İsveç’te ulusal marş krizi: ‘Saldırgan kelamları değiştirilmeli’

celikci

Active member
İsveç’te ulusal marş krizi: ‘Saldırgan kelamları değiştirilmeli’
İsveç’te ülkenin ulusal marşının ‘modası geçmiş ve saldırgan’ olduğunu söyleyen, imparatorluk periyoduna yapılan atıflarla istila ve yağmayı yücelttiğini belirten bir profesör tartışma yarattı. Profesör Frank Lindblad’ın Dagens Nyheter gazetesinde yayımlanan makalesi toplumsal medyadan reaksiyon çekti.

‘İŞGAL VE TALANI YÜCELTMEK TUHAF’

Bir çocuk psikiyatrı olan Lindblad, çağdaş İsveç’in kuruluşunun yıldönümü olarak kutlanan 6 Haziran gününde yazdığı makalede, ülkenin ulusal marşının ikinci kıtasının bilhassa problemli olduğunu savundu. İsveçli profesör, ‘eski altın günlere’ ve ‘İsveç’in isminin dünya çapında dalgalanmasına’ atıfta bulunan bu kıta için şu sözleri kullandı: “İkinci kıta ekseriyetle kararsız görülüyor lakin benim itirazların epeyce daha önemli. Ulusal marşımızın iki kıtasından birini İsveç imparatorluğuna, yani İsveç ordusunun öteki ülkeleri işgal ve talan ettiği bir periyoda adamanın tuhaf olduğunu düşünüyorum.”

‘YÜKSEK SESLE SÖYLEYEMİYORUM’

Ulusal marşın kendisini, yüksek sesle söylemeyi reddedecek kadar rahatsız hissettirdiğini anlatan Lindblad, “Bu durumda, bugün öbür ülkelere ilişkin yerleri ilhak edenleri yahut dinlerini yaymak için şiddeti savunanları inandırıcı bir halde eleştirebilir miyiz? Bir ulusal kadro ve taraftarlar bu marşı, örneğin Ukrayna yahut Norveç ile oynanacak bir memleketler arası maçtan evvel inançla söyleyebilir mi?” diye sordu.

Lindblad, İsveç ulusal marşının ikinci kıtasının İsveç’i bugün tanımladığını söylemiş olduği özgürlük, diğerlerine hürmet ve güvenlik kavramlarına dayalı olarak bir daha yazılmasını önerdi.

TOPLUMSAL MEDYA BEĞENMEDİ…

İsveçli profesörün bu önerisi toplumsal medyada tartışma yarattı. Bir kullanıcı ‘durduk yere sorun icat edildiğini’ savunup, ‘aşırı sağ dışında pek kimsenin marş söylenirken imparatorluğu düşünmediğini’ belirtti. Bir öteki kullanıcı, Fransız ulusal marşında vatandaşlara silaha sarılma daveti yapıldığına ve ‘imparatorluğun kanının tarlaları sulaması’ üzere şiddet içerikli kelamlar yer aldığına dikkat çekerek, “Fransa’nınkini hiç duydunuz mu?” dedi. (DIŞ HABERLER)

ALINTIDIR