CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, CHP Kayseri Vilayet Lideri Ümit Özer ve CHP YDK üyesi Gonca Yelda Orhan ile Pazarören Mezunları Derneği, EGİTDER, sendika Temsilcileri ve fazlaca sayıda köy enstitü mezunu, bugün Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören mahallesindeki Pazarören Köy Enstitüsü’nü ziyaret etmek istedi.
Ancak Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın talimatı ile enstitünün kapıları kilitlendi. Heyet, okul müdürü Hayrettin Acet ile görüştü. Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın Kayseri Valisi ile yaptığı görüşmenin akabinde heyet, açıklamasını Enstitü’nün bahçe kapısı önünde yaptı.
“İLK MEZUNUMUZ KEMAL ÖZDEMİR’İN GİRİŞİ ENGELLENDİ”
CHP Kayseri Vilayet Lideri Ümit Özer, şunları söylemiş oldu:
Kayseri Valisi’nin sonucuna reaksiyon gösteren Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Bugün burada, milletvekillerimize ve mezunlarımıza karşı mahcup duruma düştük. Konuklarımız ile yapmak istediğimiz hoş bir ziyaret, demir parmaklıklar ile engellendi. Çağdışı zihniyet, Ulusal Eğitim Kurulu Üyesi olan milletvekillerine ‘Siz içeri giremezsiniz’ diyor. Ben, Kayseri halkı ismine sizden özür diliyorum. Sevgili öğretmenlerim, merak etmeyin, epey az kaldı, epeyce yakında bu enstitüleri bir daha eğitime kazandıracağız. Geliyor gelmekte olan” dedi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ ATATÜRK İHTİLALLERİNİN BİR DEVAMIDIR”
TBMM Ulusal Eğitim Kurulu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Sevgili Kayserililer, bugün burada olmaktan son derece memnunum. Köy enstitüleri, Atatürk ihtilallerinin bir devamı, aydınlanmanın ise başlangıcı olarak o günlerden bugünlere geliyor. Bugün ise demirlerin ortasına kapatılmaya çalışılıyor. Ne eğitim ne aydınlanma hapsedilemez” diye konuştu.
“İLK İŞ OLARAK EĞİTİM SEFERBERLİĞİ YAPILDI”
TBMM Ulusal Eğitim Komitesi Üyesi ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise şunları söylemiş oldu:
“SÖZÜMÜZ OLSUN, BURAYA YİNE GELECEĞİZ”
Açıklamanın akabinde heyet okulun haricinde mezunlar ile incelemelerde bulundu. Bu esnada okulun bir öbür girişini kapatan jandarma ile Kayseri Milletvekili Çetin Arık içinde tansiyon yaşandı. Jandarma kumandanının ‘Buradan giremezsiniz’ demesi üzerine Çetin Arık, “Kendimi terörist üzere hissediyorum, bu bölgenin çocuğuyum, dayım bu okulun mezunu, burada akrabalarım okumuş, bu bölgenin milletvekiliyim, önüme bu bariyerlerin konmasından rahatsız oluyorum. Ben terörist değilim. Konuk milletvekillerime beni mahcup ettiniz. Burada bulunanların birçoğu öğretmen, buranın mezunu. Bunu kabul etmiyorum. Artık soruyorum; ben buraya girsem ne yapacaksınız? Atladım girdim, ne yapacaksınız? Sayın Valimiz ile gelmeden de konuştum, kendisi de aradı. Tamam, kalabalık olarak girmeyelim, Ulusal Eğitim Kurul üyeleri, milletvekilleri ile girelim istedik. Girme isteme gayemiz mezunlarımızın okulu görmek istemesiydi, fakat engellendik” diye konuştu.
Ancak Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın talimatı ile enstitünün kapıları kilitlendi. Heyet, okul müdürü Hayrettin Acet ile görüştü. Kayseri Milletvekili Çetin Arık’ın Kayseri Valisi ile yaptığı görüşmenin akabinde heyet, açıklamasını Enstitü’nün bahçe kapısı önünde yaptı.
“İLK MEZUNUMUZ KEMAL ÖZDEMİR’İN GİRİŞİ ENGELLENDİ”
CHP Kayseri Vilayet Lideri Ümit Özer, şunları söylemiş oldu:
- Bugün burada, birinci mezunumuz olan Kemal Amca’mız ile Pazarören Köy Enstitüsü’nü ziyaret etmek istedik. Burada engellemeler ile karşılaştık. Köy enstitüleri, kırsalın uyanışını simgeleyen en hoş örneklerden biridir. Köy enstitülerinin değerini her geçen gün daha düzgün anlıyoruz. Bize bu imkanları sağlayan başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu kurumlara emek veren herkese şükran hislerimizi iletiyoruz. Keşke bugün, okulumuzun birinci mezunlarından olan sevgili Kemal Özdemir ile birlikte girişimiz engellenmeseydi.
Kayseri Valisi’nin sonucuna reaksiyon gösteren Kayseri Milletvekili Çetin Arık, “Bugün burada, milletvekillerimize ve mezunlarımıza karşı mahcup duruma düştük. Konuklarımız ile yapmak istediğimiz hoş bir ziyaret, demir parmaklıklar ile engellendi. Çağdışı zihniyet, Ulusal Eğitim Kurulu Üyesi olan milletvekillerine ‘Siz içeri giremezsiniz’ diyor. Ben, Kayseri halkı ismine sizden özür diliyorum. Sevgili öğretmenlerim, merak etmeyin, epey az kaldı, epeyce yakında bu enstitüleri bir daha eğitime kazandıracağız. Geliyor gelmekte olan” dedi.
“KÖY ENSTİTÜLERİ ATATÜRK İHTİLALLERİNİN BİR DEVAMIDIR”
TBMM Ulusal Eğitim Kurulu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan, “Sevgili Kayserililer, bugün burada olmaktan son derece memnunum. Köy enstitüleri, Atatürk ihtilallerinin bir devamı, aydınlanmanın ise başlangıcı olarak o günlerden bugünlere geliyor. Bugün ise demirlerin ortasına kapatılmaya çalışılıyor. Ne eğitim ne aydınlanma hapsedilemez” diye konuştu.
“İLK İŞ OLARAK EĞİTİM SEFERBERLİĞİ YAPILDI”
TBMM Ulusal Eğitim Komitesi Üyesi ve Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise şunları söylemiş oldu:
- Bugün ikinci köy enstitüsü ziyaretimiz. Okuma yazmanın yüzde 5’lerde bile olmadığı Türkiye’de, Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i kurduktan daha sonra birinci iş olarak eğitim seferberliğini ele aldı. Bugün, 100 yıl daha sonra geldiğimiz noktada köylüye, çiftçiye, hayvancılık ile uğraşanlara ne kadar muhtaçlığımız olduğu ortada. Rusya’dan gelecek sıvı yağın yolunu bekliyorsak, gemiyi görür görmez halay çekiyorsak bunun sorumlusu ülkeyi yönetemeyenlerdir. Bugün tıpkı zihniyet köylüyü yok etti. Mustafa Kemal Atatürk, Kayseri’de birinci uçak fabrikasının temellerini attığında biliyordu ki kalkınma Anadolu’dan başlar. Fakat üzülerek şunu belirtmek isterim ki şu anda AKP’nin valisi, Kayseri’nin geçmişini bilmiyor. Erciyes Dağı’na yaslanmanın bir manası var. Erciyes Dağı’nın büyüklüğü kadar sizin de anlayışınız şanlı olacak. Şayet siz iktidarın valisi olursanız Erciyes Dağı’ndan, Gesi Bağlarından nasibinizi almamışınız demektir. Bugün 97 yaşında burada olan Kemal Özdemir’in o büyüklüğünü hiç görmemişinizdir demektir. Ben buradan Sayın Vali’ye davet yapıyorum, şayet merak edersen 97 yaşındaki devrimci öğretmen Kemal Özdemir, Kayseri’nin bir mahallesinde yaşıyor. Karaözü’ne gidersen insanlık nedir, dostluk nedir, dayanışma nedir, sevgi nedir, eğitim nedir sana anlatırlar.
“SÖZÜMÜZ OLSUN, BURAYA YİNE GELECEĞİZ”
- Bu devleti parlamento, yani millet iradesi kurdu. Sen, 102 yıl daha sonra milletin vekillerine demir kapıları kapatıyorsun. Kimden öğrendin bunu, Ulusal Eğitim Bakanı’ndan mı öğrendin, Et ve Süt Kurumu’ndan mı öğrendin, palavra makinesi TÜİK’ten mi öğrendin. Hiç kimseye kin, nefret, hasımlık beslemiyoruz. Bizim dünyamız da dostluk var, kardeşlik var. Bugün hangi berbatlığı yapmış olursa olsun biz yeterlilik yüreğimizi 84 milyona açacağız. Biz valiye, burada buyruk alan okul müdürüne, Pınarbaşı Ulusal Eğitim Müdürü’ne, kaymakama asla kin gütmeyiz. Onları kindar eden Sayın Recep Tayyip Erdoğan, sen de duy; Abbas yolcu, gidiyor gitmekte olan, geliyor gelmekte olan. Sevgili Kemal öğretmen, sana kelamımız olsun ki buraya bir daha geleceğiz. Biz buraya girerdik, artık de gireriz. Lakin oradaki meslektaşım, öğretmenler var ya müdüre kıyamıyorum. Sen buradaki öğrencilere, Pazarören halkına, buradaki ağzı oruçlu jandarmalara dua et. Siyasal iktidar gidecek, sen de onunla gideceksin.
Açıklamanın akabinde heyet okulun haricinde mezunlar ile incelemelerde bulundu. Bu esnada okulun bir öbür girişini kapatan jandarma ile Kayseri Milletvekili Çetin Arık içinde tansiyon yaşandı. Jandarma kumandanının ‘Buradan giremezsiniz’ demesi üzerine Çetin Arık, “Kendimi terörist üzere hissediyorum, bu bölgenin çocuğuyum, dayım bu okulun mezunu, burada akrabalarım okumuş, bu bölgenin milletvekiliyim, önüme bu bariyerlerin konmasından rahatsız oluyorum. Ben terörist değilim. Konuk milletvekillerime beni mahcup ettiniz. Burada bulunanların birçoğu öğretmen, buranın mezunu. Bunu kabul etmiyorum. Artık soruyorum; ben buraya girsem ne yapacaksınız? Atladım girdim, ne yapacaksınız? Sayın Valimiz ile gelmeden de konuştum, kendisi de aradı. Tamam, kalabalık olarak girmeyelim, Ulusal Eğitim Kurul üyeleri, milletvekilleri ile girelim istedik. Girme isteme gayemiz mezunlarımızın okulu görmek istemesiydi, fakat engellendik” diye konuştu.