Nobel ödüllü Malala Yusufzay’dan Afganistan daveti: Bayan ve kız çocukların hakları korunmalı

celikci

Active member
Nobel ödüllü Malala Yusufzay’dan Afganistan daveti: Bayan ve kız çocukların hakları korunmalı
Nobel Barış Mükafatı sahibi insan hakları aktivisti Malala Yusufzay, Taliban’ın idaresi ele geçirdiği Afganistan’da bayanların ve kız çocukların haklarının korunması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’na davette bulundu. Afganistan’da kız çocukların eğitiminin barış ve güvenliğin inşasında kuvvetli bir araç olduğunu belirten Yusufzay, memleketler arası toplumun harekete geçmesi gerektiğini söylemiş oldu.

Yusufzay, ”Ben tüm kız çocuklarının okula gitmesi için sesimi yükselttim. Silahlı bir adamın okul otobüsümü durdurup, bana seslenip üzerime ateş açtığına şahit oldum. Harekete geçmezsek biroldukça Afgan kız çocuk da benimle birebir öyküyü paylaşabilir” dedi.

Malala Yusufzay, 9 Ekim 2012’de Svat Vadisi’nde okuluna gitmek için bindiği otobüste atağa uğramıştı. Otobüse binen bir Taliban militanı Malala’ya ismini sormuş, çabucak sonrasında genç kıza üç kere ateş etmişti. Başından yaralanan Malala, ataktan altı gün daha sonra tedavi için İngiltere’ye gdolayılmüş, Birmingham’daki Kraliçe Elizabeth Hastanesinde yaklaşık üç ay kalmış ve kafatasına metal bir plaka yerleştirilmişti. Mart 2013’te taburcu edilen Malala, ailesiyle Birmingham’a yerleşmiş ve yeniden okula başlamıştı. 2014’te 17 yaşında Nobel Barış Ödülü’nü kazanan en genç kişi olarak tarihe geçen Malala Yusufzay, kazandığı 8 milyon kronluk mükafatı Pakistan’daki okullara bağışlayacağını açıklamıştı. Bilhassa kız çocukların eğitimi konusunda sembol isim haline gelen Malala, kendi ismine açılan vakıf vasıtasıyla kalkınmakta olan ülkelerin birçoğunda kızların okula gidebilmesi için çalışmalar yapıyor. (AA)

ALINTIDIR