niye iktidardasınız?

ahmetbeyler

Active member
Önce yeni bir notla yazıya başlayayım. İktisatçılar kahkaha atıyor fakat bence Merkez Bankası gerçek yaptı. Bu sonucu almakla geç bile kaldı!

Ekonomist Mahfi EğilmezMerkez Bankamızı kutluyorum. Dosta düşmana para siyasetinin nasıl yönetileceğini gösteriyor. Yalnız 100 baz puan yetmez 300 olmalıydı(!)’ demiş.

Katılıyorum…

Bu topraklarda kelam vardır; yarım hamilelik olmaz. Faizi indirmeye başladın mı sonuna kadar indireceksin. Geçen yıl aralık ayında faizi yüzde 14’e indirdiler, daha sonra üzerine yattılar. meğer girdikleri yolda kararlılıkla devam etselerdi. Faiz yedi ayda 700 baz puan daha inerdi. Son indirimle 800 baz puan indirilmiş olacaktı.

Yüzde 14 eksi 8 ne eder?

Yüzde 6…

Faiz yüzde 6 olacaktı.
Bankalarımız karlarına kar katacaktı, doları olan servetini katlayacaktı. Büyüme sürat kesmeyecekti.

Faiz inince enflasyon da iniyor ya… Enflasyon bu ani faiz indirimleri karşısında şaşıracak, yumruğun nereden geldiğini anlamayacak, nakavt olacaktı!…

Yüzde altı faiz, yüzde yedi enflasyonla gül üzere yaşayacaktık.

Yanlış yaptılar!…

Para heyeti anlamsız bir biçimde yedi ay bekledi. Yarım hamilelik işe yaramadı. Zıt tepti. Enflasyonu azdırdı, yüzde 80 ‘e çıkardı. Enflasyonla gayrete sekte vurdu!

Dolar 18 liranın kapısını çalınca akılları başlarına geldi herbiçimde. Faiz indirimine bir daha başladılar. Mahfi Eğilmez haklı açığı kapatmaz için 300, 300 indirmeliler.

bu biçimdece hem kur süratle aşağıya iner, birebir vakitte enflasyon!…

her neyse iktidarın faizi indirerek enflasyonla gayrete bir daha başlamasına sevindim. Yedi ayı boşa geçirdiler. Şükürler olsun yarım hamilelikten kurtulduk!..

(Bu ortada yarım hamilelik şu demek; bir işi yaptım mı tam yapacaksın, yarım bırakmayacaksın.)

Gelelim asıl mevzumuza. Sokak röportajında dinledim. Kocam AKP hayranı diyen türbanlı bir bayanın isyanı beni fazlaca etkiledi. Evvel iktidarın yaklaşımını izah edeyim…

İktidara soruluyor…

Bu pahalılık niye?

Zincir marketler yüzünden…

Ama pazarda bile domates, biber fazlaca kıymetli.

Aracılar yüzünden. Tarladan çıktığı üzere mahalledeki pazarcıya gelmiyor. Dört beş el değiştiriyor, bu nizamı kıracağız…

Gıda haricindeki mallar da acayip zamlandı. Bilhassa temel unsurlar.

Stokçular yüzünden. Tespit ediyoruz. Zirvelerine bineceğiz…

Dolar niye uçtu gitti?

Dış güçlerin saldırısı. İşbirlikçi iç güçlerin ucuza aldıkları krediyi iktidarı yıpratmak için dolara yatırmaları…

Peki ya mazot?

Rusya/Ukrayna savaşı niçiniyle…

Enflasyon niye azdı?

Enflasyon global sorun. ABD 40 yılın, Avrupa neredeyse 50 yılın en yüksek enflasyonunu yaşıyor…

İktidarın her kelama bir yanıtı var. Her probleme kılıfı var. Teflon tava gibiler. hiç bir sorunu üzerlerine almıyorlar. Oburlarının sırtına yapıştırıyorlar.

İşte hanımın isyanı bunaydı. Sordu:

Siz niye iktidardasınız?