Nikki Haley'nin “en iyi arkadaşı” Chris Sununu inanmaktan vazgeçmeyecek

Anje

Global Mod
Global Mod
New Hampshire Valisi Chris Sununu, Milford, New Hampshire'daki bir barda Nikki Haley'i tanıtırken kendisini rahat hissetti; etrafı medya kameraları ve yerel seçmenlerle çevriliydi.

Sesi hoparlörlerden duyulurken mikrofona, “Aman Tanrım, bu şey çok sıcak,” dedi. Bayan Haley ile eyalet çapında geçirdiği günün fırtınalı bir değerlendirmesini yaptı ve destekçilerini mikrofonu geçmeden önce oy vermeye çağırdı. “Bunu yıldıza vereceğim” dedi. “Ben bugün sadece mütevazı bir valiyim. Söylemeyi sevdiğim gibi ben Sherpa'yım.

Başkan adaylarına verilen desteklerin çoğu standart bir yol izliyor: sızdırılmış bir duyuru, dikkatleri üzerine çeken büyük bir konuşma ve etkinliklerde ara sıra yapılan tanıtımlar. Bay Sununu'nun Bayan Haley'i desteklemesi çoğu onaylama gibi değildi.

Kısmen heyecan verici, kısmen kampanya yardımcısı, kısmen sözcü, kısmen vekil, kısmen “yeni en iyi arkadaş” (kendi sözleri) olan Bay Sununu, Bayan Haley'nin kampanyasında her zaman mevcuttu.

Sık sık muhabirlerle ortak röportajlar yaptılar. Etkinliklerdeki sözleri bazen neredeyse onunki kadar uzun sürüyor. Ve bazen kendisine sorulan bir soruyu yanıtlamaya gelince kendi yoluna gider. (Dostça ünleminden önce sık sık “Eğer izin verirsem…” şeklinde konuşuyor.)

Bazen bir ortaklığa, hatta başkanlık biletine benzeyebilir. Bayan Haley düzenli olarak övgüler yağdırıyor: Cumartesi günü Rindge'de “Valiniz ne kadar havalı?” diye sordu ve Bay Sununu genellikle saygılı kalmaya çalışıyor.

Bir röportajda “Ben ulusal bir figür değilim” dedi. “Odaya girdiğimde olması gerektiği gibi tüm gözler onun üzerinde. Ve o bir yıldız ve harikaydı. Daha fazla insanı adlarıyla tanıyor olabilirim ama beni görmek için orada değiller.”

Florida Valisi Ron DeSantis Pazar günü yarıştan çekilirken ve Donald J. Trump'ı desteklerken (son günlerde bunu yapan ikinci eski rakip haline geldi), önde gelen Cumhuriyetçiler eski başkanın etrafında birleşirken Bayan Haley giderek yalnızlaştı.

Bay Sununu hariç.

New Hampshire'dan eski Cumhuriyetçi Ulusal Komite üyesi Steve Duprey, “Tüm çabasını direksiyonun başına koyuyor, bu kesin” dedi.

Eyaletteki ılımlı bir siyasi evlat olan ve kamuoyuna dişlek bir gülümsemeyle nadiren çıkan Bay Sununu, şimdilik ulusal ilgi odağında iki yılı aşkın bir sürenin sonunun tadını çıkarıyor.

2016'da vali seçildiğinde, yeniden valiliğe aday olmaya karar vermeden önce, başlangıçta ulusal Cumhuriyetçilere, eyaletinin iki Senato koltuğundan birini 2022'de değiştirme ihtimaliyle dalga geçmişti. Daha sonra manşetlere ve özel kablolu haberlere imza atarak 2024 başkanlık adaylığını başlattı. Anketlerde kendine yer edinemeyince ve zafere giden net bir yol olmadığından, bu karardan vazgeçti.

En azından bir gün daha, Bay Trump'ın geride kalan tek Cumhuriyetçi rakibinin en etkili müttefiki oldu. Bayan Haley'nin New Hampshire'daki sürpriz zaferi, Bay Trump'ı geride bırakmaya istekli Cumhuriyetçiler arasındaki konumunu güçlendirecektir. Ancak Bayan Haley'nin yenilgisi, Bay Sununu'nun vaaz ettiği türden muhafazakarlığın Cumhuriyetçi seçmenler tarafından daha da reddedilmesi anlamına gelecektir.

Sayın Sununu, Sayın Trump'ın parti üzerindeki kalıcı etkisinden endişe duymadığını söylüyor.

Sayın Sununu röportajda “Trump gerçek bir Cumhuriyetçi değil” dedi. “Mali açıdan muhafazakar mı? HAYIR. Daha küçük bir hükümete inanıyor mu? HAYIR.”

Bay Sununu, gelecek yılın başlarında görevden ayrıldıktan sonra Bay Trump'a karşı parti içi mücadelesini sona erdirmekten memnun görünüyor: “Tüm planım özel sektöre dönmek.” Ancak tamamen ortadan kaybolmaya hazır görünmüyor.

NBC'nin popüler bir podcast'i olan “Meet the Press” programı ile 90 dakikalık Bloomberg röportajı arasında gerçekleşen Haberler röportajında ”Bu medya olayını seviyorum” dedi. “Medyaya yönelik sessiz eleştirimi yaptım ve bunu nasıl yaptıklarını, nasıl çalıştıklarını görebiliyordum. Ve bazı şeyler beni etkiliyor. Ve bazı şeylerde değilim. Ben de düşündüm ki, belki medyanın yaptıklarına biraz renk katabilirim ve belki de oyunu geliştirebilirim.”

Salı günü Bayan Haley küçük düşürülse bile Sayın Sununu'nun seçim siyasetiyle işi bitmeyebilir.

Eski Senatör John McCain'in 2000'deki teklifi de dahil olmak üzere birçok New Hampshire ön seçim kampanyasını yöneten Cumhuriyetçi stratejist Mike Murphy, “Üç ya da dört hafta önce verdiği destekle onları Triple-A'dan büyük liglere taşıdı” dedi. çok başarılı, çok dönemli bir vali olarak görevinden ayrılacak. New Hampshire için birçok seçenek var. Biliyorsun, onu geçen sefer Senato'ya istediler. Onu başka zaman her zaman isteyebilirsiniz.”

Bay Sununu'nun Aralık ayında Bayan Haley'i desteklemesi, Bay Trump'ın anketlerde önde olduğu ancak daha savunmasız göründüğü New Hampshire'da onun için önemli bir an oldu. Ve bu durum valiye kendisi aday olsaydı deneyimleyeceği ilgi odağının tadını verdi.

Eski başsavcı ve uzun süredir Cumhuriyetçi stratejist olan Thomas D. Rath, “Fantezi futbola benziyor” dedi. “Sanırım bir tarafı gerçekten daha büyük oyunu denemek istiyordu ama bence bunun işe yaramayacağını söyleyecek kadar gerçekçiydi. Yani bu muhtemelen bir sonraki en iyi şey.

Sayın Sununu, aday olmadığı için hiçbir pişmanlık duymadığını vurguladı. “Kesinlikle kaşıntıdan fazlasını kaşıdım ve bu benim için değil, gerçekten değil” dedi. “Bu benim ailem için değil.”

Ama Bayan Haley'nin kampanyasına hevesle müdahale etti.

Bay Sununu genellikle muhabirlerin sorularından kaçınsa da nadiren onları başından savıyor. Haley kampanyası kamuoyuna açıklanmadan önce Senatör Tim Scott'ın Bay Trump'ı desteklemesiyle ilgili yüksek sesle sorulan soruya verdiği yanıt “Kimsenin umrunda değil” oldu.

Cumartesi gününün bir kısmını şoför olarak, kar fırtınasının ortasında üstü açık olmasına rağmen, 1966 model kırmızı üstü açık Ford Mustang'iyle Bayan Haley'yi Nashua'daki Chick-fil-A'ya götürerek geçirdi.

Bay Sununu, etkileşime girmediği bir seçmenle nadiren tanışırdı. Amherst'teki bir lokantada Merrimack'tan 41 yaşındaki Griselle Maya ile gençlik argosunu tartıştı.

Bay Sununu gülerek, “Çocuğum tüm cümleler boyunca sadece 'Brahh' diyor ve 'Brahh'ın tonu onun ne demek istediğini nasıl yorumlamanız gerektiğiyle ilgili.” dedi. Kızıyla birlikte oturan Bayan Maya da aynı fikirde olarak güldü.

Bayan Maya onun büyük bir hayranı olduğunu söyledi. Bayan Haley ise kararsız kaldı.

Bay Sununu'nun X'teki (eski adıyla Twitter) kişisel akışı, Haley yanlısı propagandanın şelalesidir, tıpkı tek dönemi “Başkan için Nikki Haley” olan Swiftie gibi.

İkisinin pek çok ortak ilgi alanı var – “ikimiz de 80'lerin ve 90'ların çocuklarıyız” dedi, buna rock müzik sevgisi de dahil. Bayan Haley, Bay Sununu'nun Guns N' Roses'un “Welcome to the Jungle” adlı açılış şarkısına hayranlığını dile getirdi.

Elbette Bayan Haley'e olan sarsılmaz desteği, Cumhuriyetçi Parti'nin özellikle güçlü ve kinci bir üyesinin öfkesini çekti.

Trump Cuma günü kalabalığa “Valinizin berbat olduğunu düşünüyorum” dedi. Şöyle ekledi: “O adam her programdaydı. Kendisinin ateşli bir şey olduğunu düşünüyor. O hiçbir şey değil. O bir hiç.”

Brentwood, N.H.'den emekli ve Bay Trump'ı destekleyen bağımsız bir seçmen olan 78 yaşındaki Monica Burns, Bay Sununu'nun Bayan Haley'e verdiği destek ve eski başkana karşı tutumundan rahatsız olduğunu söyledi.

Bayan Burns, “Mutlu değilim” dedi. “Onun hiçbir zaman Trumpçı olduğunu düşünmüyorum. Ve bu beni gerçekten rahatsız ediyor. Onun iyi bir vali olduğuna şüphe yok ama Trump yanlısı olmaması beni gerçekten rahatsız ediyor.”

Onay oranları hala yüksek olan Sayın Sununu bu tür eleştirilere omuz silkiyor.

“Ulusal sahneyi terk ettiğinde gerçekten iyi bir hükümete geri dönebileceğimizi hissediyorum” dedi.

Michael Altın Concord ve Portsmouth, NH'den katkıda bulunan raporlar, Anjali Huynh Hooksett, NH'den ve Neil Vigdor Kingston, NH'den