Nijeryalı iş insanları Türkiye’de yatırım yapmak istiyor

ahmetbeyler

Active member
Nijeryalı iş insanları Türkiye’de yatırım yapmak istiyor
Bilhassa son senelerda Türkiye ile ülkesi içindeki bağlantıların ehemmiyetine işaret eden Adebayo, “Gerekli mutabakatların imzalanmasında ve her iki ülkenin işletmeleri içinde şuurlu biçimde irtibatların oluşturulmasında kaydettiğimiz ilerlemeyi şahsen beğeniyorum.” sözünü kullandı.

Türkiye’nin Nijerya’daki yatırımlarının etkisinin, muhakkak sayıların ötesinde olduğunu vurgulayan Adebayo, iki ülkenin ticaret hacminin artırılması için uğraş sarf edildiğini lisana getirdi.

Adebayo, Nijerya’nın süratle uygulanabilecek sürdürülebilir paydaşlıklar istediğine ve bu ortalıklarda Türkiye’nin değerli olduğuna dikkati çekti.

Türkiye, Nijerya’nın stratejik ortağı olduğunu kanıtladı

Türkiye’nin Nijerya’da yaptığı yatırımlarla “ülkenin stratejik ortağı” olduğunu gereğince kanıtladığını söyleyen Adebayo, “Son vakit içinderda Türkiye-Nijerya bağlantıları tarım, inşaat, tüketim eserleri, eğitim, petrol ve doğal gaz üzere çeşitli alanlarda ilerleme kaydetti.” diye konuştu.

Adebayo, iki ülkenin mevcut ekonomik bağlarının güzelleştirilmesi için potansiyelinin fazla olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin Nijerya’dan petrol, sıvılaştırılmış doğal gaz ve tarım eserleri ithal ederken, Nijerya’nın ise Türkiye’den dokumacılık, halı, tarım makineleri ve tıbbi gereçleri ithal ettiğini aktardı.

Türk İşbirliği ve Uyum Ajansının (TİKA), Afrika’daki teknik takviyesi için Nijerya’yı bölgesel uyum merkezi olarak seçtiğine değinen Adebayo, Türkiye’nin Abuja’da üniversite dahil çeşitli okulların kurulması yoluyla Nijerya’nın eğitim dalında epey etkin olduğunu vurguladı.

Adebayo, Türkiye ile Nijerya içindeki ticaret hacmini artırmak için petrol, doğal gaz, sanayi, tarım ve madencilik üzere bölümlerde iş birliği yapılabileceğini belirterek, “Ticaret ve yatırım münasebetlerini geliştirmek için iş ve ticaret fuarları üzere ticari tanıtım faaliyetleri, her iki ülke için yatırım fırsatları yaratabilir.” dedi.

Nijerya-Türkiye Stratejik İş Konseyi” kurulması teklifi

Adebayo, yakın vakitte Türkiye ile Nijerya’nın içindeki iktisat alanında imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke içindeki ticari faaliyetlerde ilerleme kaydedildiğinin göstergesi olduğunu söylemiş oldu.

Türkiye’nin Nijerya’da yaptığı yatırımlar üzere Nijeryalı iş insanlarının da Türkiye’de yatırım yapmak istediğini belirten Adebayo, “Nijeryalı iş insanları aslına bakarsanız Türk iş erkeklerin inancını kazandı. Bundan dolayı Türkiye ile epey hoş işler yapacağız.” diye konuştu.

Adebayo, iki ülke içindeki ticaret hacminin yükseltilmesi için her iki ülkeden kamu kesimi ve özel bölümden oluşan Nijerya-Türkiye Stratejik İş Kurulu kurulması teklifinde bulundu.