Kabil’de bayanlardan aksiyon: Çalışmak, eğitim ve siyasi iştirak hakkımız

celikci

Active member
Kabil’de bayanlardan aksiyon: Çalışmak, eğitim ve siyasi iştirak hakkımız
Taliban’ın idaresi ele geçirdiği Afganistan’da bir küme bayan, yeni idarede haklarının geri alınmaması için aksiyon yaptı. Başşehir Kabil’de ellerinde pankartla bir görüntü çeken bayanlar, “Çalışmak, eğitim ve siyasi iştirak her hanımın hakkıdır” sloganını attı.

‘ZORUNLU ILIMLILIK’ DERDİ SÜRÜYOR

20 yıllık ABD-NATO işgalinin son bulmasıyla idaresi ele geçiren Taliban, şu ana dek geçmişe kıyasla ölçülü bildiriler veriyor. Taliban, ‘yeni devir’de bayanların haklarının korunacağı bildirisini işlemeye çalışıyor. Taliban önderlerinden bugüne dek yapılan açıklamalarda, çarşaf giymenin mecburi tutulacağı, birebir vakitte bayanların çalışmasına, sokağa yalnız çıkmasına ve okula gitmesine müsaade verileceği açıklandı.

Lakin geçmişte bayanlara eğitim ve çalışma hakkının tanınmaması, konuttan yalnız çıkmalarına müsaade verilmemesi üzere uygulamalarla anılan Taliban’ın bu iletileri kısa vadede ülkeyi yönetebilmek için veriyor olmasından ve bu ‘ılımlı’ imajdan ileride vazgeçmesinden telaş ediliyor.

HALİD HÜSEYNİ: KAZANIMLAR HAVAYA UÇTU

Büyük ilgi nazarann ve sinemaya de çekilen Kite Runner (Uçurtma Avcısı) romanının müellifi Halid Hüseyni de, Afgan bayanlarının son 20 yılda elde ettiği kazanımların “havaya uçtuğunu” söylemiş oldu. Kabil’de dünyaya gelen Afgan Amerikalı muharrir BBC Radio 4’teki Today programına yaptığı açıklamada “son 20 yıl şiddetli olsa da, yanlış adımlar ve trajedilerle dolu olsa da, Afganistan’da ilerleme sağlandığının da bir gerçek olduğunu” belirtti.

Hüseyni, bayanların Afgan Parlamentosu’na girebilmelerinin, emniyet müdürü olabilmelerinin, işgücüne katılabilmelerinin ve ülke genelinde kız çocuklarının okula gidebilmelerinin, milyonlarca Afgan’ın hayatını güzelleştirdiğini söylemiş oldu. Hüseyni “Şimdi bunların hepsi havaya gitti ve bu kazanımların kalıcı olup olmayacağını vakit gösterecek” dedi. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)

ALINTIDIR