‘sonucu duyar duymaz mide bulantısına misal bir şey hissettim’

ahmetbeyler

Active member
Osman Kavala, halktv.com.tr’nin sorularına Silivri Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla yazılı olarak karşılık verdi.

Ağırlaştırılmış müebbet cezasını duyduğunuzda birinci reaksiyonunuz ne oldu. Artık ne hissediyorsunuz?

Her ne kadar yargılama sürecinin sonunda, hukuksuz tutukluluk müddetini kapsayacak bir ceza verilmesini bekliyor idiysem de, bu kadarını beklemiyordum. Öteki arkadaşların da ağır cezalar alıp tutuklanmalarını beklemiyordum. Daha evvelce, tutukluluğumun devamı sonucu verilen duruşmalardan daha sonra, adaletsizlik duygusu hissederdim. Pazartesi günü ise mide bulantısına emsal bir şeyler hissettim, sanırım berbatlığı, üzerinde örtü olmadan görmüş olmaktan.

Avukatlarınız “Osman Kavala’ya soru bile sormadı hakimler” dediler. Sorulsaydı mahkemede ne diyecektiniz?

Mahkeme, mahkeme olma fonksiyonunu yerine getirmedi. Ne şahitler dinlendi, ne kanıtlar tartışıldı ne de suçlananlara soru yöneltildi. Avukatlarımın “soru bile sorulmadı” demeleri bu duruma dikkat çekmek içindi. Birinci Seyahat davasına 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakmıştı, o heyet evraklara hakimdi. 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin iddianamenin ekindeki evrakları, evvelki davada yapılan savunmaları hakikat dürüst incelemeden karar vermiş olduğu kanaatindeyim.

Hakimler heyetinde yer alan bir hakim AKP üyesi, eşi de FETÖ itirafçısı çıktı. Ne diyeceksiniz?

Bir yargı mensubunun bu biçimde bir duruma düşmesi acı verici. Lakin, itirafçılık problemi olmasaydı da kısa müddet evvel etkin parti üyesi olan bir yargıcın, partisinin liderinin, önderinin taraf olduğu bir davada bakılırsav alması etik değil. bu biçimde birisinin suçlularla cürüm sayılan hareketler içinde bağın kanıtlarla değil teorilerle kurulmaya çalışıldığı bir siyasi davada ağır cezalara imza atması tabloyu pek vahim hale getiriyor. Öğrendiğime nazaran heyet lideri da Enis Berberoğlu ile ilgili AYM sonucunı yerine getirmeyen heyette bulunuyormuş.

Serbest kalırsanız ne olacak ki iktidar bu kadar çekiniyor?

Savunmamda da belirtmiştim, ortasında benim ve Soros’un bulunduğu bir kalkışma kurgusu Seyahat protestolarını kriminalize etmeye, protestolara katılanların iradelerini itibarsızlaştırmaya yarıyor. Seyahat protestolarının dış güçlerce organize edildiği, finanse edildiği savına destek olacak hiç bir kanıt yok, olmadığı için de benim perde gerisi organizatörü olarak tanıtılmam, ilan edilmem aleyhimde kanıt varmış üzere cezaevinde tutulmam, hatalı olduğum algısı yaratmak için kullanılıyor. Özgür kalırsam bu kurgu zayıflamış olur.

Size ve öbür 7 isme verilen ceza seçim öncesi muhalefeti sindirme mi? Yoksa topluma bir ileti mı? Seçim hesabı mı?

Tutuklanmam ve ağırlaştırılmış müebbet mahpus cezasına çarptırılmamın, sivil toplum kuruluşlarına yönelik, iktidarı rahatsız edecek faaliyetlere kalkışmamaları istikametinde bir bildiri olduğu açık. Bunun yanı sıra dış düşman odaklı bir ideolojik-siyasi telaffuzun kurulmasına ve kullanılmasına da hizmet ettiğini düşünüyorum. Sanırım seçim sürecinde, seçmen dayanağını konsolide etmek için, asayiş vurgulu siyasetler dış düşman odaklı bu telaffuzla bütünleştirilecek. Yani, olay yalnızca geçmişte olanlarla ilgili bir intikam alma sorunu değil, önümüzdeki siyasi süreçle de yakından alakalı.

Muhalefetin bilhassa 6’lı masanın yaklaşımından tatmin oldunuz mu?

Bazı partiler pek yüksek sesle, kimileri daha alçak perdeden yansılarını tabir ettiler. Yekun olarak bu reaksiyonların tatmin edici olduklarını düşünüyorum.

Davanın kanıtları yetersizdi bir daha de ceza verildi. Muhalefetin 6’lı masasının birleşeni olan Babacan ve Davutoğlu o devir iktidarın arasındaydiler. Bugün konuşurlarsa fazlaca şey değişir der misiniz?

Sayın Davutoğlu ve Sayın Babacan’ın, daha erken bir tarihte, iddianamedeki komplo teorileri ve yargı sürecindeki hukuksuzluklar ile ilgili konuşmaları, kamuoyunda davanın daha yeterli anlaşılmasına katkı sağlardı. Sayın Mustafa Yeneroğlu bunu yaptı. Önderler, yargıyı etkilemeye çalışıyorlar ya da Sorosçuyu destekliyorlar tipi bir suçlamaya maruz kalmaktan çekinmiş olabilirler. Söyleyecekleri davanın seyrini tesirler miydi, pek sanmıyorum. Cumhurbaşkanının direkt taraf olduğu, hatalı olduğuma dair demeçler verdiği, bu biçimde bir takımla yürütülen bu dava, hukuk kurallarına nazaran işlemiyor, gerçekleri ortaya çıkarmak üzere bir hedefi da yok. aslına bakarsanız gerçeklere değil, komplo teorilerine dayanıyor. Sayın Kılıçdaroğlu Nazi mahkemesi benzetmesi yapmış. Nitekim de yargı sürecindeki kimi uygulamalar Nazi devri ceza hukukunu akla getirir nitelikte. Bu niçinle Ahmet Şık’ın, duruşmaya kitlesel iştirak olsa bu karar verilemezdi fikrine de epey katılmıyorum. Önemli bir göz karartma durumu kelam konusu.

AB’ye ya da ABD idaresine karşı pazarlık ögesi yapıldığınızı düşünüyor musunuz?

4,5 yıldır tutuklu kalmam sanırım bu teoriyi geçersiz hale getirdi. Baştan itibaren de fazlaca mantıklı değildi. Yurttaşlarının can güvenliğini ve özgür yaşama haklarını korumak, hukuk devletinin yükümlülüğüdür. Bir hükümet, adil yargılanma olmadığı değerlendirmesini yaptığı bir ülkede tutuklanmış olan yurttaşını kurtarmak için o ülkenin hükümetiyle pazarlığa girişebilir. Rehineleri kurtarmak için yasa dışı kümelerle görüşme yapılması üzere. Ben Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olduğum için, ABD, AB yahut öteki ülkeler, benim hür bırakılmamı talep ederler, lakin pazarlığa girişmezler.

Erdoğan “Kavala Türkiye’nin Soros’u” dedi. Yanıtınız? O denli misiniz? Bağınız nedir?

Cumhurbaşkanı ve Devlet Bahçeli Benim Sorosçu olduğuma dair beyanlarıyla Seyahat davasının sonuçlarını legalleştirmeye çalışıyorlar. Soros’un Seyahat hareketleri ile hiç bir alakası olmadığını iktidarın da bildiğine eminim. Benim Soros’la Açık Toplum Vakfı’nın öbür idare konseyi üyelerinden farklı bir münasebetim olmadığını da biliyorlar. Soros ülkemize geldiğinde hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapmıştı, bunlara Açık Toplum Vakfı’nın lideri katılırdı; vakfı temsil ettiğinden dolayı Soros’un muhatabı vakıf lideri olmuştur. Soros’un hükümeti devirmek için plan yaptığı ve bu istikamette faaliyetleri desteklediği kurgusuna inanıldığını da hiç sanmıyorum. Ülkemizde maddelere uygun halde çalışan, hangi projeleri desteklediği bilinen Açık Toplum Vakfı’nın siyasi faaliyetlerle münasebetinin olmadığının bilinmemesi mümkün değil. Vakıf faaliyetleri denetleniyordu, vakıf idaresi de aslına bakarsan yetkililere her mevzuda bilgi veriyorlardı. İktidar “Sorosçuluk” diye bir kabahat kurguluyor ve bunu ülkemize karşı akında bulunan dış güçler telaffuzunu desteklemek için kullanıyor.

Çavuşoğlu “niçin bu insanın üzerinde bu kadar duruyorlar, niye değer veriyorlar, fonladıkları ve kullandıkları için” dedi. Ne dersiniz?

Yurtharicinde tutukluluğumu ve sonucu eleştirenler benim ülkemin yeterliliği için çalıştığımı, barışı, demokrasiyi, insan haklarını savunduğumu bilirler. Bunların değerli bir kısmı de Türkiye’yi bir hukuk devleti, bir demokrasi olarak görmek isteyen, Avrupa’dan uzaklaşmasından kaygı duyan beşerler. Reaksiyonları yalnızca benim özgürlüğümü kaybetmemle ilgili değil, bu yargı sürecinde hukuk normlarının açıkça çiğnenmesi, AİHM’nin sonucunı etkisiz hale getirmek için alenen maddelerle oynanmasıyla ilgili. Dışişleri Bakanı’nın demeci iddianamedeki mesnetsiz ve makûs niyetli suçlamaların yineı üzere, siyasetle yargı içindeki münasebetin niteliğini de gösteriyor. Dışişleri Bakanı yurtharicindeki birtakım etraflarda niye bana ve bu davaya değer verildiğine dair komplo teorilerine başvurmak yerine, niçin kendi açıklamalarına ehemmiyet verilmediğini sorgularsa daha uygun olur.

Türkiye’nin Avrupa Kurulu Bakanlar Konseyi tarafınca cezalandırılacağını düşünüyor musunuz?

AİHM’nin 28 ay evvel verdiği kararda rastgele bir suça işaret etmediği değerlendirmesini yaptığı, kanıt vasfı taşımayan kanıtlara dayanarak ağır cezalar verildi. Bu karar, AİHM’nin kanıt değerlendirmesinin ciddiye alınmadığını ve AİHM sonucunı etkisiz hale getirmek için hiç bir desteği olmayan yeni hatalar üretildiğini aleni hale getiriyor. 28 ay evvel alınan AİHM sonucunda tutuklanmamda siyasi faktörlerin rol oynadığı tespiti yapılmıştı. Bundan daha sonra olanlar yargı üzerinde siyasi tesirin daha da ağır hale geldiğini gösterir nitelikte ve muhtemelen AİHM bu tarafta bir tespit yapacak. Avrupa Konseyi’nin bu duruma kayıtsız kalması hayli sıkıntı, bu biçimde bir tutum, AİHM sisteminin düzeltici fonksiyonunu yerine getirememesi kararınu doğurur. Lakin ne cins bir yaptırım uygulanacağı siyasi konjonktüre de bağlı.

Ne vakit özgür kalacağınızı düşünüyorsunuz, umudunuzu koruyor musunuz?

Bu sonucun Yargıtay’da bozulacağına inanıyorum. Ancak seçimlerdilk evvel sonucun bozulacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü bu kurgu ve karar önümüzdeki süreçte iktidar tarafınca kullanılmak istenecek kanaatindeyim. Seçimlerden daha sonra bir iktidar değişikliği olması ve yeni iktidarın, 6 partinin mutabakat metninde vurgulandığı üzere, üniversal normlara göre çalışan bağımsız bir yargının tesisine öncelik vermesi halinde, yalnızca Seyahat davasında mahkum olanlar değil hukuksuz olarak tutuklanan, karar giymiş olan bütün yurttaşlarımızın özgürlüklerine kavuşmalarının da yolu açılabilir. Bu sonucun, yargının içine düştüğü durumun vahametinin, bunun tüm yurttaşlar için yarattığı tehlikenin olanca açıklığıyla anlaşılmasına katkı yaptığını düşünüyorum. Bu bağlamda sözlerimizin daha dinlenebilir olduğunu düşünüyorum. Bağımsız, üniversal hukuk normlarına nazaran çalışan yargının demokrasinin temel kaidesi olduğunu daha tesirli formda anlatabileceğimize inanıyorum.

Son sözünüz demeyeceğim ancak bundan daha sonraki sürecin birinci kelamı ne olacak? Sizi sevenlere destekleyenlere ne söylemek istersiniz.

Bugüne kadar bana verilen dayanaktan, dayanışma iletilerinden dolayı teşekkür ediyorum. İçerdekiler için bu takviye hayli bedelli, Seyahat davasında ceza alan öbür arkadaşlar için de kıymetli olacak.

Ne olmuştu?

İş insanı Osman Kavala 18 Ekim 2017’de gözaltına alınıp tutuklandı. Tutuklama öne sürülen sebebi olarak Seyahat direnişinin yöneticisi ve finansörü olma suçlaması gösterildi. Kavala’nın tutuklanmasından tam bir yıl daha sonra ortalarından Seyahat Dayanışması’nda çalışma yürüten isimlerin de olduğu bireyler tabire çağrıldı. Kavala’nın idare şurası lideri olduğu Anadolu Kültür A.Ş. çalışanlarına yönelik operasyon düzenlendi. Kimi isimler gözaltına alındı.

Kavala’nın da içerisinde yer aldığı 17 kişi hakkında yürütülen soruşturma ise 19 Şubat 2019’da tamamlandı. Osman Kavala, gazeteci Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve oyuncu Mehmet Ali Alabora‘nın da bulunduğu 17 sanığa “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması yöneltildi. Açılan dava 18 Şubat 2020’de karara bağlandı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi Osman Kavala’nın da ortalarında olduğu 9 sanığın beraatına, firari sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, İnanç Ekmekçi ve Mehmet Ali Alabora‘nın ise belgelerinin ayrılmasına hükmetti. Kavala hakkında tahliye sonucu da verildi. Lakin Kavala öbür bir suçlama ile gözaltına alınıp, bir daha tutuklandı.

Savcılık mahallî mahkemenin sonucunı istinafa taşıdı. İstanbul Bölge Adliye 3. Ceza Dairesi 22 Ocak 2021’de 9 sanık hakkındaki beraat sonucunı bozdu. 26 Nisan tarihinde görülen Seyahat ana davasında ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi karar verdi. Mahkeme Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; sanıklar Mücella Yapan, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Yiğit Ali Emekçi‘ye 18 yıl mahpus cezası verdi. Tutuksuz sanıklar tutuklandı.