Kimler Memur Sayılır ?

Moody

Global Mod
Global Mod
\Kimler Memur Sayılır?\

Türkiye’de memurluk, devletin hizmetlerinden yararlanmak ve kamu düzenini sağlamak amacıyla çalışan kişilere verilen bir unvandır. Peki, kimler memur sayılır? Bu sorunun cevabı, devletin belirlediği kurallar ve mevzuatlar doğrultusunda şekillenir. Memurluk, sadece kamu sektöründe çalışanlar için geçerli olup, özel sektör çalışanları bu tanımın dışında kalır.

\Memur Nedir?\

Memur, kamu kurumlarında veya devletin belirlediği resmi görevlerde çalışan kişilerdir. Memurlar, devletin halkına hizmet etmek, kamu düzenini sağlamak ve devletin işleyişini sürdürmek amacıyla çalışırlar. Türkiye'de memurlar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre belirli bir statüde ve kurallara bağlı olarak görev yaparlar.

\Kimler Memur Sayılır?\

Türkiye’de kimlerin memur sayılacağına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu karar verir. Bu kanuna göre, kamu hizmetinde görevli olan ve devlet tarafından belirli bir göreve atanmış olan kişiler memur sayılır. Memur sayılabilmek için belirli kriterlere ve statülere sahip olmak gerekir. Bu kişiler, devletin ilgili kurum ve kuruluşlarında çalışanlar olup, devletin belirlediği işlerde ve görevlerde çalışan herkesi kapsar.

Buna göre, şu kişiler memur sayılmaktadır:

1. Devletin Kamu Kurumlarında Çalışanlar:

Kamu sektöründe, devletin belirli kurumlarına yerleşerek çalışan kişiler memur sayılır. Bu kişiler, devletin çeşitli bakanlıklarında, dairelerinde, valiliklerde ve diğer kamu kurumlarında görev yapar.

2. Belediyelerde Çalışanlar:

Belediyelerin bünyesinde çalışan, belediye hizmetlerini yürüten tüm personel memur olarak kabul edilir. Belediyelere ait çeşitli alanlarda hizmet veren kişiler de bu kapsama girer.

3. Devletin Yüksek Kurumlarında Çalışanlar:

Cumhurbaşkanlığı, TBMM, yüksek yargı organlarında görevli kişiler, üniversiteler gibi kamuya bağlı yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim üyeleri de memur sayılır.

4. Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarında Çalışanlar:

Kamu hizmeti sağlayan, fakat kamu idaresi dışında kalan bazı kuruluşlarda çalışanlar da memur sayılabilir. Örneğin, kamuya ait hastanelerde görevli sağlık personeli, kamuya ait eğitim kurumlarında öğretmenler.

\Devlet Memurluğunun Şartları Nelerdir?\

Devlet memurluğu için bazı temel şartlar bulunur. Bu şartlar, kişinin devletin çeşitli alanlarında hizmet verebilmesi için yerine getirmesi gereken zorunlu koşullardır.

1. Türk Vatandaşı Olmak:

Memuriyet için ilk şart, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Yabancı uyruklu kişiler, ancak özel koşullar altında devlet memuru olabilir.

2. Yaş Şartı:

Devlet memuru olmak için, genellikle 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Ancak, bazı özel kadrolarda bu yaş sınırı daha yüksek olabilir. Örneğin, hakim ve savcı olmak için belirli bir yaş sınırı vardır.

3. Sağlık Durumu:

Memurluk için başvuran kişilerin sağlık açısından görevlerini yerine getirebilecek durumda olması gerekir. Çeşitli sağlık raporları ve muayeneler bu noktada belirleyici rol oynar.

4. Eğitim Durumu:

Her memurluk kadrosu için farklı eğitim seviyeleri belirlenmiştir. Örneğin, öğretmenlik için lisans eğitimi, doktorluk için tıp fakültesi mezunu olmak gibi. Her kadro için belirli eğitim gereksinimleri vardır.

5. Adli Sicil Durumu:

Devlet memuru olmak isteyen kişiler, sabıka kaydının olmaması gibi temel adli koşulları yerine getirmek zorundadır.

\Kimler Memur Olamaz?\

Bunun dışında, bazı kişiler belirli durumlar nedeniyle memur olamazlar. Bu kişiler şunlardır:

1. Türk Vatandaşı Olmayanlar:

Devlet memuru olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak zorunludur. Yabancı uyruklu kişiler, Türkiye’deki kamu kurumlarında memur olarak görev alamazlar.

2. Kamu Hizmetinden Yasaklı Olanlar:

Kamu görevinden yasaklanmış kişiler, örneğin rüşvet, yolsuzluk gibi suçlardan dolayı kamu hizmetinden men edilmiş bireyler, memuriyet için başvuramazlar.

3. Sağlık Durumundan Kaynaklı Olanlar:

Devlet memuru olmak isteyen kişilerin, sağlık raporuyla görevlerini yerine getiremeyeceği tespit edilenler memur olamazlar.

\Memur Olmak İçin Hangi Sınavlara Girilir?\

Devlet memuru olabilmek için çeşitli sınavlara katılmak gerekir. Memur adaylarının başvurduğu en yaygın sınavlar şunlardır:

1. KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı):

Kamu kurumlarında çalışmak isteyen kişilerin girmesi gereken en önemli sınavdır. KPSS, adayların genel kültür ve alan bilgilerini ölçer.

2. AİS (Aday Memurluk Sınavı):

Devlet memuru olmak isteyen kişilerin, devletin belirlediği meslek alanlarında adaylık sınavına girmeleri gerekebilir. Bu sınav, bir kadroda görev alacak kişileri belirlemek için yapılır.

\Kimler Memur Olabilir?\

Memur olmak için öncelikle yasal şartların sağlanması gerekmektedir. Bu şartları taşıyan herkes, devletin belirlediği kadrolarda görev almak için başvurabilir. Ancak her kadro için aranan şartlar farklıdır. Örneğin, bir öğretmen kadrosu için eğitim durumu ve pedagojik formasyon aranırken, bir polislik kadrosu için belirli fiziksel yeterlilikler de aranır.

\Sonuç\

Sonuç olarak, memur sayılmak, kamu sektöründe görev almak ve devletin hizmetinde bulunmak anlamına gelir. Memurluk, belirli bir düzenin ve disiplinin gerektiği, devletin çeşitli alanlarında hizmet eden bir pozisyondur. Kimlerin memur sayılacağı, Devlet Memurları Kanunu'na ve ilgili mevzuata göre belirlenirken, bu pozisyonda çalışabilmek için çeşitli eğitim, sağlık ve güvenlik koşullarını yerine getirmek gerekmektedir.