Schumer Ukrayna'yı ziyaret ediyor ve GOP'a yardım tasarısını geçirmesi için baskı yapmak istiyor

Anje

Global Mod
Global Mod
Çoğunluk lideri Senatör Chuck Schumer, Amerika'nın Rusya'nın saldırısına uğrayan Demokrat müttefikiyle dayanışmasını göstermek ve Cumhuriyetçilerin yardımdan vazgeçmeleri için başka ABD'ye karşı muhalefetlerini artırmaları yönündeki baskıyı artırmak için Cuma günü Ukrayna'ya gitti.

Schumer'in Ukrayna'ya yaptığı ilk resmi ziyaret olan bu gezi, Kiev'e yapılacak 60 milyar dolardan fazla askeri yardımı içeren dış yardım paketinin Cumhuriyetçi muhalefetin ortasında Capitol Hill'de durması nedeniyle kritik bir zamanda gerçekleşti.

Bu, aylarca süren partizan tartışmalardan sonra bu ay iki partili oylamayla yardım tasarısını Senato'dan geçirmeyi başaran New York Demokratı Bay Schumer için bir tür zafer turu anlamına geliyor.

Ancak bu aynı zamanda yasayı Meclis'te saklamak için son çare çabası. Ukrayna'nın savaş çabalarını finanse etmeye düşman olan sağcı muhafazakarların baskısı altında, Cumhuriyetçi Sözcü Mike Johnson, konuyu gündeme getirmeye yönelik iki partili çağrıları reddetti.

Bay Schumer, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ve yeni atanan askeri komutan Oleksandr Syrsky ile Lviv'de görüşmeyi planlıyor. Kongre'nin daha fazla yardım sağlamadaki gecikmesinin Ukrayna'nın savaş alanındaki çabalarına nasıl zarar verdiğini göstermeyi umduğunu ve Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerini çok geç olmadan harekete geçmeye çağırmak istediğini söyledi.

Bay Schumer, yola çıkmadan önce yaptığı bir röportajda, “Ukrayna'nın neden ilk kez savaşı kaybettiğine veya bildiğiniz gibi savaşta geri çekildiğine dair çok güçlü ve somut kanıtlar sunabileceğimize inanıyoruz” dedi. Bahsettiği ana neden, 2022'nin başından bu yana ABD askeri yardım paketinin önemli bir parçası olan mühimmat eksikliğiydi. “Ayrıca bir perspektif sunabileceğimize ve Ukrayna'nın bu savaşı nasıl kazanabileceğini çok detaylı bir şekilde açıklayabileceğimize inanıyoruz. ihtiyacı olan şey verildi.”

Rusya'nın Ukrayna şehirlerine yönelik saldırılarının hiçbir azalma belirtisi göstermemesine rağmen, mesajının Washington'da ne kadar yüksek sesle yankılanacağı belli değil. Cuma günü, Ukrayna hava kuvvetleri gecede fırlatılan 31 Rus insansız hava aracından 23'ünü düşürdüğünü açıkladı. Ukrayna hava savunmasını kıran insansız hava araçları, konut binalarına ciddi hasar verdi. Yerel yetkililer, güney liman kenti Odessa'da bir binanın enkazı altında en az üç sivilin ölü bulunduğunu söyledi.

Bay Schumer, ABD'deki bu gezinin ana dinleyici kitlesinin, Ukrayna'nın amacını desteklediğini ifade eden ancak daha fazla askeri yardım gönderilmesine karşı oy kullanan Cumhuriyetçi milletvekilleri olduğunu söyledi.

Bu grup, Kiev'e yardıma karşı çıkmanın, kısmen eski Başkan Donald J. Trump'ın “Önce Amerika” dünya görüşünün de etkisiyle, sağda siyasi bir zorunluluk haline gelmesiyle geçen yıl önemli ölçüde büyüdü. Sonbaharda, Cumhuriyetçi liderler muhalefeti haklı çıkaracak yeni bir mesaj üzerinde anlaştılar ve ABD'nin, Meksika ile kendi sınırını sıkı göçmen kısıtlamaları getirmediği sürece veya uygulamadıkça Ukrayna'nın egemenliğini korumasına yardım etme konusunda hiçbir işinin olmadığını savundular.

Schumer, “Senato ve Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler tarafında bölünmüş olan ve bunun yapılacak doğru şey olduğunu bilen ama Donald Trump'ın kinciliğinden korkan pek çok insan var” dedi.

Konuşmacı defalarca Ukrayna'ya yardım gönderilmesine karşı oy kullanmasına rağmen, Bay Johnson'ın durumunun da bu olduğuna inandığını söyledi.

Schumer, “Konuşmacı Johnson Ukrayna hakkında olumlu konuştu” dedi. “Sanırım bir yasa tasarısını masaya getirirse çoğunluğun desteğini alacağını biliyor.”

Yine de yardım savunucuları, hiçbir zaman Ukrayna'yı desteklemek için oy kullanmayan ve aşırı sağcı Cumhuriyetçilerin, oylamaya izin vermesi halinde onu görevden almakla tehdit eden konuşmacı konusunda çok az ilerleme kaydetti.

Ohio Cumhuriyetçisi ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi başkanı Temsilci Michael R. Turner'ın bu ay Kiev'e iki partili bir delegasyonu yönetmesi, burada Bay Zelensky ile görüşmesi ve ABD'nin ek finansman sağlayacağına söz vermesinin ardından Bay Johnson hayır dedi. Tutumunda bir değişiklik olduğuna dair işaretler.

Johnson, Turner'ın gezisinden birkaç gün sonra yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçi senatörlerin çoğu tarafından reddedilen ve kendi sınırımızı güvence altına almak için hiçbir şey yapmayan bir yardım tasarısını geçirmesi konusunda engellenmeyecek veya zorlanmayacaktır.” dedi.

Bay Schumer, Silahlı Hizmetler Komitesi başkanı Rhode Island'dan Senatörler Jack Reed'in de aralarında bulunduğu tamamı Demokratlardan oluşan bir delegasyona liderlik ediyor; Connecticut'tan Richard Blumenthal; Colorado'dan Michael Bennet ve New Hampshire'dan Maggie Hassan. Ukrayna'ya yardım konusunda sesini yükselten Kentucky Cumhuriyetçisi ve azınlık lideri Senatör Mitch McConnell, 2022'de Ukrayna'ya benzer şekilde büyük bir GOP delegasyonuna liderlik etti.

Gezi, Bay Schumer'in çoğunluk lideri olmasından bu yana geliştirmeye çalıştığı uluslararası profilin genişlemesini temsil ediyor. Geçtiğimiz yıl Hindistan, Pakistan, İsrail, Çin ve Avrupa'nın çeşitli yerlerine geziler kaydetti.

Schumer, “Avrupalılar, her zaman NATO'nun ve Batı ittifakının gücü olan Amerika'nın Avrupa'ya sırtını dönmeyi düşünebilmesi karşısında dehşete düştü” dedi. Ziyaretinin “Avrupa'ya sırtımızı dönmediğimizi, bunun için mücadele ettiğimizi ve yardım alana kadar mücadeleye devam edeceğimizi göstermesi açısından” önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Bay Schumer, bazı Cumhuriyetçilerin ABD'nin Ukrayna'daki çabalarını yalnızca askeri yardıma odaklaması ve ekonomik ve insani yardımı Avrupalı ortaklara bırakması yönündeki taleplerine boyun eğmeye niyeti olmadığını ekledi. Senato'dan geçen yasa tasarısı aynı zamanda sivil altyapının korunmasına ve çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlere yardım edilmesi amacıyla Ukrayna'ya ekonomik ve insani yardım da sağlıyor.

Ayrıca kendisinin ve Beyaz Saray yetkililerinin, Bay Johnson ve diğerlerini oylamaya izin vermeye ikna edememeleri halinde Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçilerinin muhalefetini aşmanın yollarını aradıklarını da belirtti.

Bay Schumer, “Bu yardımı almak için yönetimle birlikte tüm seçenekleri araştıracağız” dedi. “Bu dünya için çok önemli bir soru; Tarih açısından çok önemli bir soru. Bu, şu anki acil politikanın ötesine geçiyor.”

Sabit Méheut raporlamaya katkıda bulunmuştur.