Sinop’a yapılacak nükleer santrale karşı açılan davada yeni gelişme

ahmetbeyler

Active member
Sinop’a yapılacak nükleer güç santrali için verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali istemiyle açılan davanın son duruşması Samsun 3. Yönetim Mahkemesi’nde bugün yapıldı. Mahkeme, davaya ait gerekçeli sonucunı 30 gün daha sonra açıklanacağı duyurdu.

Sinop Nükleer Tersi Platform’un Sinop’ta kurulacak nükleer güç santrali için verilen “ÇED olumlu” raporunun iptali istemiyle açtığı davaya, Samsun 3. Yönetim Mahkemesi’nde bugün devam edildi. Duruşmayı, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Lideri Erinç Sağkan, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Kurul Lideri Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, KESK Eş Genel Lideri Mehmet Bozgeyik, Sinop Barosu Lideri Funda Öztürk Altunbaş, Samsun Barosu Lideri Pınar Gürsel Yıldıran ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Genel Lideri İbrahim İnan da izledi.

“Çocuklarımızın geleceğinin davası”

TBB Lideri Erinç Sağkan, duruşma sürerken yaptığı açıklamada şunları söylemiş oldu:

“Sinop’ta kurulması için çalışmalar yürütülen nükleer santrale ait davanın Samsun’da görülmekte olan epeyce değerli bir duruşması var. Bu niçinle Samsun’da hazır bulunduk. Davanın konusu yalnızca bizi ilgilendirmiyor. Türkiye’de yaşayan herkesi ilgilendiriyor. Hatta komşu ülkelerdeki insanları da ilgilendiren bir dava. Zira davanın konusu, bu ülkenin toprağının, suyunun, hayat sebeplerimizin ve çocuklarımızın geleceğinin davası.”

“Raporu hiç bir biçimde kabul etmiyoruz”

Sinop Barosu Lideri Funda Öztürk Altunbaş ise şu biçimde konuştu:

“Sinop İnceburun’da yapılması planlanan nükleer santral davası için buradayız. Nükleer santrale ait olarak ÇED olumlu raporu verildi. Bu, katiyen kabul edilemez bir ÇED raporuydu. Etraf ve türel destekten mahrum bir rapordu. Nükleer santrale ait hayati problemler yaşayacağız. Raporu hiç bir biçimde kabul etmiyoruz, itiraz ediyoruz. Bilindiği üzere bu dava, ÇED olumlu olduğu sebebi öne sürülerek açıldı.”

Samsun 3. Yönetim Mahkemesi, bugünkü duruşmada, davaya ait gerekçeli sonucunı 30 gün daha sonra açıklanacağını duyurdu.

Duruşma daha sonrası Samsun Bölge Yönetim Mahkemesi önünde bir açıklama yapan Samsun Nükleer Tersi Platform’un avukatı Mehmet Horuş, “Türkiye etraf hareketi açısından tarihi bir duruşma oldu. Karar 30 gün daha sonra bize yazılı olarak bildirilecek” dedi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise “Biz, bu nükleer santrali ne Sinop’ta ne Türkiye’de istiyoruz. Sunu da başaracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.