Polonya AB baskısıyla geri adım attı, yargı yasası değişecek

celikci

Active member
Polonya AB baskısıyla geri adım attı, yargı yasası değişecek
Polonya, Avrupa Birliği ile iki yıldır devam eden yargı ıslahatı tartışmasında Brüksel tarafınca lisana getirilen tenkitlere uygun düzenleme yapılacağını deklare etti. Başbakan yardımcısı Jaroslaw Kacyznski, Polonya devlet radyosuna verdiği mülakatta AB ile Polonya içinde en kıymetli sıkıntı olan “Hakimler Yüksek Kontrol Komisyonu’nun” kurulmasından vazgeçeceklerini ve bu biçimdece ortada bir sıkıntı kalmayacağını söylemiş oldu.

BBC Türkçe’den Tarık Demirkan’ın haberine nazaran, beraberinde iktidardaki PIS partisinin de başkanı olan ve Polonya siyasi rejiminin en kuvvetli ismi olarak bilinen Kacyznski, bu hususta hazırlanacak bir yasa değişikliği taslağının eylül ayında parlamentoya sunulacağını da vurguladı.

BRÜKSEL MAHKEMEYE TAŞIDI

Polonya’da merkez sağ iktidar tarafınca 2019 yılında gündeme getirilen yargı ıslahatının en tartışmalı uygulamalarından biri, bileşiminin oluşmasında hükümetin yüklü olarak kelam sahibi olduğu Yargıçlar Yüksek Kontrol Kurulu isimli organ. Avrupa Birliği bu kurumun faaliyete başlamasıyla adalet sisteminin hükümetten bağımsız bir biçimde çalışmasının mümkün olmadığı ve bu durumun Avrupa yargı normlarına uymadığı tenkitleriyle Varşova’dan bu uygulamanın değiştirilmesini talep etmişti.

Polonya hükümeti ise mevzunun “ulusal egemenlik” sıkıntısı olarak kıymetlendirilmesi gerektiğini, ötürüsıyla bu problemin Polonya’nın iç işi olarak algılanmasının hakikat olacağı görüşünü savunmuştu. Avrupa Birliği Kurulu ise halinden ödün vermeyerek mevzuyu Avrupa Mahkemesi’ne taşımıştı.

‘YARGI BAĞIMSIZLIĞI AB’NİN EN KIYMETLİ UNSURLARINDAN BİRİ’

Yaklaşık bir buçuk yıl süren yargı kademesinde Avrupa Mahkemesi Brüksel’in halini destekledi, yargı bağımsızlığı unsurunu AB’nin temel unsurlarından biri olarak tanımladı ve Polonya’da kurulan bu yeni yargı organının adalet sistemine siyasetin taşınması manasına geldiğini belirledi. Avrupa Mahkemesi tarafınca 2021 yılının haziran ayında alınan bu sonucun açıklanmasının akabinde Polonya hükümeti AB mahkemesine bir manada meydan okuyarak mevzuyu Polonya Anayasa Mahkemesi’ne havale etti.

Beklendiği üzere Polonya Anayasa Mahkemesi Polonya hükümeti lehine karar verdi ve Polonya ve Avrupa Birliği içindeki ipler de kopma noktasına geldi. Lakin Avrupa Birliği’nin ödünsüz tavrı devam etti. AB yetkilileri yargının bağımsızlığı konusunun AB’nin en değerli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, birinci adım olarak Polonya’ya verilen yardımların kesileceğini ve akabinde da Polonya hakkında süreç başlatılacağını deklare ettilar.

POLONYA niye GERİ ADIM ATTI?

Aslında AB ortasında üye bir ülkeye karşı süreç başlatabilmek ve kelam konusu ülkenin AB üyeliğini tehlikeye sokacak uygulamaları gündeme almak kolay değil. Zira Avrupa Birliği mevzuatı, üyelik üzere değerli konularda karar alabilmek için tüm üye ülkelerin onayını gerektiriyor.

Polonya’ya karşı alınacak sert bir sonucun rastgele bir üye ülke tarafınca veto edilmesi, bu sonucun uygulanmaması için kâfi. Ve AB ortasında Polonya’nın sıkı işbirliği yaptığı, mesela Macaristan üzere ülkelerin Polonya’nın yanında olacağı da açık. Lakin Polonya hükümeti iç siyasetteki gelişmeler niçiniyle dertler yaşıyor. Hükümetin Avrupa Birliği’ne karşı, AB üyeliğini tehlikeye sokabilecek sert bir tartışma içine girmesi Polonya’da hükümete puan kaybettiren bir gelişme. Çünkü Polonya halkının en büyük tehdit olarak Rusya’yı gördüğü belirtiliyor.

Polonyalılar ülkenin Rusya karşısında yalnız ve güçsüz kalmasına niye olabilecek her gelişmeye sonuna kadar karşı olacaklarını siyasilere hissettiriyorlar. Bu durum Polonya hükümetinin AB karşısında geri adım atmasının temel sebebi olarak bedellendiriliyor. (BBC Türkçe)

ALINTIDIR