Taliban’ın Afganistan’ında kız öğrenciler okullara çağrılmadı

celikci

Active member
Taliban’ın Afganistan’ında kız öğrenciler okullara çağrılmadı
Afganistan’da idaresi ele geçiren Taliban, ülkede ortaokullarda eğitim-öğretim periyodunun bir daha başladığını duyurdu. Açıklamada tüm erkek öğrenciler ve öğretmenleri sınıflara çağrılırken bayan öğretmenler ve öğrencilere dair bir kısmın olmaması dikkat çekti. Afgan bir kız öğrenci ‘her şey fazlaca karanlık görünüyor’ kelamlarıyla korkularını belirtti.

‘KADIN OLMANIN GAYESİ BU MU?’

Taliban, pandemi niçiniyle eğitim-öğretime verilen ortanın bitmiş olduğini deklare etti. En büyük fark ise kız öğrencilerin sıralara çağırılmaması oldu. Taliban’ın yaklaşık bir ay evvel başşehir Kabil’e girerek idaresi eline aldığı ülkede 13 yaş ile 18 yaş içindeki öğrencilerin tahsil gördüğü ortaokullarda büyük sıklıkla kız ve erkek öğrenciler birbirlerinden ayrılarak eğitim veriliyordu.

BBC’ye ‘avukat olmak istediğini’ belirten Afgan bir kız öğrenci “Geleceğimle ilgili fazlaca telaşlıyım. Her şey fazlaca karanlık görünüyor. Her gün uyanıp niye hala hayattayım diye soruyorum. Meskende mi kalmalıyım yoksa bir gün kapımı birinin çalıp evlenme teklifi etmesini mi beklemeliyim? Bayan olmanın hedefi bu mu?” sözleri ile uygulamayı yorumladı. Öğrencinin babası da “Benim annem cahildi, babam anneme daima zorbalık yaptı, ona aptal dedi. Kızımın annem üzere olmasını istemiyordum” tabirlerini kullandı.

Bir öteki kız öğrenci ise okula çağırılmamasını şu biçimde kıymetlendirdi: “Çok acı bir gün. Tabip olmak istiyordum. Hayallerim yıkıldı. Bizi okula geri göndereceklerini sanmıyorum. Liseleri bir daha açsalar bile bayanların eğitim görmesini istemiyorlar.”

BAYAN BAKANLIĞINDAN AHLAKSIZLIĞI TEDBİRE BAKANLIĞINA

Taliban, iktidara gelmesiyle birlikte ‘değişim’ sinyalleri vermişti. 1990’ların sonunda ülkede iktidarı bir devir elinde bulunduran Taliban, Afganistan’ın o tarihten bu yana değiştiğini söylemiş olsa da bilhassa bayanların toplum içerisindeki yerine dair uygulamalar geçmiş periyodu ziyadesiyle çağrıştırıyor. O denli ki örgüt, kısa müddet evvel Bayan Bakanlığı’nın ismini ‘Ahlaksızlığı Tedbire Bakanlığı’ olarak değiştirmişti. Bayan bakanlık çalışanları ise işyerlerine alınmamıştı.

Eğitim alanında Taliban’ın karma eğitimi yasaklamasına rağmen ilkokullarda tahsil periyodunun bir daha balamasıyla bir arada birtakım bayan öğretmenler vazifelerine dönmüştü. Buna rağmen Taliban, bayanların özel üniversitelere girişine görünürde müsaade vermiş olsa da katı bir kılık kıyafet yönetmeliği uyguluyor. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR