Sallama Nebati!

ahmetbeyler

Active member
Maliye ve Hazine Bakanı’mızın her daim ağzı kulaklarında. Büyük bir muvaffakiyete imza atmış edasıyla dolaşıyor. Konuşunca büyük laflar ediyor. Hele kendine yakın, itiraz etmeyecek, ses çıkarmayacak birilerini bulduğu vakit kendini tutamıyor…

Uçuyor…

Sallamada hudut tanımıyor…

Ağzına gelini beyninde tartmadan söylüyor. Günlük yaşıyor, bugün söylemiş olduği, yarın gerçek şayet olmazsa aldırmıyor…

Yüzünde birebir tebessüm sallıyor da sallıyor…

Yakınları kendisini uyarıyor mu? Sallama Nebati diyorlar mı bilmiyorum. Ancak Nebati sallamaya devam ediyor…

Meşhur sallamalarından birkaç örnek vereyim…

Şubat ayı başında Bakan Nebati birinci kehanetinde bulundu: ‘enflasyon nisanda tepe yapacak ancak yüzde 50’yi aşmayacak’ dedi.

Enflasyon nisanı beklemedi. Daha o ay, Nebati’nin kelamının efekti geçmeden yüzde 54.4 oldu…

Yüzde 50’yi aşmayacak kelamı kehanet değilmiş! Bakanlık’ta yapılan bilimsel bir araştırmadan çıkan sonuç da değilmiş!

Nebati oturduğu yerden sallamış.

Nebati geri atım atmadı, pardon da demedi. Bir şey olmamış üzere davrandı. Bu kere mart ayı başında ‘enflasyon yaz aylarından itibaren düşecek’ kehanetinde bulundu.

Sallamıştı bir daha…

Mart enflasyonu yüzde 61 çıktı. Peş peşe gelen artırımlar enflasyonun düşmeyeceğini bilakis üç haneli sayıya tırmanacağını gösteriyordu. Kimine göre oldukçatan üç haneyi bulmuştu bile…

Nisan ayına geldik Nebati salladığını kendi de kabul etti. Ailesi yahut arkadaşları yahut bakanlık bürokratları kendisini uyarmış olmalı ki evvelki akşam iftar yemeğinde kelamını revize etti…

Yaz ayından vazgeçti amacı aralık ayına öteledi. ‘Aralık ayından itibaren bu ülkede her ay enflasyonun nasıl düştüğünü daima birlikte bakılırsaceğiz’ dedi…

MÜSİAD üyelere alkışladı mı bilmiyorum; orada değildim. İçlerinden birileri birilerine alçak sesle Nebati bir daha sallıyor dedi mi onu da bilmiyorum.

Ancak Nebati bu sefer sallamadı…

Önümüzdeki yıl ocak ayında enflasyon baz tesiri niçiniyle bir ölçü düşecek. Şubat, mart aylarında da baz tesiri niçiniyle düşme yaşanacak.

Pekala kaçtan kaça inecek? Yüzde 70’lerden yüzde 60’lara mı, yüzde 60’lar’dan yüzde 50’lere yüzde 40’lara mı? Yoksa üç haneli sayıdan çift haneli sayıya mı inecek?

Nebati Bakan bu mevzuya açıklık getirmedi. Kaçtan kaça düşeceğini değil, yalnızca düşeceğini söylemiş oldu.

Fakat Bakan Nebati’ye göre 2023 yılının haziran ayında, yani seçimdilk evvel enflasyon tek haneye inecek. Yani yüzde 10’un altına…

Nebati’nin en büyük kehaneti bu!.. Faizin buyrukla jet süratiyle nasıl indirildiğini gördük. Şahit olduk. Gerçi bedeli ağır oldu, bedelini hepimiz fakirleşerek ödedik lakin gördük mü gördük…

Enflasyonu tıpkı yolla jet süratiyle nasıl indirecekler merak ediyorum. ‘Her zorlukta merak etmeyin bir kolaylık vardır. İnanan bunu bilir. Kâfi ki birbirimize inanalım. Bir olalım, birlikte olalım’ demenin ötesinde bir şey söylemiyor. Nasıl indireceklerine dair ipucu vermiyor.

Herbiçimde tek sayıya düşecek diye bir daha salladı…

Nebati iftar konuşmasında ‘otobüse de minibüse de biniyoruz. Bu dünyadan kopuk hayatıyoruz’ demiş. Bakan Nebati’yi otobüste, minibüste nazarann var mı?

Yok mu?

Otobüse binmese bile dünyadan kopuk yaşamadıkları kesin.

niye mi? Açıklayayım…

Bundan bu biçimde esnaf, emekçi, memur ek iş olarak çöpler karıştırıp kâğıt, plastik ve demir toplayamayacak. Onlara yasak geliyor!..

İşte iktidarınızın dünyadan kopmadığının delili… İktidar demek ki açlık sonuna mahkûm ettiği Emekçinin, memurun, esnafın üç kuruş kazanayım diye çöp karıştırdığını biliyor.

Mesaisi biten memurun üstünü değişip konutuna bir ekmek daha fazla götürmek için çöp karıştırmaya çıktığının farkında.

Personelin sabahın kör karanlığında çöplerden kâğıt topladıktan daha sonra işine gittiğini de saptamış.

Memleketin bu hale geldiğini biliyorlar… Bakan Nebati’nin dediği üzere dünyadan kopmamışlar.

Herbiçimde birileri memuru çöplerden kâğıt toplarken imajlar, devletin prestiji zedelenir diye yasak getiriyorlar.

Sanki diyorum üç kuruş kazanmak için çöplerden kâğıt toplayan memur Bakan’ın kelamlarını dinleyince…

O da sallama Nebati diyor mudur?

Yoksa…