Prof. Dr. İlber Ortaylı’dan Ayasofya reaksiyonu: Bu bir namus problemi

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Ayasofya Camii’nin tarihi İmparatorluk Kapısı geçtiğimiz günlerde tahrip edildi. Vakıflar Genel Müdürlüğü, Ayasofya Camii’nin İmparatorluk Kapısı’nın tahribatına yönelik inceleme başlatıldığını bildirdi.

İLBER ORTAYLI’DAN REAKSİYON

Tarihçi müellif Prof. Dr. İlber Ortaylı, bahse ait yaptığı açıklamada, “Bu, Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri” tabirlerini kullandı.

Habertürk’te yer alan habere bakılırsa, Ortaylı şunları kaydetti:

“Ayasofya’nın kameraları 24 saat işliyor fakat hiç bir şey çıkmıyor. Ben bunu anlamadım. Ayrıyeten direkt doğruya kilisenin emperyal kısmına giriliyor. Bu kapı tunç ve fazlaca ağır. Bu anlık bir şey değil fazlaca güç bir şey. Bu insanların bir an evvelden tespit edilip kanuna teslim edilmesi gerekiyor. Bu bir namus problemi biz burayı fethettik. Bunu muhafazamız gerekiyor. Dünyanın gözü burada. Bu niçinle bir an evvelden tespit etmemiz gerekiyor. Ayrıyeten bu muhakkak bir şebeke işi. İmparator Kapısı denildiği için rahatsız oldu galiba birileri. Birtakım insanların zihinlerinin nasıl çalıştığını anlamak mümkün değil. Çok sakat bir görüşe dayanıyor. Güveneceğimiz yer emniyet kuvvetleridir ve kanunun önüne çıkarılmaları gerekiyor bu insanların. Burada bir kasıt var, kapıdan rahatsız olunduğu için yapıldığını düşünüyorum. Derhal araştırılması gerektiğini düşünüyorum. Bu bir skandal olabilir. Ağır cezalık bir olay. Müfettiş soruşturmasını aşan bir olay”