Taliban’ın militan olmaya zorladığı 17 yaşındaki Abdullah: Sırtıma 20 kiloluk silah yükleyip elime patlayıcı verdiler

celikci

Active member
Taliban’ın militan olmaya zorladığı 17 yaşındaki Abdullah: Sırtıma 20 kiloluk silah yükleyip elime patlayıcı verdiler
Afganistan’da idaresi ele geçiren Taliban dünyaya ‘ılımlı’ bir imaj çizmeye çalışırken, militanların savaş sırasında sivillere uyguladığı şiddetin detayları da netleşiyor. 17 yaşındaki bir çocuk, Taliban’ın kuzey kenti Kunduz’u ele geçirdiği günlerde kendisine zorla bomba taşıttırıldığını ve birtakım arkadaşlarının öldürüldüğünü anlattı.

‘AİLELERİMİZİ TEHDİT ETTİLER’

Ailesiyle birlikte kaçabildiği Kabil’de AFP’ye konuşan Abdullah, geçtiğimiz hafta memleketi Kunduz’da sokak ortasında Taliban militanları tarafınca durdurulduklarını anlattı. Abdullah, kimileri 14 yaşında olan yaklaşık 30-40 gencin bir medresenin çıkışında örgüte katılmaya zorlandığını söylemiş oldu. “Bizden elimize silah alıp saflarına katılmamızı istediler diyen Abdullah, “Ailelerimiz bizi özgür bırakmalarını istemek için geldiğinde, onları silahla tehdit ettiler” diye konuştu.

‘ÜZERİMİZDE PATLAYICI İLE ÜÇ SAAT YÜRÜDÜK’

Abdullah, Taliban militanları tarafınca sırtına RPG silahları dolu 20 kiloluk bir çantanın yüklendiğini, iki eline birden birer kutu patlayıcı yerleştirildiğini ve yürümeye zorlandığını anlattı. Üç saat bu türlü yürüdükten daha sonra ailesinin özgür bırakılması için muahede yaptığını lakin tam kaçacakken militanların gençleri bir daha topladığını söyleyen Abdullah, “Bizi dövüyorlardı. Bedenimde hâlâ izler var” dedi.

‘ÜÇ YA DA DÖRT ÇOCUĞUN ÇANTASI PATLADI’

Abdullah, militanların bu noktada ergenlerden, bir polis garnizonuna hücumda zorla yardım istediğini ve kendilerine atak silahları verildiğini söylemiş oldu. “Ben titriyordum. Silahımı tutamıyordum” diyen Abdullah, garnizondaki Afgan güçlerinin de karşılık verdiğini söyleyerek şu biçimde konuştu: “Silah taşıyan üç ya da dört çocuk vuruldu ve çantaları patlayınca öldüler. Bir Taliban savaşçısı öldürüldü, bir ötekinin bir bacağı ile bir kolu koptu.”

‘KABİL’E GELEBİLMEK İÇİN YEMEĞİMİZİ BİLE SATTIK’

Abdullah, kendilerini avaşa zorlayan Taliban militanlarının yarısı ölünce ve yaralanınca, kaçma bahtını bulduğunu söylüyor. Silahını bırakıp bir saat boyunca konuta yürüyen Afgan çocuk, ailesinin Kabil’e kaçma planları yaptığını anlatıyor. Eşyalarını sattıklarını, borç aldıklarını anlatan Abdullah, “Yanımıza hiç bir şey almadık. Yemeğimizi bile sattık” diyor.

Anne-babası, dedesi kız ve erkek kardeşleriyle 15 saatlik bir seyahat daha sonrası Kabil’e gelebilen Abdullah, bir haftadır başşehrin bir kuzey mahallesindeki parkta kurdukları çadırda yatıyor.

Abdullah, Taliban militanlarının kendisini yürümeye zorlamak için silahla vurduğu karnının hâlâ acıdığını anlatıyor; Afganistan’dan çıkmanın hayalini kurduğunu belirtiyor… (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR