‘Şakkadanak dolar satarım’ diyen Batırel: İnsanların geliri arttı, artık artırımlardan rahatsız olmuyor

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
yıllar evvel ekonomist Prof. Özgür Demirtaş ile çıktığı televizyon programında ‘Merkez Bankası’nın yerinde olsam şak diye doları satarım’ kelamlarıyla dikkatleri üzerine çeken Türkiye Gazetesi muharriri Necmettin Batırel dikkat çeken açıklamalar yaptı.

BBN Türk TV’de Tarkan Kaleli’nin konuğu olan Ekonomist Necmettin Batırel, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz sonucunı kıymetlendirdi. Faizin Haziran ayında düşürülebileceğini söyleyen Batırel, Türkiye’nin önünde büyük fırsatların olduğunu tabir etti.

“İNSANLAR ARTIRIMLARDAN RAHATSIZ OLMUYOR”

Enflasyondaki yükseliş devam ederken fiyat artışlarının beşerler üstündeki tesirini kıymetlendiren Ekonomist Necmettin Batırel ‘İnsanlar herkes meblağların artışını bekler hale geldi. Daha doğrusu beşerler olağandışı karşılamıyor. Evvelce fiyatlar arttığı vakit ‘olur mu bu fiyat’ falan denilirdi. Artık bakıyorum ben alışveriş merkezlerine gidiyorum. Fiyatlar yüksek ancak alıyorlar ya.’ dedi.

Tarkan Kaleli’nin ‘Vatandaş, sonraki gün meblağların daha fazla yükselmesi ihtimaline karşı kendini mi koruyor?’ sorusu üzerine Batırel, ‘Yani hayır, kendini koruyor değil de yani o denli makus bir alışkanlığa kavuştuk ki şu anda fiyatların artışı artık bizi rahatsız etmiyor’ sözlerini kullandı.

“İNSANLARIN GELİRİ ARTTI”

Taban fiyata yapılan %50 artırımın gelir düzeyini arttırdığını söyleyen Batırel, ‘İnsanların geliri arttı yani eskisi üzere değil. Biliyorsunuz taban fiyata %50 artırım yapıldı. Otomatik olarak fiyatlar %50 arttı yani. İnsanların alım gücü en olumsuz etkileyen gelişmelerden bir tanesi bu’ dedi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

5 yıl evvel CNN Türk’te katıldıkları programda karşı karşıya gelen Batırel ile Demirtaş içinde geçen diyalog her döviz kuru artışında bir daha gündeme geliyordu.

Batırel kelam konusu programda “Ben olsam dolar rezervinden 10 milyar doları şakkadanak satarım! Şaşırır millet! Arttan şak bir 10 milyar dolar daha satarım! 20… yetmedi! Bir 10 daha! 30… Biter zati çil yavrusu üzere dağılır millet” sözlerini kullanmıştı.

Programın öbür konuğu Prof. Dr. Özgür Demirtaş ise, bu yolla doların düşmeyeceğini belirtmişti.