Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Ülkede anayasal tertip bir daha sağlandı

celikci

Active member
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Ülkede anayasal tertip bir daha sağlandı
Orta Asya ülkesi Kazakistan’da hükümetin artırımlarıyla bir arada başlayan protesto şovlarının akabinde Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev açıklama yaptı, ülkede ‘teröristlerin silah kullanmaya devam ettiğini’ tez etti.

‘MİLİTANLAR YOK EDİLENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

Tokayev, “Genel olarak ülkenin tüm bölgelerinde anayasal nizam bir daha sağlandı. Mahallî makamlar durumu denetim ediyor. Fakat teröristler hala silah kullanmaya ve vatandaşların mülklerine ziyan vermeye devam ediyor. Bu yüzden terörle gayret operasyonu militanların büsbütün yok edilmesine kadar devam edecek” tabirlerini kullandı.

Açıklamada ayrıyeten “Kolektif Güvenlik Mutabakatı Örgütü (KGAÖ) barış gücü birlikleri Kazakistan’a gelmeye başladı. Bu birlikler, stratejik yerlerin korunmasının sağlanması ve koruması fonksiyonunu yerine getirmek üzere hudutlu bir süre için ülkeye geldi” sözlerine yer verdi.

‘ÜLKE GENELİNDE 70 DENETİM NOKTASI OLUŞTURULDU’

Bu ortada Kazakistan İçişleri Bakanlığı, idare tersi şovlarda çıkan olaylarda 26 protestocunun öldüğünü bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kazakistan’da ilan edilen olağanüstü hal kapsamında güvenlik güçlerinin başlatmış olduğu operasyonun sürdüğü açıklandı.

Durumun denetim altına alındığı kaydedilen açıklamada, tüm kentlerdeki yönetim ve belediye binalarının temizlendiği ve ülke genelinde 70 denetim noktasının oluşturulduğu aktarıldı. Açıklamada, “Güvenlik güçleri, Almatı kentinde toplumsal nizamı sağladı, stratejik yerleri müdafaaya aldı. Caddelerde paklık operasyonuna devam ediliyor” sözüne yer verildi. Açıklamada, hadiselerde 3 binden çok kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

PROTESTOLAR ARTIRIMLARLA BAŞLADI

Kazakistan’ın batısında LPG’ye yapılan artırımlar ve sosyoekonomik durumun kötüleştiği nedeni öne sürülerek 2 Ocak’ta başlatılan protestolar, ülkenin öbür kısımlarına yayılmıştı. Tokayev, protestolardan sorumlu tuttuğu hükümetin istifasını kabul etti.

Protestoların yayılması kararı evvel başşehir Işık Sultan, Almatı kenti ve Mangistau eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. Akabinde olağanüstü hal sonucunın ülkenin tüm bölgelerinde geçerli olduğu duyuruldu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki mevcut durum niçiniyle üyesi oldukları KGAÖ ülke başkanlarından yardım istedi. KGAÖ Kolektif Güvenlik Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda Kazakistan’a asker gönderildi. KGAÖ’nün barış güçleri içinde Rusya Hava İndirme Kuvvetlerinin askeri ünitelerinin bulunduğu ve Kazakistan’a ulaştığı belirtilmişti. KGAÖ, 2002’de Bağımsız Devletler Topluluğu üye ülkeleri Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Ermenistan tarafınca hükümetler ortası askeri ittifak olarak kuruldu. (AA)

ALINTIDIR