Otizmli çocuklar, pürüzleri aşarak mutluluğa kulaç atıyor

Anje

Global Mod
Global Mod
Tekirdağ’da otizmli çocuklar, Vilayet Gençlik ve Spor Müdürlüğünün kurslarında yüzerek hem toplumsallaşıyor birebir vakitte öz itimat kazanıyor.

Tekirdağ Gençlik ve Spor Vilayet Müdürlüğü bünyesinde yürütülen fiyatsız yüzme kurslarına katılan otizmli çocuklar, bu sayede hem toplumsallaşıyor tıpkı vakitte öz itimat kazanıyor.

nazaranvli yüzme antrenörleri, kurslarda “özel” öğrencilere toplumsallaşmaları ve hayata tutunmaları maksadıyla eğitim veriyor.

Birinci başladıklarında suya girmeye çekinen otizmli çocuklar, sonrasındasında sevdikleri bu sporda mutluluğa kulaç atıyor.

– Antrenör Bulut: “Çocuklar öz inanç kazanıyor”

Yüzme antrenörü Anıl Bulut, AA muhabirine, Tekirdağ Olimpik Yüzme Havuzu’nda bu yıl 10 özel çocukla çalışmalarını sürdürdüklerini söylemiş oldu.

Eğitimler yardımıyla otizmli çocuklarda fazlaca fazla değişim olduğunu belirten Bulut, “Yüzme kurslarımız hafta içi 4 gün devam ediyor. Otizmli yahut down sendromlu olsun, bütün çocuklarımıza yüzmeyi sevdirmeye çalışıyoruz. Çocuklar buraya severek geliyor ve birçok burada toplumsallaşıyor. vakit içinde hayli uygun yüzen çocuklar oluyor ve çabucak sonrasında onlar da yarışlara katılıp derece elde ediyor.” dedi.

Bulut, fırsat verildiğinde “özel” çocukların her şeyi başarabileceğini vurgulayarak, “Buradan ailelere de seslenmek istiyorum. Gelsinler, çocukları yüzmeyi öğrensin. Belirli bir süre daha sonra çocukları hoş yerlere gelebilir. Yüzmeye başladıktan daha sonra hayatları değişen, işe giren çocuklarımız var. Belediyede, hastanede çalışan özel çocuklar var. Çocuklar öz itimat kazanıyor.” diye konuştu.

her insanın öğrenme mühletinin farklılık gösterebileceğine işaret eden Bulut, “Öğrenmeleri güç olsa da sonunda öğreniyorlar. 23-24 Nisan’da engelli çocuklarımızın yarışı olacak. Muvaffakiyet sağlayan çocuklarımız bir üst cinse gidecekler. Ben inanıyorum, içlerinden derece alanlar çıkacaktır. Madalya kazanan çocuklar başka çocuklara da örnek oluyor. Gayemizi ulusal kadro olarak belirledik. Bu maksat kapsamında çalışmalarımıza devam ediyoruz.” tabirlerini kullandı.

– Baran: “Yüzmeye uzun vakittir devam ediyorum”

Yüzme kursuna gelen otizmli Kaan Baran, babasıyla başladığı bu sporu hiç bırakmadığını söz etti.

Spora başladıktan daha sonra ömründe hoş şeyler olduğunu anlatan Baran, şu biçimde devam etti:

“Yüzmeye uzun vakittir devam ediyorum. Yüzmeye başladıktan daha sonra yeni arkadaşlar, yeni beşerler tanıma bahtım oldu. Hiç Tekirdağ’dan ayrılmazdım fakat yüzme yardımıyla farklı vilayetleri, bilmediğim yerleri görme talihi yakaladım. Antalya’da bir yarışta bronz madalya kazandım. Çalışmaya devam ediyorum. Elimden gelen her şeyi yapacağım. Daha hoş dereceler elde etmek istiyorum.”

Otizmli oğlunu yüzmeye getiren Hüseyin Akata ise sportif aktivitelerin epey yararını gördüklerini anlattı.

Oğlunun yüzme yardımıyla sosyalleştiğine işaret eden Akata, “Yüzmeyle bir arada vakit ortasında çocuğun davranışlarında muhakkak bir değişiklik oluyor. Memnun oluyor en azından, rahatlıyor. Çocukları bir parka yahut çay bahçesine gdolayıp, başka beşerler nasıl yaşıyor, göstermek gerekiyor. Bunları öğretmek ve toplumsal bir çocuk, toplumsal bir kişilik sağlamalıyız. Çocuğumuzu meskene kapatmıyor, toplumsallaşması için elimizden geleni yapıyoruz.” biçiminde konuştu.