Lübnan karanlığa gömüldü: Ülke genelindeki elektrik kesintisi günlerce sürebilir

celikci

Active member
Lübnan karanlığa gömüldü: Ülke genelindeki elektrik kesintisi günlerce sürebilir
Ekonomik krizle boğuşan ve para ünitesi 2019’dan bu yana yüzde 90 bedel kaybeden Lübnan’da yakıt zahmeti niçiniyle başlayan elektrik kesintisinin günler sürmesi bekleniyor. Reuters’a konuşan bir hükümet yetkilisi, bir müddetdir devam eden ve dün iki elektrik santralinin kapanmasıyla ülke geneline yayılan kesintiye en erken pazartesi son verileceğini, durumun birkaç gün devem edebileceğini söylemiş oldu.

Lübnan Elektrik Kurumu’ndan dün yapılan açıklamada, yakıtın tükenmesi sebebiyle ülkenin en büyük iki santralinin durduğu belirtilmişti. Kuzeyde ve güneyde yer alan Deyr Ammar ile Zahrani elektrik santrallerinin durması daha sonrası Lübnan’ın geneli karanlığa mahkum olmuştu.

ORDUDAN YARDIM İSTENDİ

Elektrik Kurumu, iki ana santralin bir daha faaliyete geçmesi için ordunun stoklarından yakıt tedariki talep ettiklerini, Lübnan ordusunun iki santral içinde eşit biçimde paylaştırılmak üzere 6 bin kilolitre gaz yağı vermeyi kabul ettiği açıklanmıştı. Bu sayede toplamda üç gün yetebilecek kadar elektrik elde edilmesi planlanıyor. Lübnan’da biroldukca kişi, dizel ile çalışan jeneratör kullanıyor. Fakat ülkedeki dizel arzının da talebi karşılayamadığı belirtiliyor.

İÇ SAVAŞ daha sonraSI EN BÜYÜK İKTİSAT KRİZ

Lübnan’da, 1975-1990 senelerındaki iç savaştan bu yana en büyük ekonomik kriz yaşanıyor. Döviz likidite sorunu niçiniyle elektrik santrallerine akaryakıt temin etmekte zorluk yaşanırken, ülke genelinde birkaç aydır günlük güç kesintileri 20 saati buluyor. Lübnan’ın olağan kaidelerde elektrik gereksinimi yaklaşık 3 bin 200 megavat iken kelam konusu krizler niçiniyle bu üretim bir müddetdir 500 megavata kadar gerilemişti.

Lübnan Elektrik Kurumunun hizmet veremediği saatlerde vatandaşlara elektrik sağlayan mahalle jeneratörlerinin sahipleri, yakıtı karaborsadan fahiş fiyatla satın aldıkları sebebi öne sürülerek faturaları da yüksek tutuyor.

ÜRDÜN, MISIR VE SURİYE’DEN YARDIM GÜNDEMDE

Ürdün, Mısır, Lübnan ve Suriye’nin güç bakanları 8 Eylül’de, Ürdün’ün başşehri Amman’da dörtlü toplantı gerçekleştirmiş ve Lübnan’a güç tedariki konusunda hazırlanan yol haritası üzerinde muahede sağlanmıştı. (DIŞ HABERLER, AA)

ALINTIDIR