Yükseköğretimin kanayan yarası şahsa özel ilanlar tartışılmaya devam edilirken “Belli bir kişi tanım ediliyor” kuşkusu doğuran yeni bir ilan daha yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Tarih Kısmı Doçentlik İlanı’na müracaat kaideleri içinde “Atatürk Prensipleri ve Cumhuriyet Tarihi bilim alanında Doçent unvanı almış olup Cumhuriyet devri Rize tarihi üzerine çalışmalar yapmış olmak” yer aldı.
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine bakılırsa, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü, 40 öğretim üyesi alımı için ilan yayımladı. İlan kapsamında üniversitenin, Eğitim, Fen Edebiyat, İlahiyat, Tıp, Turizm, Diş Hekimliği, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine öğretim üyesi alınacağı bildirildi.
ÖZEL KAİDE
Üniversitenin takım ilanlarından en dikkati çekeni ise Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Kısmı Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Kısmı için açılan takım ilanı oldu. Tarih Bölümü’ne bir adet Doçent alınacağı kaydedilen ilanda, müracaat için aranan şartlar da açıklandı. YÖK’ün, “Öğretim üyesi ilanları belli bir kişiyi tanım eder nitelikte olmamalı” ihtarını yok sayan özel kuralda, “Atatürk Prensipleri ve Cumhuriyet Tarihi bilim alanında Doçent unvanı almış olup Cumhuriyet devri Rize tarihi üzerine çalışmalar yapmış olmak” sözleri kullanıldı.
BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEDİ
YÖK’ten 2019 yılında yapılan açıklamada, akademik ilanlardaki ek ölçütlerin, “Kişiyi tanımlamaya yönelik, akademik rekabeti engelleyecek nitelikte” olduğu sebebi öne sürülerek dava açılması durumunda yargının atama süreçlerini iptal edeceği söz edildi.
Bireye özel takım ilanlarının önü bir türlü kesilemezken geçmişte tartışma yaratan birtakım örnekler şöyleki:
BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine bakılırsa, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü, 40 öğretim üyesi alımı için ilan yayımladı. İlan kapsamında üniversitenin, Eğitim, Fen Edebiyat, İlahiyat, Tıp, Turizm, Diş Hekimliği, Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerine öğretim üyesi alınacağı bildirildi.
ÖZEL KAİDE
Üniversitenin takım ilanlarından en dikkati çekeni ise Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Kısmı Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilim Kısmı için açılan takım ilanı oldu. Tarih Bölümü’ne bir adet Doçent alınacağı kaydedilen ilanda, müracaat için aranan şartlar da açıklandı. YÖK’ün, “Öğretim üyesi ilanları belli bir kişiyi tanım eder nitelikte olmamalı” ihtarını yok sayan özel kuralda, “Atatürk Prensipleri ve Cumhuriyet Tarihi bilim alanında Doçent unvanı almış olup Cumhuriyet devri Rize tarihi üzerine çalışmalar yapmış olmak” sözleri kullanıldı.
BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMEDİ
YÖK’ten 2019 yılında yapılan açıklamada, akademik ilanlardaki ek ölçütlerin, “Kişiyi tanımlamaya yönelik, akademik rekabeti engelleyecek nitelikte” olduğu sebebi öne sürülerek dava açılması durumunda yargının atama süreçlerini iptal edeceği söz edildi.
Bireye özel takım ilanlarının önü bir türlü kesilemezken geçmişte tartışma yaratan birtakım örnekler şöyleki:
- Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nin verdiği doçent ilanına müracaat için, “Şalgamda laktik asit bakterileri, aroma hususları, antosiyaninler ve depolama alanında çalışmalar yapmak” kaidesi getirildi.
- Süleyman Demirel Üniversitesi, Eskiçağ Anabilim dalı’na yönelik verdiği öğretim üyesi ilanına, “Pers Askeri Teşkilatı ve Kurumları ile ilgili çalışmak” kaidesini koydu. Türkiye’de bu alanda sırf bir kişi çalışma yaptı.
- Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi için verilen ilanda, “Arap Lisanı ve Belagatı Alanında Doktora yapmış olup, İbn Ebi Zemenin ve Tefsiri Konusunda çalışmış olmak” üzere adeta şahsa özel referanslar içeren ek şartlar sıralandı.
- Trabzon Üniversitesi’nde ofis işçisi almak için İHA pilotu kuralı arandı. İlana bir kişi başvurdu. bakılırsave seçilen hanımın akrabası da tıpkı üniversite nazaranvliydi.
- Bakırçay Üniversitesi’nin Tarih Kısmı, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilimdalı’nda Dr. Öğretim Üyesi takımı için verilen ilanda aranan özellikler kısmında “Anma merasimleri, Türk araba tarihi, Türkiye’deki siyasi partiler ve başkanları ile basında darbeler mevzularında çalışmalar yapmış olmak” koşulu arandı. İlanın bir kişiyi işaret ettiği ortaya çıktı. Bunun akabinde ilan iptal edildi. ondan sonrasında güncellenen ilanla birebir kişi üniversitede nazaranve başladı.