek risk kümesinde bulunan hastalara altta yatan bağışıklık yetmezliği olan kalp hastalığı olan, KOAH olan, teneffüs yetmezliği olan hastalara daha farklı bir yaklaşım gerekebilir. Bunun haricindeki hastalar olağan toplumsal hayatlarına insanların olağan toplumsal hayatlarına döneceklerini düşünüyorum. Aşılama da bir daha kişisel bazda düşünülmeli. Ben aşılamanın da önümüzdeki günlerde grip aşısı üzere olacağını risk kümesindeki insanların belirli yaş üzerinde insanlardaki aşılamanın önerileceğini başka yaş kümelerindeki bireylerde ise tercihe bırakılacağını düşünüyorum. Şayet bir sürprizle karşılaşmaz isek. Şu an hastanemizdeki ağır bakımlarda yatan Covid hastamız yok. Bizim 100 erişkin ağır bakım yatağımız var. Olağan hastalara artık hizmet vermekteyiz. Çorlu Devlet Hastanesi’nde Covid hastası, yatan Covid hastası kalmadı diyebiliriz” dedi.

Öte yandan en az 2 doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü nüfusta mavi vilayetler içindeki Kırklareli yüzde 86,9 aşılama oranıyla 5’nci sırada yer aldı. Edirne’de aşılama oranı yüzde 84,6, Tekirdağ’da ise yüzde 85,2 oldu.