Trabzon’da heyelan: Sitenin istinat duvarı çöktü

ahmetbeyler

Active member
Olay, öğlen saatlerinde Fatih Mahallesi’nde meydana geldi. Kar yağışından dolayı toprağın yumuşamasıyla oluşan heyelanda 5’er katlı, 3 bloktan oluşan Çiçek Apartmanları Sitesi’nin art bahçesindeki istinat duvarının bir kısmı çöktü. Heyelanla, siteye yakın etraf tabanda ve siteyi çevreleyen duvarda çatlaklar oluştu. Heyelanı bakılırsan apartmandakiler, durumu 112 Acil Davet Merkezi’ne bildirdi. İhbarla adrese gelen Vilayet Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), polis ve zabıta grupları, sitede güvenlik tedbiri aldı. Endişelendiklerini belirterek, önlem emelli apartmanların tahliyesini öneren site yöneticileri, binalar için de kapsamlı tedbir alınmasını talep etti. Heyelanlı alanda birtakım numuneler alan gruplar, teknik inceleme başlattı. Hazırlanacak raporun akabinde binaların tahliyesine dair karar verileceği açıklandı.

‘Bloklarımızın hepsi tehlikede’

Site yöneticisi Yaşar Demir, “Burada bulunan binalar esasen 50 yıllık binalar. Çabucak yanına inşaat alanı yapıldığı vakit buranın tabanıyla oynandı. Sitede bulunan bloklarımızın hepsi tehlikede. Daha dün binada bulunan çocuklar çöken bahçede oyun oynuyorlardı. Artık ise bahçe çöktü aşağıya geldi. Biz oranın sağlam olmadığını biliyorduk lakin bu kadarını da varsayım edemedik. Allah’tan kimse bahçede yoktu da cana bir şey gelmedi” diye konuştu.

‘Bahçe olduğu üzere aşağıya geldi’

Sitede yaşayanlardan Ali Okumuş, “Heyelan olduğu vakit ben evdeydim. Seslere çıktım dışarıya ki çökmüş bahçe inmiş aşağıya. Burada inşaat başladığı vakit iş makineleriyle bahçenin altını eşelediler, boşalttılar buranın altını. Kar, yağmur yağınca da toprak yumuşadı. İstinat duvarı çöktü. Bütün bahçe olduğu üzere aşağıya geldi. Artık konutlarımızda kaygı ortasında yaşıyoruz. Buna bir deva bulunsun. Artık de konutlarımız tehlikede. Bundan daha sonra konutlarımızda kalmamız sahiden tehlikeli. Konutumuza az bir ara kaldı. Konutlarımızda kayıp artık aşağıya gelecek” dedi.

‘Binaların boşaltılması lazım’

Binaların tehlikeli olduğunu ve heyelanın meskenlerine kadar yaklaştığını söyleyen site yöneticilerinden Ali Aydın ise “Her şey ortada. İvedilikle buradaki binaların boşaltılması lazım. Çok riskli bir yer haline geldi burası. Beşerler konutlarına girmeye korkuyorlar. Ne yapılacaksa başımıza bir şey gelmeden yapılsın” tabirlerini kullandı.