Tonga’da tsunamiye kapılan engelli adam 13 kilometre uzaktaki adada kurtarıldı

celikci

Active member
Tonga’da tsunamiye kapılan engelli adam 13 kilometre uzaktaki adada kurtarıldı
Pasifik’teki takımada ülkesi Tonga’nın açıklarında beş gün evvel meydana gelen volkan patlaması ve daha sonrasında yaşanan tsunamide, engelli bir adamın 24 saat boyunca dalgaların üzerinde kalıp 13 kilometre uzaktaki bir adaya ulaşarak hayata tutunduğu ortaya çıktı. Lisala Folau, dalgalar geldiğinde kendisine seslenen oğluna bilerek karşılık vermediğini söyleyip, “Biri ölecekse o yalnızca ben olayım istedim” dedi.

13 KİLOMETRE UZAĞA GİTTİ

Yaşadıklarını Tonga merkezli Broadcom FM radyosuna anlatan Folau, dalgalar vurduğunda kendi memleketi olan Atata adasında olduğunu anlattı. Folau dalgalara kapıldıktan daha sonra, kimsenin yaşamadığı iki ada üzerinden geçerek, 24 saat süren 13 kilometrelik bir seyahatle ülkenin ana adası Tongatapu’ya ulaştığını anlattı.

‘EVİN ORTASINDAN DALGA GEÇTİ’

Bir marangoz olan Folau, tsunami uyarısı yapıldığında meskenini boyamakta olduğunu anlatarak şöyleki dedi: “Abim ve yeğenim yardıma geldi. Bir dalga oturma odasının ortasından geçti; meskenin diğer bir yerine geçtik lakin bu sefer de en az altı metre yüksekliğinde, daha büyük bir dalga geldi”

“Benim engelli olduğumu unutmayın. Hakikat düzgün yürüyemiyorum ve yürüdüğümde de, bir bebek benden daha hızlıdır” diyen Folau, bir noktada ağabeyinin yardım çağırmaya gittiğini, kendisinin de yeğeninin sayesinde bir ağaca çıktığını anlattı. Lakin tsunami durulmuş üzere göründüğünde yeğeniyle yere indiklerini, tam bu sırada daha büyük bir dalganın geldiğini söylemiş oldu:

“Yeğenim Elisiva ile tutunacak hiç bir şeyimiz yoktu. ötürüsıyla denize sürüklendik. Saat 7’ydi. Denizde yüzüyorduk, birbirimize sesleniyorduk. Karanlık olduğu için birbirimizi goremiyorduk. Kısa mühlet daha sonra yeğenimi duyamaz oldum lakin oğlumun bana seslendiğini duyabiliyordum.”

‘OĞLUMA BİLEREK CEVAP VERMEDİM’

Folau, bu noktada ömrünü riske atmaması için oğluna karşılık vermemeyi tercih ettiğini anlattı: “Gerçek şu ki, hiç bir evlat babasını terk edemez. Bense bir baba olarak sessiz kaldım zira ona karşılık verseydim suya atlayıp beni kurtarmaya çalışacaktı. Lakin durumun ne kadar güç olduğunu görüyordum ve şayet en berbatı gelecekse, yalnızca benim başıma gelsin diye düşündüm.”

Tongalı adam bu noktada, bir ağaca tutunursa ‘ölmesi halinde ailesinin en azından cenazesini bulacağını’ düşündüğünü de söylemiş oldu. Lakin ağaca tutunamayan Folau, suda sürüklenmeye başladı. Folau, Toketoke isimli adanın doğusunda ‘kıyıya vurduğunu’, burada bir polis devriye botu görse de yetkililerin kendisini fark etmediğini, buradan Polo’a adasına geçtiğini, daha sonrasında da ülkenin ana adası Tongatapu’da, başşehir Nuku’alofa’nın yakınlarındaki Sopu’ya ulaştığını söylemiş oldu. Folau, Sopu’da uzakta gördüğü bir meskene kuvvetlikle gitmeye çalışırken, yoldan geçen bir aracın kendisini kurtardığını anlattı.

Folau’nun, memleketi Atata’da tsunami birinci vurduğunda birlikte olduğu oğluna ve yeğenine ne olduğu bilinmiyor. Tsunami daha sonrası irtibat zahmeti niçiniyle Tonga’dan detaylı haber alınamazken, şu an için yalnızca üç kişinin öldüğü biliniyor.

Tongalı adamın bir öbür oğlu Talivakaola Folau ise Facebook’tan yaptığı açıklamada, “Bu, hayatım boyunca unutmayacağım bir haber. Tonga’daki ailemle konuşurken, babamın tsunamiden daha sonra okyanusta yüzdüğünü düşünürken gözyaşlarımı tutamıyorum. Baba, senin deniz suyu içtiğin hayal ederken kalbim kırılıyor fakat sen inatçı bir adamsın” dedi.

OLİMPİK YÜZÜCÜ: YAPTIĞI ŞEY İNANILMAZ

birinci vakit içinderda Tongalı gazeteci Marian Kupu’nun paylaştığı haber viral olurken, Olimpik yüzücü Erika Radewagen “Bir faciadan kaçtığı, o cins bir ruhsal baskı altında olduğu, karanlıkta kaçmanın getirdiği ek fizikî baskı düşünüldüğünde, bu inanılmaz bir hikaye” dedi. Radewagen, “En tecrübeli yüzücülerin bile fizikî sınırlamaları vardır. Onun yaptığını yapabilmek farklı bir baş yapısını gerektiriyor. Bir tekniçin düşmedi; patlayan bir volkandan kaçıyordu; tsunamiyle sürüklendi. Yüzmesini epeyce daha sıkıntı kılacak kül, denizde yüzen enkaz kesimleri, dalgalar ve diğer faktörler vardı” diye konuştu.

104 bin 494 kişinin yaşadığı Tonga, 176 adadan oluşuyor. Bu adaların 36’sında kimse hayatıyor. Ülkenin açıklarında meydana gelen volkan patlaması daha sonrasında, Pasifik’in iki yakasında da tsunami alarmı verilmişti. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR