Kılıçdaroğlu: ‘Bizim konuttan sizin konuta elektrik çekelim’ diyenler oldu

ahmetbeyler

Active member
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın sorularını yanıtladı.

Elektriğe gelen artırımları protesto için faturasını ödemeyen ve yaklaşık 2,5 ay daha sonra kesilen Kılıçdaroğlu,“Güzel bir komşu dayanışması örneği gösterdiler. Onlar lambalarını söndürmüşlerdi bizim elektriğimiz kesildi için. Eşim telefon açıp yakmalarını istedi zira bu ferdi bir hareket. ‘Bizim meskenden sizin meskene elektrik çekelim’ diyenlerde oldu ‘Hayır’ dedim.” dedi.

Kılıçdaroğlu’nun satırbaşları şu biçimde:

Dört milyon hanenin elektriği kesildi 2021 yılında. 4 milyon aile çocuklarıyla birlikte karanlığa mahkum edildi. 21. yüzyılın Türkiyesinde nasıl olur 4 milyon hane elektriksiz kalır bunu içime sindiremiyorum. Bu sayının daha yüksek olduğunu düşünüyorum lakin korkuyorlar yayınlamıyorlar. Şayet o siz o ailelerin dramını yaşarsanız, sesi olursanız bu biçimde siyasetçi olarak nazaranvini yapmış olursunuz. Ben nasıl sessiz kalabilirim?

Güç bir haktır, o bu hakkı verecek olan da toplumsal devlettir. Şayet toplumsal devlet bu misyonu yapmıyorsa artık halkına hizmet etmiyor demektir. Ben halkın hakkını savunacaksam oligarklara, saray sosyetesine, beşli çetelere karşı çıkmalıyım.

Tarlada çalışan eser elde eden ve bizim beslenmemiz çalışan çiftçilerin de elektriği kesiliyor. Devlet yönetilmiyor aslında. Ben onların sesi olmak istedim. Bu sonucu eşimle birlikte aldık, bu sonucu sürdüreceğiz 1 hafta boyunca.

Eşimin telefonuna borçlarımız geliyor tertipli olarak. Elektrik kesilir mi kesilmez mi bilmiyorum. Her an kesilebilirdi de. Eşime, ‘Elektrikler kesildi vakit bana lütfen haber ver’ dedim. Eşim elektriklerin kesildiğini söylemiş oldu. Görüntüyü çekip kamuoyu ile paylaştım. Elektrik kesilir mi kesilmez mi bilmiyorum, ilgili şirket misyonunu yapıyor.

Ben elektrik faturamı rahatlıkla ödeyebilirim ancak ben elektrik faturasını ödeyemeyen milyonların sesi olmak istedim.

‘Komşularıma teşekkür ederim’

Kendimiz hazırlık yaptık. Komşularımız sağ olsun tüple, aydınlatma aracı getirmişlerdi. Bizde küçük fenerleri hazırladık. Konutu biraz aydınlattık. Saat 21.00’de kamuoyuna bir açıklama yaptım. Bütün komşularıma teşekkür ederim. Yemekler, pastalar gelmişti. Hoş bir komşu dayanışması örneği gösterdiler. Onlar lambalarını söndürmüşlerdi bizim elektriğimiz kesildi için. Eşim telefon açıp yakmalarını istedi zira bu kişisel bir hareket. ‘Bizim konuttan sizin konuta elektrik çekelim’ diyenlerde oldu ‘Hayır’ dedim.

‘Saray, beşli çete, oligarklar duydu mu?’

Meskende benle eşim yalnız kalıyoruz. ötürüsıyla elektrik faturamız epeyce tutmuyor. Bin küsur lira üzere bir sayı. Eşimle bir arada karar verdik. Eşim de bu konularda epey hassas. Bir hafta daha sonra ödeyeceğiz. Değerli olan geniş kitlelere duyurmaktı. Biz duyurduk da saray, beşli çete, oligarklar duydu mu?

‘Ucuz kahramanlık yapıyorlar’

AK Partiye yakın birtakım arkadaşlar ‘biz ödeyelim’ diye ucuz kahramanlık yapıyorlar. Hala neden bunu yaptığımı anlayamamışlar. Ben faturamı ödeyebilirim. O faturayı ödeyemeyen milyonlar var bundan haberleri yok. Biz siyasi görüşü ne olursa olsun kıymetli olan bu vatandaşların huzuru.

Aile Takviyeleri Sigortası ile memlekette huzuru, müsamahayı getireceğiz. Devlet, oligarklara, saray sosyetesine hizmet etmez. Millet İttifakı dediğimiz ittifakta millete hizmet etmek için oluşturduğumuz bir ittifak.

‘Her tarafımız altın kaplama olsa ne olur?’

Ankara Çukurambar’da beş katlı bir binanın birinci katındayız. Konutumuz 4 oda. Vaktimizin büyük ölçüde geçtiği yer benim çalışma odam, eşim ise mutfakta. Ben siyasete girdiğimden beri meskene epey az uğruyorum. Günümün büyük bir kısmı Ankara haricinde geçiyor. Ortada bir konuklarımız, kızlarımız, torunlarımız geliyor.

Mütevazi yaşıyoruz. Her tarafımız altın kaplama olsa ne olur? Yediğimiz, içtiğimiz, gezdiğimiz aşikâr. Kıymetli olan boğazınızdan aşağı haram lokmanın inmemesi. Memnunuz konutumuzda.

Muhalefet önderlerinden dayanışma telefonu

Millet İttifakı’nı oluşturan partilerin sayın genel liderleri aradılar. Elektriği kesilen ailelerin sesini duyurmak açısından oluşturulan farkındalığın ne kadar pahalı olduğunu söz ettiler, takviyelerini ilettiler.

Vatandaşlardan bilhassa partili arkadaşlarımdan sakin olmalarını, öbür bir aksiyon yapmamalarını istedim. Bu ferdi bir direniştir diye tabir ettim. Konutun önüne kalabalıkların gelmemesini istedim. Olay öteki mecralara dayanabilirdi.

‘Eleştiriler olur’

İktidar kanadına mensup isimler eleştirebilirler. Tenkitler olur. Değerli olan şu, bir haksızlık, bir yanlışlık var ise, ülkede beşerler mağdur oluyorlarsa seslerini duyurmak gerekiyor.

‘Bu CHP var ya CHP daima eleştir hiç teklif getirmez’ diyorlar ya. Yaptığım her tenkidin akabinde teklif getiriyorum. Keşke bunları yapabilseler.

‘Bunların yurt dışına götürdükleri parayı geri getireceğim’

Siz elektrik dağıtım şirketlerini bir kümeye verdiniz. Cengiz Holding’e 37 ihale verildi. Veriyorsunuz, olağanüstü karlar elde ediyorlar. Servetlerine servet katıyorlar. Buna karşın Isparta’yı gördünüz. 1 hafta beşerler elektriksiz kaldı.

Ben halkıma yemin ettim. Allah nasip edip iktidar olduğumuzda bunların yurt dışına götürdükleri parayı geri getireceğim.

‘Sandığa gideceksiniz, oy kullanacaksınız’

Emeklilerin kaygısı nitekim epeyce büyük. Geçinemiyorlar. Aldıkları aylıkların büyük bir kısmı taban fiyatın altında. Emeklilere en azından iki bayramda taban fiyat kadar ikramiye verilmesini istemiştim. Bin lira dediler. Bin lirayı daima sabit tuttular, daha sonra bin 100 lira yaptılar. İktidara söylemiş olduk yüzde 61 enflasyon. Evvel topluma ‘verebiliriz, çalışıyoruz’ dediler. Erdoğan müspet açıklamalar yaptı daha sonra ‘vermeyeceğiz’ dediler.

Bütün emekli kardeşlerimin şunu bilmesini isterim. Şayet siz emekli olduğunuzda rahat yaşamak istiyorsanız bu biçimde sizin vergilerinizi bir avuç şahsa tahsis eden ve gelir dağılımında olağanüstü dengesizliklere yol açan bu sisteme son vereceksiniz. Sandığa gideceksiniz, oy kullanacaksınız.

Bunları değiştireceğiz, hiç kimse kaygı etmesin. Bu ülke varlıklı, kuvvetli ülkedir. Kâfi ki bu ülkeyi aklı, fikri hür beşerler yönetsin. Harcanan her kuruşun millete hesabını vermek onurlu siyasettir.

Bizim saraylarda, köşklerde oturmak üzere bir şeyimiz yok.

‘Millet İttifakı ise milletin ittifakıdır’

Bu görüşmede daha evvelki toplantılarda kurduğumuz Seçim Güvenliği Şurası’nı konuşacağız. Her bir sandıkta kim ne kadar temsil edilecek bunlar görüşülecek. Ayrıyeten Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş konusunda hususların yazılımı, hangi değişiklikler yapılabilmeli konusunda da bir çalışma yapıldı. O mevzuyu da masaya yatıracağız.

Cumhur İttifakı, beşli çetenin ittifakıdır. Millet İttifakı ise milletin ittifakıdır. Biz milletin huzur ortasında olmasını istiyoruz.

24’ünde bir ortaya geleceğiz. Oturacağız, konuşacağız. 6 başkan Türkiye’yi geziyorlar. Gördükleri sıkıntıları konuşuyoruz. Tahlillerimizi de kısmen anlatıyoruz birbirimize.