SP önderi Karamollaoğlu’nun ‘3. ittifak’ çıkışına CHP’den kıymetlendirme: 6’lı masayı etkilemez

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Saadet Partisi Genel Lideri Temel Karamollaoğlu’nun “üçüncü ittifak” açıklamasını pahalandıran CHP kurmayları, Seçim Yasası’ndaki değişiklik daha sonrası “6’lı masanın etrafındaki partiler içinde yeni ittifak senaryolarının gündeme gelebileceğine” dikkat çekti. CHP’li isimler, “bu durumun 6’lı masadaki sistem değişikliğine ait beraberliği olumsuz etkilemeyeceğini” vurguladı.

Karamollaoğlu, Karar TV’ye yaptığı açıklamada, Seçim Yasası’ndaki değişiklikle üçüncü bir ittifak olabileceğine işaret etti. SP önderi bunu birinci kez söylüyorum” diyerek şu öneriyi getirdi: “Şu anda koşullar değişti. Seçim Kanunu ile birlikte görüşlerimiz de değişti. 6’lı masa aslında muhalefetin diyalog ortamını oluşturuyor. Vilayetle de her noktada birlikte hareket etme mecburiyeti yok. aslına bakarsan bu durum da çıkan kanunla ortadan kalkmış oldu. 6’lı masanın olması, problemlerin bir arada yürütülmesine fırsat veriyor. Bunun faydalı olacağını düşünüyorum. Lakin üçüncü ittifak, yeni seçim kanunundan dolayı olabilir. Tek tek de girilirse, üç partinin aldıkları oyu bir arada oldukları takdirde üst üste khalbukinız daha büyük çoğunluk elde edersiniz. Milletvekili çıkarma ihtimali artar. Yahut bu biçimde bir ortam oluştuğu takdirde bu bir yeni iştirake vesile olabilir.”

HÜDAPAR’a yaptığı ziyarette kelamlarını açan Karamollaoğlu, “Ben, ‘İttifak ortasında ittifaklar olabilir’ kanaatini gündeme getirmiştim. 6’lı masayla ilgili farklı bir fikir gündeme getirmedim” dedi. Karamollaoğlu’nun açıklaması, muhalefet önderlerinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasını sürdürdüğü “6’lı masadan kopma mı olacak” sorusunu gündeme getirdi.

“İLLERE NAZARAN DEĞİŞEBİLİR”

Hususa ait Cumhuriyet’e konuşan CHP kurmayları, “Seçim Yasası’ndaki değişiklik daha sonrası yeni ittifak senaryolarının gündeme gelmesinin doğal olduğunu” belirterek, “6’lı masanın ittifak değil, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişe yönelik bir beraberlik” olduğunu vurguladı. CHP kanadından, “Yeni ittifaklar olabilir, ittifak içi ittifak oluşabilir, vilayetlere göre farklı davranılabilir. Yani seçim sistemine nazaran hareket edilir. Lakin bu durumlar 6’lı masanın yoluna devam etmesini engellemez” görüşü paylaşıldı.

“2+4 YA DA 3+3 OLABİLİR”

Karamollaoğlu’nun “ittifak ortasında ittifak” telaffuzunun, “6 parti içinde CHP ve UYGUN Parti’den bir ittifak; DEVA, Demokrat, Gelecek ve Saadet partilerinden de ikinci bir ittifaka” işaret ediyor olabileceğine dikkat çeken CHP’li isimler, “6’lı masa yoluna devam ederken 2+4 ya da 3+3 üzere farklı olasılıkların değerlendirilebileceği” yorumunda bulundu.