Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), muhakkak mal yahut eserler üzerinden maktu yahut oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. birinci vakit içinderda Avrupa Birliği ile ahenk çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve bir daha birebir hedefle 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir. ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sıhhate ziyanlı (alkol, sigara vb.), etrafa ziyanlı (benzin vb.) mallara uygulanır.
ÖTV, KDV üzere tıpkı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi yahut üretilen malın birinci alıcısına teslimi niçiniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise kesin tüketici ismine ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve birinci satıcılar olmaktadır.
Kanuna ek 4 farklı tarifede yer alan mamüllerin vergilendirilmesi temeldir. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu
* Kanun No : 4760
* Kabul Tarihi : 06/06/2002
* Resmî Gazete No : 24783
* Resmî Gazete Tarihi : 12/06/2002
ÖTV, KDV üzere tıpkı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi yahut üretilen malın birinci alıcısına teslimi niçiniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise kesin tüketici ismine ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve birinci satıcılar olmaktadır.
Kanuna ek 4 farklı tarifede yer alan mamüllerin vergilendirilmesi temeldir. 1 sayılı tarife, akaryakıt ve yağ türevlerini vergiler, eski Akaryakıt Tüketim Vergisi yerine 2 sayılı tarife, taşıtları vergiler, eski Taşıt Alım Vergisi yerine 3 sayılı tarife, tütün ve alkol türevlerini vergiler, eski Ek KDV yerine 4 sayılı tarife, beyaz ve kahverengi eşyalar ve türevlerini vergiler, eski Lüks KDV yerine gelmiştir.
Özel Tüketim Vergisi Kanunu
* Kanun No : 4760
* Kabul Tarihi : 06/06/2002
* Resmî Gazete No : 24783
* Resmî Gazete Tarihi : 12/06/2002