Taha Akgül: “Şampiyonluğum hocama armağan olsun”

Anje

Global Mod
Global Mod
Ulusal güreşçi Taha Akgül, 9. Avrupa şampiyonluğunu ulusal gruptaki bakılırsavinden alınan antrenörü Abdullah Çakmar’a armağan etti.

Taha Akgül, Macaristan’ın başşehri Budapeşte’de 9. Avrupa şampiyonluğuna imza atarak özgür tarzda kendisine ilişkin rekoru geliştirdi.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu ulusal güreşçi Taha, Anadolu Ajansı Spor Sohbetleri’nin konuğu oldu.

Federasyonda yaşanan idare değişikliğinin akabinde antrenörü Abdullah Çakmar’ın ulusal kadrodaki misyonundan alındığını hatırlatan Taha, “9. Avrupa şampiyonluğum benim için epeyce kıymetliydi. Toplumsal medyaya da yansıdı, kendim de paylaşımlarda bulundum. Federasyonumuzla kimi sorunlarımız oldu. İstemediğim, hak etmediğim durumlar oldu. Hocam nazaranvden alındı.” diye konuştu.

Bunlardan daha evvel hiç bahsetmediğini söyleyen Taha, “Önemli de değil, gittim onun için güreştim. Bu şampiyonluğu hocama armağan ettim. O da benimle birliktedi lakin köşeme çıkamadı, olsun…” sözlerini kullandı.

Hocalarının hepsinin üzerinde emeği bulunduğunu vurgulayan Taha, şöyleki devam etti:

“Bütün hocalarımdan mutluyum. Kamptaki Necmi (Gençalp) hocamız var, ağabeyimiz, babamız her şeyimiz. Necmi hocamla daha evvel dünya şampiyonluğu yaşadım. Hepsinden Allah razı olsun. Hepsinin bizde emeği var. Bütün hocalarımızın emeği var fakat Abdullah hocamın bendeki yeri hayli farklı, 12 yıldır birlikteiz. beraberinde Türkiye’nin en büyük kulübünün teknik yöneticisi, genel koordinatörlüğünü de yapıyor. Yalnızca bana değil, ulusal grubun yüzde 80’i ASKİ Spor Kulübü atletlerinden oluştuğu için onlarda da emeği olan bir antrenörümüz. O da ben de hak etmediği bir sureci yaşadı. Biz sonuçta bir şey istemedik. Devletimiz bizi kampa gönderecek, kampta yiyip, içip çalışacağız. Öbür hiç bir şey istemedik lakin maalesef bu bize hak, reva görülmedi. Bu mevzuda biraz üzüldük. Yapacak bir şey yok. Yolumuza devam ediyoruz, işimizi yapmaya devam ediyoruz. Bu şampiyonluk o yüzden benim için epey manalıydı.”

Hür tarzda en çok Avrupa şampiyonluğu yaşayan güreşçi olan Taha, “9. sefer Avrupa şampiyonu oldum, rekorumu geliştirdim. Artık kendimle çaba ediyorum. İstek da tıpkı biçimde, artık kendi rekorlarıyla uğraş ediyor. Bu kıymetli, bizim artık tek rakibimiz kendimiziz. Avrupa Şampiyonası’nda hala kuvvetli olduğumu kanıtlamam, göstermem gerekiyordu.” formunda konuştu.

Budapeşte’de finalde Gürcü Geno Petriashvili’yi 5-2 mağlup eden ulusal güreşçi, “4-5 ay evvel olimpiyat şampiyonluğunu bir saniye kala kaçırmış Gürcü sporcuyu rahat bir biçimde yendim. Bu fazlaca değerli. Rakiplerime, herkese gelecek ismine hala tepede olabilirim iletisini verdim.” değerlendirmesinde bulundu.

Taha, Paris’te ikinci olimpiyat şampiyonluğuna ulaşmayı hedeflediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

“Bu süreç beni daha da hırslandırdı. Çok inandım, Avrupa Şampiyonası’nda karşımda kim olursa olsun o güreşi yapacaktım. Ayrıyeten dirseğimden sakatlandım, üç hafta hiç idman yapmadım, o denli gittim. İnandım, ‘hazırım’ dedim. Kulüpte de İstek (Kayaalp) ile fazlaca âlâ idmanlar yaptık. Meşakkat olduğu periyotta bir kampa gitmedik. İstek ile epey düzgün hazırlandık. 2024’te altın madalya nitekim olabilir. Buna yürekten inanıyorum. Bu sefer hayli farklı çalışacağım. Dünya Şampiyonası’nda da bir daha tıpkı biçimde… İranlı güreşçiye kaybettiğim karşılaşma vardı, inşallah ondan da rövanşı alacağım. Bunun için fazlaca çalışacağım. 4-5 ay müddetim var, inşallah orada da dünya şampiyonu olacağım.”

2024’te bırakacak

Mesleğinde 9 Avrupa, 2 dünya ve 1 olimpiyat şampiyonluğu bulunan Taha Akgül, bundan daha sonra şampiyonluklarının sayısını artırmaya çalışacağını söylemiş oldu.

2024 Paris Olimpiyatları ile mesleğini noktalayacağını belirten Taha, şöyleki konuştu:

“Sağ olsunlar bizi destekleyenler, dua edenler o kadar epey ki. Bunu yürekten hissediyoruz. Daima söylüyorum; artık mesleğimi noktalasam, ‘keşke şunu da başarsaydım’ diyeceğim, pişman olacağım bir durum yok. aslına bakarsan elimden gelenin en güzelini yapmaya çalışıyorum. İstikrarlı bir sporcuyum. 2024’e kadar, bırakana kadar da o denli olacak. 2024 son, sahiden bırakacağız. Zira yaş da artık geldi. bu biçimdea kadar olabildiğimiz kadar Avrupa, dünya, olimpiyat şampiyonu olmak istiyoruz. Bizi tarih yazdı, bu kesin. Daha da unutulmayacak biçimde, kırılmayacak rekorları kırmak için güreşiyoruz. Amacımız o. Hamdolsun kurduğum hayallerin hepsi gerçekleşti. Spor salonuna adımın verilmesi maddiyatla, hiç bir şeyle ölçülemez. Bu epeyce bedelli, o kadar hoş ki. Allahuteala hayli hoş şeyler nasip etti. Bundan daha sonra dorukta kalayım, çaba edeyim, elimden geleni yapayım içim rahat olsun. Öbür bir şey istemiyorum.”

Taha, kendisini gönülden destekleyenlerin yanı sıra muvaffakiyetinden dolayı üzülen insanların da bulunduğuna işaret ederek, “Maalesef rekorlarımızı, başarılarımızı istemeyenler de oluyor. Biz bunları hissediyoruz, üzülüyoruz. Biz ülkemiz, bayrağımız için gayret ediyoruz. bu biçimde insanların olması da bizi üzüyor. bu biçimde beşerler arttıkça yaradan da bize daha epeyce muvaffakiyet nasip ediyor. Biz de daha fazlaca çalışıyoruz. İnşallah İstek, Aleksandr Karelin’in rekorunu kıracak, ben de çift hanelere ulaşacağım. Amaçlarımızı o kadar büyüttük.” tabirlerini kullandı.

“Rıza ile kardeş gibiyiz”

İstek ile kardeş üzere olduklarını vurgulayan Taha, kelamlarını şu biçimde sürdürdü:

“Rıza ile biz o kadar düzgünüz ki iki kardeş üzereyiz. İdmanda olsun, toplumsal hayatta olsun, daima birbirimize takviye oluyoruz. İnşallah Karelin’in rekorunu da kırar. Kırsın, 12 değil, 13-14 yapsın ki onun rekoru hiç kırılmasın. Özgürde rekor bizde, grekoromende de inşallah bize gelsin. Nitekim çok isterim. İstek, Yozgatlı, kendi öz evladımız. Nasıl oburunun başarılı olmasını istersin? Düğünü oldu beni nikah şahidi yaptı. Bu fazlaca kıymetli, ben de onu yapacağım. Her vakit yanındayım. Bir olimpiyat altını eksik, inşallah onu da alsın. Hak ediyor, o kadar emek verdi. İnşallah 2024’te nasip olur.

Birlik mesajı

Topluluğa birlik ve birliktelik iletisi veren Taha, “beraber olalım, kuvvetli olalım. Hepimiz birbirimizin muvaffakiyetini isteyelim. Zira biz birlik olursak kuvvetliyüz. berabern güç doğar. Birinin oraya, birinin buraya çekilmesi topluluğumuzu ikiye, üçe böler. O yüzden bir arada olmamız lazım. birlikte kuvvetli olursak aşamayacağımız sorun yok.” diye konuştu.

ASKİ Spor Kulübünde mesleğini sürdüren ulusal güreşçi, “Kulübümüz hakikaten Türkiye’nin en büyük kulübü. Tesisimizi biliyorsunuz, 5 yıldızlı tesisimiz var. Bu şekilde 3-4 kulüp daha olsa Türk güreşi kurtulur. O yüzden topluluk olarak bir arada olup bu türlü kulüplerin açılmasına hizmet etmemiz gerekiyor. Altyapıdaki çocukların hakikaten bu dayanağa fazlaca muhtaçlığı var. Bizim aslına bakarsanız 1,5-2 yılımız kalmış, maddi manada bir beklentimiz de yok. Değerli olan onları kurtarabilmek. Bizi örnek alıp güreşe başlayan epeyce sayıda genç var. Kulüp sayısını artırmak lazım. Bu manada üzülüyorum. Bu durumu hak etmediğimizi düşünüyorum.” biçiminde görüşlerini belirtti.

Evlilik için adım attı

Kız arkadaşını ailesiyle tanıştırdığını paylaşan Taha Akgül, “Bir adım attık. Bu sene içerisinde evlilik planımız var. Yaz aylarında olabilir.” dedi.

Güreşi bıraktıktan daha sonraki meslek planıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Taha, şunları kaydetti:

“Güreşi bıraktıktan daha sonra bile bir daha sporun içerisinde yer alırım. Sporla alakalı bir iş yapıp hizmet etmek isterim. Altyapıya hizmet edecek spor merkezi olabilir. Tahminen bürokraside, siyasi alanda bir daha sporun içerisinde olup kazandığım deneyimleri sportmen kardeşlerime aktarmak isterim. aslına bakarsanız bu işin mutfağından geliyoruz. Bu işin akademisini de okuduk. Hem mektepli tıpkı vakitte alaylıyız. O yüzden öbür bir alana yönelme üzere bir durumun kelam konusu olacağını düşünmüyorum. Biz istesek bile spor bizi bırakmaz.”