Kılıçdaroğlu kimlere ileti verdi

ahmetbeyler

Active member
CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, geçtiğimiz salı günü küme toplantısında evvelkilerden farklı, özel bir konuşma yaptı.

Çok kısa, hayli sert, epey kararlı, tarihi bir konuşmaydı.

Kılıçdaroğlu sıra dışı bir üslupla yaptığı konuşmasında iktidara hayli sert yüklenerek kamuoyuna seslenmesinin yanı sıra CHP’nin içine de kıymetli bir bildiri verdi.

CHP’nin içine dönük de ileti içeren ve epeyce dikkati çeken kelamları şu biçimdeydi:

“Yol arkadaşlarım, bütün yol arkadaşlarımıza sesleniyorum, size de bir çift lafım var. Bu engerekler ve çiyanlarla çatışma ne kadar sert olursa zafer de o kadar yakın ve görkemli olacaktır. Ne değerine olursa olsun yürüyeceğiz. Bu millete çetelere boyun eğdirmeyeceğiz. Ben o yoksulluğa mahkûm edilen çocuklar için gayret edeceğim. Ya bana katılın ya da artık şu anda yolumdan çekilin, açık ve net söylüyorum.

Bir insanın uğrunda öleceği bir şey yoksa hayatında, esasen o hiç yaşamamıştır. Pes etmeyeceğim, durmayacağım, kelam veriyorum. Hepinizin huzurunda, milletimin huzurunda kelam veriyorum. Durmayacağım.”

Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerindeki bildirilere bakalım.

İçeriye ileti

CHP Başkanı, giderek en küçük tenkide tahammül göstermeyen, her türlü muhalefetin üzerine yürüyen ve ağır baskı kuran iktidarla sert bir uğraşa girmek üzere yola çıktığını söylüyor.

Bu yolda durmayacağını vurguluyor ve yol arkadaşlarına, ötürüsıyla CHP’nin içine “ya bana katılın ya da artık yolumdan çekilin” diyor.

Kılıçdaroğlu bu kelamlarına açıklık getirirken bütün halka, herkese seslendiğini söylemiş olsa da öbür partilere “yolumdan çekilin” diyemeyeceğine göre, bu kelamlar dışarıdan epey içeriye dönük iletiler taşıyor.

CHP’nin tesirli isimleriyle yaptığım görüşmeler de bu saptamayı doğrular nitelikte.

Bu görüşmelerimden edindiğim izlenimi paylaşayım.

Kılıçdaroğlu, önümüzdeki seçimlerde cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği tek adam rejiminden ülkeyi kurtarmak için partisine ve kendisine tarihi bir sorumluluk düştüğü fikrinde. Bu maksatla iktidarla fazlaca sert bir arbedeye tutuşmaya kararlı. Bu hengamede Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran parti olarak CHP’ye ve “yol arkadaşlarım” dediği CHP’lilere, genel liderden üyeye kadar epey özel bir nazaranv düştüğü kanaatinde. Bu niçinle iktidar tarafınca daima körüklenen “adayınız kim” tartışmalarına partisinin ortasından gereç verilmesinden rahatsız. Adaylık konusunda bu çeşit gereçler üretilmesinin iktidara hizmet edeceği niyetiyle her CHP’linin epeyce ihtimamlı olmasını bekliyor. Bu beklenti ile parti içi disipline uyulmasının her zamankinden daha değerli olduğunu telaffuz ve tavrıyla hissettiriyor.

Parti yetkili heyetlerinde belirlenen ve Genel Lider tarafınca dillendirilen siyasetleri tartışmalı hale getirerek ikircikli bir imaj yaratılmasına katkı verecek telaffuz ve tavırların partiye ziyan verdiği kanısı hakim.

CHP Başkanı, ortak cumhurbaşkanı adayının 6 muhalefet başkanı tarafınca belirleneceğini, çok başarılı bulduğu belediye liderlerinin nazaranv müddetlerini tamamlamalarından yana olduğunu açıklamasına rağmen isimler üzerinden tartışmaların sürdürülmesine karşı yansılı.

“Ya bana katılın ya yolumdan çekilin” derken, 6 genel liderin adayı belirlemesi sonucu ortada dururken, İstanbul Büyükşehir Belediye Lideri Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Lideri Mansur Yavaş’ın ismi üzerinden yapılan spekülasyonlara parti ortasından ve haricinden yer hazırlanmasına, ucu açık beyanlarda bulunulmasına set çekmek istiyor.

CHP kurmayları, iktidarın, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üzerinden CHP’de adaylık arbedesi yaşandığı izlenimi yaratmaya yönelik ataklarına, tuzaklarına karşı kesin bir telaffuz birliği sergilenmesi ve öteki taraflara çekilebilecek, istismar edilebilecek beyanlarda bulunulmaması gerektiği üzerinde ihtimamla duruyorlar.

İktidarın bağlamından koparıp, cımbızlayarak diğer tarafa çektiği beyanlara son örnek olarak İmamoğlu’nun Sözcü gazetesine verdiği söyleşi gösteriliyor. İmamoğlu’nun, “Bir CHP’liye kim olsa sorsanız birinci kelamı şüphesiz ki kendi genel liderinin aday gösterilmesini ister. Ben de CHP’liyim ve benim de adayım genel liderimdir, Sayın Kılıçdaroğlu’dur” kelamlarından daha sonra, “Ancak Ekrem İmamoğlu burada kendini taca ya da auta atmıyor. Kendi sorumluluğunun da farkında” tabirinin farklı bağlamda kullanılmasına rağmen, iktidar yanlısı yayınlar tarafınca “adaylık” ilânı olarak sunulmasına dikkat çekiliyor.

Kılıçdaroğlu adaylığını açıklar mı?

Bu soru CHP kurmaylarına en çok sorulan soruların başında geliyor.

Verilen cevap ise ortak:

“Sayın Kılıçdaroğlu’nun siyasi nezaketi buna pürüzdür. Kılıçdaroğlu, adayın 6 önder tarafınca belirleneceğini söylemiş oldukten daha sonra bu biçimde bir açıklama yapmaz. Başka 5 başkan bu biçimde bir karara varırsa açıklamanın da bu başkanlar yahut bu önderlerden biri tarafınca yapılmasını tercih eder.”

“Peki bu biçimde bir açıklamayı 5 başkandan hangisi yapar”
diye sorulduğunda verilen karşılık ise “Siyasi nezaket bu açıklamanın Sayın Meral Akşener tarafınca yapılmasını gerektirir” biçiminde.

Pekala “Kılıçdaroğlu’nun aday olup olmayacağı ne vakit açıklanır” sorusunun ortak karşılığı ise şöyleki:

“İkinci bayram günlerinde. Kurban Bayramı’nı beklemek lazım.”