Meksika’da referandum: Eski liderlere soruşturma açılsın mı?

celikci

Active member
Meksika’da referandum: Eski liderlere soruşturma açılsın mı?
Meksika’da bugün, ülkenin evvelki liderlerine siyasi kararları niçiniyle soruşturma açılıp açılmaması için referandum düzenleniyor. Halk, ‘adaletin sağlanması ve muhtemel kurbanların hakları ismine geçmiş senelerdaki siyasi aktörlerin siyasi kararlarının soruşturulup soruşturulmaması’ konusunda oy verecek.

Referandum, geçmiş idareleri Meksika’yı yoksulluk ve güvenlik problemlerine sürüklemekle suçlayan solcu Devlet Lideri Andres Manuel Lopez Obrador tarafınca gündeme getirildi. Yolsuzlukla savaşma vaadiyle iktidara gelen Obrador, ülkeyi 1988-2018 içinde yöneten eski devlet liderleri Carlos Salinas, Ernesto Zedillo, Vicente Fox, Felipe Calderon ve Enrique Peña Nieto’yu birfazlaca sorunun sorumlusu olarak görüyor.

tıpkı vakitte, Obrador’un referandumunu siyasi bir şovdan ibaret olmakla eleştirenler de var. El Financiero gazetesinin son anketine nazaran halkın yüzde 77’si eski önderlerin soruşturulmasını destekliyor fakat referandumda sandığa gidip oy kullanacakların oranı yüzde 31’i geçmiyor. Referandumun bağlayıcı olması içinse nüfusun en az yüzde 40’ının (yaklaşık 37 milyon kişi) oy kullanımı gerekiyor.

Consulta Mitofsky isimli anket şirketinin yetkilisi Roy Campos ise Obrador’un, yalnızca kendi seçmen tabanını mobilize etmek için bu biçimde bir referandum düzenlediğini savundu. Campos, eski devlet liderleri hakkındaki kimi suçlamaların vakit aşımına uğradığını ve referanduma kararında yasal teşebbüslerden epeyce bir hakikat komitesi kurulabileceğini söylemiş oldu. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR