Peru nefesini tuttu: Kritik seçimde adaylar başabaş gidiyor

celikci

Active member
Peru nefesini tuttu: Kritik seçimde adaylar başabaş gidiyor
Son beş yılda dört sefer devlet lideri değiştiren Latin Amerika ülkesi Peru bir daha sandığa gitti. Dün düzenlenen ikinci çeşit oylamasının akabinde, eski devlet lideri Alberto Fujimori’nin kızı Keiko Fujimori ile sosyalist aday Pedro Castillo içindeki yarış başabaş gidiyor. Sayım devam ederken, seçim heyeti Fujimori’nin önde olduğunu duyurdu. Lakin yetkililer, Castillo’nın oy deposu gözüyle bakılan kırsal bölgelerdeki oyların çabucak hemen sayılmadığını ve kararın değişebileceğini söylemiş oldu. Castillo ise destekçilerine “Her bir oyu savunun” daveti yaptı.

Ülkenin resmi seçin konseyi ONPE’nin açıklamasına nazaran, oyların yüzde 61’i sayılmışken Fujimori yüzde 52.4, Castillo da yüzde 47.5 oranında görünüyor. birebir vakitte yetkililer, sayılan oyların büyük çoğunluğunun Fujimori’nin avantajlı olduğu kentlerden geldiğine dikkat çekti. Ipsos Peru’nun sandıkbaşı anketlerine goreyse, tüm oylar sayıldığında adaylar içinde 1 puandan az bir fark kalması bekleniyor.

Resmi sonuçlara bakılırsa geride görünen Castillo, memleketi olan fakir Tacabamba bölgesinde bir balkondan megafonla destekçilerine seslendi. Castillo, burada yaptığı konuşmada destekçilerinden sonuçları sakin bir biçimde beklemelerini isterken, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Halkımızdan her bir oyu savunmalarını istiyorum. Ülkenin dört bir köşesindeki Perululardan, demokrasiyi savunmak ismine tetikte olmak için barışçı bir biçimde sokağa çıkmalarını istiyorum” dedi.

Bir öğretmen olan 51 yaşındaki Castillo’nın seçim vaatleri içinde, fakirlere yardım, devletin rolünün arttığı bir yeni anayasa, kilit kesimleri devletleştirme ve maden şirketlerinden daha fazla vergi alma üzere hususlar bulunuyor. Yolsuzluk ve yargısız infazlarla anılan, iktidarda kalmak için anayasal darbe yapan ve mahpus yatan eski önder Alberto Fujimori’nin kızı olarak Keiko Fujimori ise Peru toplumunun değerli bir kesiti açısından tartışmalı bir isim. Fujimori, ülkedeki ekonomik külfetlerin reçetesi olarak hür piyasa modelini savunuyor.

Uzmanlar, yarışın başabaş gitmesinin günler sürecek bir belirsizliğe ve kaybeden tarafın destekçilerinin sonuçları sorgulaması niçiniyle karmaşa yol açabileceğini söylüyor. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR