Kristi Noem sınıra asker gönderdi ancak Güney Dakota'daki sel mağdurlarına asker göndermedi

Anje

Global Mod
Global Mod
Geçtiğimiz yaz Güney Dakota'nın güneydoğusu tarihi bir sel felaketiyle evleri ve iş yerlerini harabeye çevirdiğinde, Vali Kristi Noem tartışmalı bir karar verdi: Eyaletin Ulusal Muhafızlarını görevlendirmemeye karar verdi.

Yüksek maliyeti öne sürerek ve Muhafızların yalnızca “gerçek krizlerde” çağrılması gerektiğini savunarak Bayan Noem, yaygın yıkıma ve artan yardım çağrılarına rağmen binlerce sakini ek destek olmadan kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bıraktı.

Haziran ayında Yankton, SD'de düzenlediği basın toplantısında “Askerlerimizi nasıl kullandığımız konusunda akıllı olmalıyız” dedi.

Onun iddiası, özellikle Bayan Noem'in göçmenlik krizini çözmek için ABD-Meksika sınırına Muhafızları görevlendirmek üzere milyonlarca vergi mükellefi doları harcama yönündeki önceki kararları göz önüne alındığında, siyasi yelpazenin her yerindeki sakinleri ve yasa yapıcıları şok etti.

Bu hamle, Bayan Noem'in, Başkan seçilen Donald J. Trump tarafından, Gümrük ve Sınır Koruması ile göçle ilgili diğer çeşitli kurumları içeren genişleyen bir departman olan İç Güvenlik Bakanlığı'nın başına seçilmesinin nedenlerinden biriydi.

Trump 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, “Kristi sınır güvenliğinin güçlü bir savunucusu olmuştur” dedi. “O, Teksas'ın Biden sınır kriziyle mücadele etmesine yardımcı olmak için Ulusal Muhafız askerlerini görevlendiren ilk valiydi ve bu askerler toplam sekiz kez görevlendirildi.”

İç Güvenlik Bakanlığı aynı zamanda Federal Acil Durum Yönetim Ajansını da içermektedir. Her ne kadar Bayan Noem, FEMA'nın (teşkilat yöneticisi tarafından yürütülen) günlük operasyonlarından sorumlu olmasa da, kendisinden teşkilatın orman yangınları gibi felaketlere müdahale etmek için ihtiyaç duyduğu kaynaklara sahip olmasını sağlaması bekleniyor… Selden etkilenenlere yardım etmek.

Teşkilat halihazırda, geçen sonbaharda Amerika Birleşik Devletleri'nin güneydoğusundaki Helene Kasırgası'nın bıraktığı büyük hasarın ve bu ay Los Angeles'ta yaşanan orman yangınlarının kurbanlarına yardım etmekle meşgul. Onaylanırsa, görev süresi boyunca şüphesiz daha fazla iklim bağlantılı felaket yaşanacak.

Ancak, 1600 kilometre ötedeki sınır yardımı için yaptığı gibi, kendi eyaletindeki afet yardımı için Muhafızları kullanma seçeneğiyle karşı karşıya kaldığında, Bayan Noem, oradaki yetkililer olmasına rağmen eyalet Yasama Meclisinden bunun için fon talep etmedi. rutin çağrı kabul edildi.

“Vali. O zamanlar Cumhuriyetçi eyalet temsilcisi olan Lee Schoenbeck, Haziran ayında X'te “Kristi Noem Teksas'a asker gönderdi ve Güney Dakota'nın vergi mükellefleri olan bize fatura kesti” diye yazmıştı “AMA Noem, vergi mükelleflerimize yardım etmek için Muhafızlarımızı görevlendirmenin çok pahalı olduğunu söyledi. sel ile mücadele edin. Bu ikiyüzlülüğü açıklayın???”

Bayan Noem ayrıca, sel mağdurlarına yardım etmek için Güney Dakota'da olmak yerine Trump adına ulusal düzeyde kampanya yürüttüğü ve FEMA da dahil olmak üzere federal afet yardımı almak için bir aydan fazla beklediği için eleştirildi.

Bayan Noem'in Güney Dakota'da hem sınır güvenliği hem de afet yönetimiyle ilgilenmesi muhtemelen Senato'daki onay duruşmasında incelenecek, ancak onaylanması bekleniyor. Haberler'ın röportaj talebine yanıt vermedi.

18 Aralık'ta Chris Antonopoulos, Kuzey Sioux City, SD'de McCook Gölü'nün kenarına park edilmiş beyaz Toyota Tundra'sında oturuyordu, gözleri çocukluk evinden geriye kalanları yerle bir eden kazıcılara bakıyordu.

2015 yılında inşa edilen ev, bir zamanlar Yunanistan'dan göç eden ebeveynlerinin hayallerinin gururlu bir simgesiydi. Artık sadece 23 Haziran akşamı feci bir sel tarafından sürüklenen moloz yığınından başka bir şey değildi.

Bölgede en son su baskını yaşandığında Ulusal Muhafızların kum torbasıyla yardım ettiğini söyledi. Eğer Ulusal Muhafızlar bölgedeki hasar kontrolü ve kum torbalarının kaldırılmasına yardımcı olmak için bu etkinliğe gönderilmiş olsaydı, bunun ebeveynlerinin evine gelebilecek zararı önleyeceğinden “yüzde 100 emin” olduğunu söyledi.

Bay Antonopoulos bu seferki tepkiyi Bayan Noem ile başlayan tam bir hükümet başarısızlığı olarak nitelendirdi.

“Vali, bir mahalleye bile yardım edemezken İç Güvenlik Bakanlığı'nı nasıl yönetecek?” dedi.

Eyalet Temsilciler Meclisi Tahsisat Komitesi'nde görev yapan eski Demokrat milletvekili Linda Duba, Times'a verdiği röportajda Bayan Noem'in eyaletin afet yardım fonunu McCook County'deki su baskınına yardımcı olmak için kullanabileceğini söyledi. Ulusal Muhafızların konuşlandırılması.

Geçmişte, Bayan Noem göreve geldikten sonra fonu bu amaçla kullanana kadar, fon sınır görevleri yerine sel, kasırga ve kar fırtınası gibi felaketleri karşılıyordu. Bayan Duba, fonun belirlenmiş bir bütçesinin olmadığını söyledi. Bunun yerine, para gerektiği kadar harcanıyor ve afet maliyetlerini tahmin etmek zor olduğundan eyalet yasama organı ertesi yıl hesabı yeniliyor.

Bayan Duba, “Güney Dakota vatandaşları, en büyük ihtiyaç ve felaket zamanlarında kamu görevlilerinin kendilerini destekleyeceğine güveniyor ve bence bu çabamızda bir şekilde başarısız olduk” dedi.

Eyaletin Yasama Araştırma Konseyi'ne göre Güney Dakota, Ulusal Muhafız birliklerini sınıra göndermek için 2021'den bu yana yaklaşık 3 milyon dolar harcadı. Verilere göre, Nisan ve Haziran ayları arasında gerçekleştirilen en son konuşlandırmanın devlete maliyeti yaklaşık 1 milyon dolar oldu.

Bayan Noem'in sel sırasında Muhafızları evinde konuşlandırmadaki başarısızlığına ilişkin eleştirilere ek olarak, Muhafızların Teksas sınırına konuşlandırılmasını finanse etmek için eyalet dışından oldukça büyük bir özel bağış kabul ettiği için de eleştirilere maruz kaldı. 2021'de sınır misyonlarının masraflarının bir kısmını karşılamak için Tennessee'li milyarder Cumhuriyetçi bağışçı Willis Johnson'dan 1 milyon dolarlık bağış kabul etti.

Bayan Noem, Ocak 2024'te Güney Dakota eyaleti yasama meclisinde yaptığı konuşmada, Ulusal Muhafız askerlerini sınıra yerleştirmenin eyalet sakinlerinin güvenliği açısından kritik öneme sahip olduğuna inandığını söyledi.

Bayan Noem, “Güney Dakota bu işgalden doğrudan etkileniyor” dedi. “Aşiret bölgelerimizdeki kartel varlığından etkileniyoruz; toplumlarımızda uyuşturucunun ve insan ticaretinin yayılması yoluyla; ve yerel, eyalet ve federal düzeylerdeki kaynaklarımızı zorlayarak.”

Yaz aylarında yaşanan sel baskınları, Muhafızların en son sınır konuşlandırılmasının hemen ardından meydana geldi ve birçok bölge sakini, onların daha sonra kendi ülkelerine yardım etmek üzere görevlendirileceklerini umuyordu. Ancak Kuzey Siyu Şehri Yöneticisi Jeff Dooley bir röportajda Ulusal Muhafızların harekete geçmek için net bir göreve ihtiyacı olduğunu, hızla değişen koşullar göz önüne alındığında bunun mümkün olmadığını söyledi.

Bay Dooley, “Geçmişe dönüp baktığımızda 'Şunu ya da bunu yapmalıydım' demek kolaydır, ancak o dönemde durum bu kararları vermek için çok hızlı gelişiyordu” dedi.

Bayan Noem felaketin kritik bir anında seyahat ediyordu.

22 Haziran'da sellerin başlamasından bir gün önce İnanç ve Özgürlük Koalisyonu'nun ev sahipliği yaptığı Washington D.C.'deki Çoğunluğa Giden Yol konferansındaydı ve etkinlikte yaptığı konuşmanın bir videosu olan Bay Trump'a destek verdi. Ertesi gün, sel başladığında, durumu görüşmek üzere Union County, SD'deki acil durum müdürüyle birlikte ortaya çıktı. Aynı gün Washington'da “Basınla Tanışın” konulu bir röportaj için stüdyoya geldi.

Sel nedeniyle evi ağır hasar gören Morgan Speichinger, kendisi ve komşuları kabuslarını yaşarken valinin eyaleti terk etmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Bayan Speichinger, “Bu sizin topluluğunuz” dedi. “Bu senin devletin. Halkınıza destek olmalısınız.”

Bayan Noem'in Cumhuriyetçi selefi, bölgedeki geçmiş sel felaketleri sırasında Ulusal Muhafızları görevlendirmişti. 2011 yılında Missouri Nehri, McCook Gölü yakınındaki Dakota Kumulları'nı sular altında bıraktığında Vali Dennis Daugaard, 2014'teki sel sırasında da nöbeti tekrar devreye soktu.

Eyalet Yasama Araştırma Konseyi verilerine göre en düşük maliyetli dağıtım 2023 mali yılında gerçekleşti ve Güney Dakota'ya yaklaşık 800.000 dolara mal oldu. En pahalı görev, 2021'de Teksas'a yapılan yaklaşık 1,5 milyon dolarlık görevdi ve bunun için 1 milyon dolarlık özel bağış kabul etti.

Bayan Noem'in geçen yılki sel felaketiyle mücadelesi, komşu eyaletlerdeki valilerinkinden farklıydı.

26 Temmuz'daki selden sonra, Başkan Biden'dan bir afet beyanı istemek için bir aydan fazla bekledi; eleştirmenler bunun, zor durumdaki topluluklara yönelik önemli federal yardımı geciktirdiğini söylüyor. Sayın Biden 15 Ağustos'ta beyanı kabul etti.

Buna karşılık, Iowa valisi 23 Haziran'da hızlandırılmış federal yardım talep etti ve ertesi gün onay alırken, Minnesota 26 Haziran'da yardım talebinde bulundu ve iki gün sonra onaylandı. Iowa, Minnesota ve Nebraska valileri, sel felaketine yardım etmek için Ulusal Muhafız birlikleri göndererek, Güney Dakota'yı selden etkilenen tek eyalet haline getirdi.

Obama yönetiminde görev yapan eski İç Güvenlik bakanı Janet Napolitano, “Sonuçta Güney Dakota, alması gereken FEMA yardımını aldı” dedi. “Asıl soru neden bu kadar uzun sürdüğü.”

Bayan Napolitano, Bayan Noem'in ofisindeki yetkililerin kendisini hızlı bir şekilde yardım alma olasılığı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini ve valinin süreçten haberdar olması gerektiğini söyledi. Şöyle ekledi: “Böyle bir gecikmeyi açıklamak gerçekten zor.”

Valilik, konuyla ilgili görüşünü eyalet Kamu Güvenliği Bakanlığı'na iletti.

Kamu Güvenliği Bakanlığı sözcüsü Brad Reiners şunları söyledi: “Sel durumumuzun etkisi, boyutu ve kapsamı Iowa ve Minnesota'dakilerden farklıydı.” Bunun neden yardım talebindeki gecikmeye katkıda bulunduğunu açıklamadı.

Hamed Aleaziz Washington'dan gelen raporlara katkıda bulundular ve Kitty Bennett araştırmaya katkıda bulunmuştur.