İBB Lideri İmamoğlu, Köy Enstitülerinin 82. kuruluş yıldönümü kutlamalarına katıldı

DrEMEL

Global Mod
Global Mod
Köy Enstitüleri’nin 82. kuruluş yıldönümü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca düzenlenen aktiflikle Haliç Kongre Merkezi’nde kutlandı.

Aktifliğe İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Yeni Nesil Köy Enstitülüler Derneği(YKKED) Lideri Prof. Dr. Ethem Hisli, dernek üyeleri ve hayli sayıda davetli katıldı.

“KÖY ENSTİTÜLERİ HALA KILAVUZUMUZ OLMAKTA”

Aktiflik öncesi açıklamalarda bulunan Ekrem İmamoğlu “Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti tarihinin muhakkak en özgün ve değerli eğitim atılımıdır. Kuruluşunun üzerinden 82 yıl geçmesine karşın eğitim ıslahatı arayışımızda Köy Enstitüleri hala kılavuzumuz olmakta. 1940 senelerda ülkemizin yüzde 85’i köylerde yaşıyordu ve köylerde okuma yazma oranı hakikaten hayli düşüktü. Köy Enstitüleri aklın ve bilimin ışığında tüm çocuklarına nitelikli eğitim vermek için, bu emelle yola çıktı. Köy Enstitüleri öğrencilere yalnızca teknik marifet kazandırmıyor, bilimsel üretim süreçlerine dahil eğitimlerle köylerimizde üretime de dayanak oluyordu. Ülkemizi daha aydınlık bir geleceğe fakat aklın ve bilimin ışığında, güzel planlanmış bir eğitim sistemi yardımıyla taşıyabileceğimizi unutmamalıyız” dedi.

Ekrem İmamoğlu açıklamasının devamında, “İstanbul Büyükşehir Belediye’mizin yayınlarından olan, Köy Enstitüleri ile ilgili değerli bir kaynak yapıtı de yayın dünyamıza kazandırmanın bilgisini de sizinle paylaşmış olayım. Çok memnunum. Bu değerli yapıtın günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan yeni bir modelle, yeni bir eğitim sistemiyle buluşmasını, taçlanmasını da diliyorum” diye konuştu.

Yeni Nesil Köy Enstitülüler Derneği(YKKED) Lideri Prof. Dr. Ethem Hisli, “Köy Enstitüleri, Anadolu’da çoban ateşlerinden tutuşan aydınlanma ışığının meşaleleridir. Memleket sevdalısı öğretmenlerin, sağlıkçıların yetiştiği, şairleri, muharrirleri, halk ozanlarını, sanatkarları ve siyasetçileri bağrından çıkaran yerlerdir. Parasız, karma, demokratik, laik, bilimsel iş ortasında, üretici eğitim modelinin uygulandığı yerlerdir Köy Enstitüleri” halinde konuştu.

“BUGÜN HEPİMİZ KÖY ENSTİTÜLÜYÜZ”

Prof. Dr. Erdal Atabek’ ise mükafatını aldıktan daha sonra yaptığı konuşmada, “Bugün bu manalı mükafatı almış olmak benim tek başıma taşıyabileceğim bir şey değildir. Bu mükafatı bu ülkenin bütün aydınlanmacıları ismine alıyorum. Bugün hepimiz Köy Enstitülüyüz. Bugün hepimiz bu enstitünün söz ettiği manası paylaşıyoruz” sözlerini kullandı.

Mandolin Kümesi’nin iştirakçilere konser vermesi daha sonrası aktiflik son buldu.